時政擂台

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

青青河邊草 發表於 22-7-2 08:48
黃人想借呢啲評論令香港繼續搵到囉憎恨,繼續不滿政府,繼續覺得政府好多嘢與民為敵。

有批左派連同好幾個 ...

香港真系大把人唔like林太,護林派有,唔like林更多,但撐李踩林就系黃人?我只覺得護林派似黃人多啲lo

alau2021    發表於 22-7-2 10:20

大宅

gilgilgilgil 發表於 22-7-2 07:43
呢D支出可以幫好多貧窮家庭

你睇下一年房署、綜援、政府醫院診所支出咗幾多啦。
特首係公屋大,考到狀元,靠自己本事做到特首,也是靠自己本事獲得工作福利。
D靠窮獲社會福利嘅點比?

珍珠宮

hct300 發表於 22-7-2 07:40
回覆 hellomiki 的帖子

習近平讚到 777 天上有地下冇,但又唔比佢連任?

你以為人地好真係恨做喇!人地仲有兩個仔好後生,正值需要發展事業嘅時候,做特首做到比老美制裁,一陣可能會禍及家人!

之前未選出李家超時,有啲香港人又係度估邊個邊個,後來又話點解得一個候選人?我真係覺得香港人好天真,又唔諗下呢個位幾惡啃幾凶險!有人肯捱義氣都算佢對香港好好喇!

珍珠宮

mcs74 發表於 22-7-2 08:59
一國兩制講只係50年,但國家可能會繼續延期,保持有兩個特區政府。咁就真係……養祖宗咁養佢地,應該要有 ...

卸任特首有福利我覺得正常,但應該有個機制先啱 唔通下次租100萬一個月都正常?始終應使則使,但又唔好做大花桶

象牙宮

hellomiki 發表於 22-7-2 04:04
https://www.facebook.com/103707268162786/posts/531708475362661/

唔講真係唔知 即系佢卸任 ...

冇公職該 cut off, 40万*12。
好多穷人, 沒得住。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

hellomiki 發表於 22-7-2 08:53
我覺得佢應該要有,因為之前的特首都有的,無理由佢冇,但有冇需要搵最貴最靚?未計其他開支,特首卸任後 ...
我都覺得要有個限期,同埋應該有個開支上限。

珍珠宮

畀面勳章

你又點知唔比佢連任? 本身林太又想唔想連任呢?

珍珠宮

小肥兔 發表於 22-7-2 08:35
在任5年,身邊只有3萬警察,對抗住8萬有多的醫療霸權、還有計視己如黃帝既法官,一班各懷鬼胎公墓員,更多 ...

佢好歹都送走班搞事垃圾議員,又開到個頭引入海外醫生同北部都會區,連李家超都講過會跟隨北部都會區路線。

施政不是一時三刻即時做到效果,我覺得佢算快手腳

侯爵府

2024年龍年勳章

newuser 發表於 22-7-2 08:10
咁我都信她不想再做。

份工惡啃自己搞唔掂,周圍被罵,班靚基本由得你死幫唔到手,美國佬又搞你屋企人。

珍珠宮

Edithcsm 發表於 22-7-2 08:59
咁想慳錢嘅話,咪唔好換人囉

我都諗到呢點!

大宅

特首靠自己本事獲得嘅,人人公平競爭,點解要話人,擺到明自己冇本事唔抵得人啦。

我覺得應該加公屋租、減綜援、Cut小童綜援等兒童院養,咁綜援咪生少D!
大幅減政府醫院診所支出。

子爵府

小肥兔 發表於 22-7-2 08:35
在任5年,身邊只有3萬警察,對抗住8萬有多的醫療霸權、還有計視己如黃帝既法官,一班各懷鬼胎公墓員,更多 ...

認同!信中央,感謝林鄭!

珍珠宮

hellomiki 發表於 22-7-2 09:05
卸任特首有福利我覺得正常,但應該有個機制先啱 唔通下次租100萬一個月都正常?始終應使則使, ...

無錯,作者都計左數,三位前任平均380一年,林鄭只係租金已經480,其他洗費係咪又係佢任開?有無指引?

珍珠宮

畀面勳章

redhot 發表於 22-7-2 09:09
佢好歹都送走班搞事垃圾議員,又開到個頭引入海外醫生同北部都會區,連李家超都講過會跟隨北部都會區路線 ...

她的而且確是一個好有辦事能力的執行者,先一個明日大嶼, 後一個西部都會區, 都是一個很大很大的格局, 想到這兩個方案的, 好肯定是國家出的點子, 地產財閥佔據香港多年, CY覓地覓到家人受難,武將易受攻擊, 找女將, 以陰制陽, 既然香港土地被地產黨控制, 就來一個填海, 地產黨識趣就配合, 唔係就任你地產黨d地去曬太陽吧, 比卡超上任就係繼續撥亂反正, 林鄭幫佢搞掂反對派, 比卡超就要搞掂OA黨, 仲有醫療霸權, 假法官, 相信要靠國家發力, 等睇大戲吧

侯爵府

hellomiki 發表於 22-7-2 09:02
香港真系大把人唔like林太,護林派有,唔like林更多,但撐李踩林就系黃人?我只覺得護林派似黃人 ...

如果你咁分,只係落入左某啲人預設嘅局中。請看我上面的留言。有人好刻意營造「護林係黃」呢種印象,其實也是一種利用簡單二分嚟帶向自己政治目的的方法。

介紹睇一本:《烏合之眾》

有埋漫畫版

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

又喺度刮啲野黎講

侯爵府

redhot 發表於 22-7-2 09:03
你以為人地好真係恨做喇!人地仲有兩個仔好後生,正值需要發展事業嘅時候,做特首做到比老美制裁,一陣可 ...

而且根本依家香港好多利益勢力係度搞搞陣,唔只係以前反政府果班,特首只會更難做,中央派埋CY繼續睇住香港係有原因㗎。

伯爵府

係佢自己話唔做

珍珠宮

畀面勳章

mcs74 發表於 22-7-2 09:20
無錯,作者都計左數,三位前任平均380一年,林鄭只係租金已經480,其他洗費係咪又係佢任開?有無指引?
...

國家辦大事, 會計較呢d小數, 值與唔值, 國家覺得值就是了, 小人只能在呢d芝麻事搞大, 講到錢, 銅臭香港人又真係在意d, 好樂意助攻

侯爵府

hellomiki 發表於 22-7-2 08:53
我覺得佢應該要有,因為之前的特首都有的,無理由佢冇,但有冇需要搵最貴最靚?未計其他開支,特首卸任後 ...

咁你不如了解下香港在5年內的租金升幅水平先,有無數據俾大家參考下?

首頁
12345...11

尾頁

跳至