自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

ada_fung 發表於 22-7-3 08:33
你朋友只係“唔係好聽眾”,唔代表係“衰人”,所以唔好太難過。

有時我反而唔會將大事 e.g. 男友出軌, ...

我同意, 自己私密野, 幾friend 都唔好講, 難保一日, 反轉豬肚

水晶宮

野原美冴 發表於 22-7-3 09:11
我而家覺得朋友係負擔, 唔需要朋友。呻又會覺得你煩、放負。分享開心,又話你炫耀曬命,然後潑你冷水。

我寧 ...

Hi bye 算了!
有時間一人獨處仲開心

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

曾經都有這樣的朋友, 佢有咩事, 不論我幾忙, 都聽佢講野, 開解佢, 為佢搜集資源, 再比意見, 相反, 到我唔開心, 想自閉療傷, 佢會迫我出席聚會, 到我想傾心事, 佢話gathering唔好講唔開心野, 幾回之後, 疏遠了她

男爵府

bbchu0316 發表於 22-7-3 09:32
我都係間唔中呻下個仔同老公咋.

唔係呻下都唔得?每人都有自己難處, 都需要人開解下.

會唔會朋友自己都唔係幾開心,或者不嬲都壓抑情緒?一個人如果自己個心都好多情緒,好難盛載人哋嘅情緒

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

有D人係唔鐘意聽人放負, 但有需要時佢自己又會放負... 我係一個group當中朋友A久唔久就呻老公嘅野, 經過多次之後, 朋友B話出黎食飯就唔洗預佢... 我同另外個朋友又唔覺人地呻下有咩問題

水晶宮

回覆樓主:

樓主唔好唔開心,分享下我嘅經歷
未婚前有個好朋友,佢因為工作,愛情唔開心,我聽佢呻!
到我結婚,因為婆媳問題同佢訴苦,佢兜口兜面叫我唔好再講,話我結左婚應該預左係咁,叫我唔好喺佢面前放負!
自此佢疏遠我,我又因為失去左呢位朋友唔開心左幾年,直到近年大家又傾返,佢無啦啦串我做乜擺個女張相做頭像,問我係咪覺得個女好得意喎!
我聽完超級嬲,我已經唔同佢講家庭事,佢無啦啦串我,自此我無再同佢傾計,佢再hi我,我都費事睬佢
此事教曉我,朋友只係過客,能否行到人生盡頭,好睇緣份

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

有D人係唔鐘意聽人放負, 但有需要時佢自己又會放負... 我係一個group當中朋友A久唔久就呻老公嘅野, 經過多次之後, 朋友B話出黎食飯就唔洗預佢... 我同另外個朋友又唔覺人地呻下有咩問題

子爵府

唔使失望,識過第二啲朋友。

水晶宮

lojo11 發表於 22-7-3 09:57
有D人係唔鐘意聽人放負, 但有需要時佢自己又會放負... 我係一個group當中朋友A久唔久就呻老公嘅野, 經過多 ...

但有d人自己成日放負,到人地想搵佢呻,佢又話人放負!
我有個好朋友就係咁,所以我同佢斷絕來往了!

別墅

我而家覺得朋友係負擔, 唔需要朋友。呻又會覺得你煩、放負。分享開心,又話你炫耀曬命,然後潑你冷水。

我寧 ...

共勉人情冷暖只有自己知

水晶宮

小肥兔 發表於 22-7-3 09:52
曾經都有這樣的朋友, 佢有咩事, 不論我幾忙, 都聽佢講野, 開解佢, 為佢搜集資源, 再比意見, 相反, ...

同我經歷一樣,嗰時我聽朋友呻,真係聽佢呻通宵!
到我唔開心打比佢,佢答我可唔可以唔好再講!
到近年因為一d事我決定唔再睬佢,佢有問我發生乜事,我無任何回覆!

水晶宮

beebeeiloveyou 發表於 22-7-3 10:00
唔使失望,識過第二啲朋友。

我覺得朋友可有可無!
人地中年,身體健康最重要!

大宅

回覆 bbchu0316 的帖子

你果個都係叫做朋友,我視佢為好姊妹果個,自從出嚟做嘢變晒質,完全溝通唔到,仲有冇啲致見鬧咗我哋一餐,痴咗線,無frd做。諗返起永遠只有我幫佢冇佢幫我都係俾佢搵笨⋯⋯⋯唉

伯爵府

回覆 Ritzmary 的帖子

這樣你會唔會覺得呢個朋友好煩呢,唔想再應佢昵?
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

大宅

回覆 cyyiu 的帖子

Same here. 只有你幫佢無佢幫你⋯⋯

侯爵府

只係唔同類型的人啫

有種人係感情主導, 呻係需要人安慰, 唔需要理性分析
有種人係理性主導, 覺得你呻即係有難題, 有難題就要解決, 佢只係想幫你分析同解決問題, 嗰啲唔係你想聽的嘢而已。而且會幫理不幫親, 覺得唔合理係你自己攞嚟煩, 都唔知你有乜好呻

我係理性的人, 搵我呻可能講嘢會唔啱聽

水晶宮

sweetpotatozzz 發表於 22-7-3 10:09
回覆 cyyiu 的帖子

Same here. 只有你幫佢無佢幫你⋯⋯

係呀,所以我好嬲,但又好傷心佢唔肯為我分擔,仲疏遠我!
嗰時同老公因為99問題關係好差,想搵人安慰下換黎「你可唔可以唔好再講」!我真係覺得你唔開心我用個心陪你,到我唔開心結果變成咁!
不過都好嘅,我而家內心好強大,唔再需要朋友了!

男爵府

我寧 ...

同意,朋友之間只可以講啲風花雪月,無關痛癢嘅事。慢慢會變成冇朋友。

男爵府

schricky 發表於 22-7-3 09:13
唔開心,上bk呻好過同朋友呻

同意!身邊有可以呻下嘅朋友真係可遇不可求!

珍珠宮

畀面勳章

naicha 發表於 22-7-3 10:11
只係唔同類型的人啫

有種人係感情主導, 呻係需要人安慰, 唔需要理性分析

好聽是理性, 但忽略了人的感受, 當可以選擇沉默時, 又何必講什麼理性在人痛處灑鹽, 這是厚道

首頁
12345...7

尾頁

跳至