自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

大宅

回覆樓主:

青春期, 我阿女中一至中三都係咁樣 , 問佢野要睇佢心情 , 否則就黑口黑面 , 十問九唔應, 問多兩句就發脾氣。 忍咗三年, 中四先回復正常。

翡翠宮

牛年勳章

細個親子關係如何?細個都唔叫人唔痴父母?定大個掛住玩手機?

男爵府

廷廷媽 發表於 22-7-2 18:15
其實都少同我地講野,講野就行埋黎問

原來會咁,我都要有心理準備

珍珠宮

好媽媽勳章

係咁!大個女大個仔
佢哋D時間用來善用佢哋娛樂(打機、上網、同學吹水)

爸爸媽媽只有調整

子爵府

我女都係咁架,返黎就入房,少去街,同佢傾偈都好似唔願講,我都睇化晒

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

你青春期時有冇反叛過?

男爵府

Cottonbb 發表於 22-7-2 16:04
尋日我生日, 老公準備咗蛋糕, 叫兩兄弟埋枱唱歌進行切餅儀式, 14歲大仔唔肯唱黑住面, 叫住佢先好不情願咁企 ...

我都試過,心很難受

:wave:

水晶宮

我自己青春期冇反判過,中五都唔敢同同學出街玩,晤敢黑面,駁嘴對父母,因為佢哋好惡,會打我,所以我好乖,我最唔好嘅地方係(讀書一般)科科合格而己
我囡青春期,哎…….1 言難盡

伯爵府

cathyangel 發表於 22-7-2 17:01
我都係!邊夠膽唔show阿媽

我記得16歲時,每個星期週末都同媽媽去飲茶撐枱腳。我唔係獨女,但係得我兩個飲茶撐枱腳。

其實唔關係咪太照顧,事關如果係同大班親戚去酒樓晚飯,我媽都會幫我夾下餸,食荔枝龍眼都會剝殼比我食

伯爵府

mimi005 發表於 22-7-2 19:15
我自己青春期冇反判過,中五都唔敢同同學出街玩,晤敢黑面,駁嘴對父母,因為佢哋好惡,會打我,所以我好乖 ...

我青春期時已有生性,好錫父母,因為媽媽有病,而父母又因為無乜學識,由细到大又覺得我好叻,所以好信任我,事實我做事,去邊都好交帶,從來唔駛佢地擔心,在我字典入面,無反叛2個字,直至我女出現 。 小學階段前,我同佢感情非常好,但中學開始,同你地一樣,黑面,唔彩人,心情唔靚粒聲唔出返入房唔出來,同我老公火星撞地球,鬼咩,更年期遇着青春期,我老公细時又係好乖,無咩反叛,所以接受唔到個女入屋唔叫人,追星,成績下滑,常黑面的徵狀。我有同佢講比D空間個女,不過無用的,2個都受賀爾蒙影響,好彩而家女大了,都好乖。
比D耐性,唔好放棄呀。

大宅

2024年龍年勳章

Cottonbb 發表於 22-7-2 16:04
尋日我生日, 老公準備咗蛋糕, 叫兩兄弟埋枱唱歌進行切餅儀式, 14歲大仔唔肯唱黑住面, 叫住佢先好不情願咁企 ...

明呀!錫返

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

錫返

珍珠宮

C.Humphrey 發表於 22-7-2 18:38
細個親子關係如何?細個都唔叫人唔痴父母?定大個掛住玩手機?

細個吾錯,尼三幾年身體問題又疫情少左去玩,佢上中學就成日系房話溫書,我細個系無咩反叛,因為父母要掛住搵食,又多兄弟姊妹,細個已好獨立識諗

子爵府

cathyangel 發表於 22-7-2 17:01
我都係!邊夠膽唔show阿媽

我媽唔係惡. 但我哋講野冇禮貌就傷心會喊. 搞到我好內疚. 所以我唔敢反叛

男爵府

angiehouse 發表於 22-7-2 15:07
自問不是怪獸家長,佢需要我時一定系度又支持佢,但系佢連句說話都吾想同我講,更加吾好話會關心父母,昨日 ...

可能青春期,大家忍耐下,我家少爺一樣唔很同我出街,最近連我手機mon張親子相都叫我唔好擺 ,個心好酸

翡翠宮

牛年勳章

angiehouse 發表於 22-7-2 20:53

細個吾錯,尼三幾年身體問題又疫情少左去玩,佢上中學就 ...

咁可能真係青春期,忍佢幾年希望快啲變返正常

子爵府

angiehouse 發表於 22-7-2 15:07
自問不是怪獸家長,佢需要我時一定系度又支持佢,但系佢連句說話都吾想同我講,更加吾好話會關心父母,昨日 ...

You are not alone。我仔自中学开始已唔叫我。莫講話关心。平日不可問他問题,就算問也唔多願答。有事問我野,只是他自身的事。我心淡

侯爵府

lovelysnake 發表於 22-7-2 17:51
莫非外判期去外國讀書分開下可能關係仲好?

未必㗎。我表弟去咗英國讀書幾年,返到嚟成個人變晒六親不認,搬咗出去住連父母生日約佢食飯都唔去。

男爵府

點解覺得青春期就係甘? 我細個無甘樣對父母. 以前去外國讀書homestay, 個family都有個14嵗的靚仔和16嵗既女, 距地對父母都好有禮貌, 個女有時脾氣爆燥的但每日放學返來都一定會同父母say Hi同絕對無話離係房吾出來. 距地讀書多數都係厨房同聼張臺. 我都學距地唔係房放書檯, 子女讀書要出來. 我地又無睇電視習慣所以都無問題. 手機都控制時間甘用. 甘青春期一定會有時暴躁的但係禮貌一定要有.

男爵府

我估我係好好彩,我女14歲無乜青春期問題。

吾知對大家有冇用,我同c6係會盡力迎合個女,例近我地好少去飲茶,多數去食韓餐,日本餐,台灣或越南餐,有時去D好餐廳真係最老就係我同c6; 我亦會主動幫女打扮好D,會主動幫佢脱毛,教佢化粧(雖然佢吾化粧),亦會同佢研究將來點揀男朋友。

我想講係,要從仔女角度去生活,佢鐘意既野盡量配合同支持,到去到我地吾同意佢做法時,佢多數都聽我地講。

首頁
34567...9

尾頁

跳至