自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

2021勳章

D打 發表於 22-7-3 11:32
真係呀聽得多,自己原來都會有負能量都係朋友話返畀我聽

所以我依家都提醒自己 唔好成日呻

公爵府

虎到金來勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

間唔中呻下,有幾密?1年先呻兩三次定一個月呻兩三次?講真呻老公仔女講黎講去都係果D, 喺朋友方面會覺得好無謂,聽得多真係好厭。

大宅

回覆樓主:

最近發覺同朋友呻都係煩 佢係撐我既 但佢加既意見會影響我對件事既睇法 會變得更加負面
相反 佢同我呻 我會想分析事件等佢易接受d 佢又唔多buy呢套
我自己既結論 非必要都唔好呻

大宅

tantanmama 發表於 22-7-3 11:58
間唔中呻下,有幾密?1年先呻兩三次定一個月呻兩三次?講真呻老公仔女講黎講去都係果D, 喺朋友方面會覺得好 ...

一年幾次咁

瑪瑙宮

2021勳章

bbchu0316 發表於 22-7-3 09:32
我都係間唔中呻下個仔同老公咋.

唔係呻下都唔得?每人都有自己難處, 都需要人開解下.

「無事呻吟, 自怨自艾」
講既人,未必係寸你,以為咁講係開解你,好肉緊想話醒你。內心其實真係想你好,希望你改變心態做人開心嘅。
但用錯字眼。

侯爵府

虎到金來勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章

cyyiu 發表於 22-7-3 09:57
樓主唔好唔開心,分享下我嘅經歷
未婚前有個好朋友,佢因為工作,愛情唔開心,我聽佢呻!
到我結婚 ...

好過份。佢有冇試過放自己樣做頭像,有,即問,你唔係覺得自己好靚呀,放個樣做頭像?
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

寶石宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 2022勳章 2021勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

香港熊貓 發表於 22-7-3 10:34
但講真,做得朋友,㸃會冇期望?起碼生日 whatsapo 講聲(生日快樂)吧,如果連這少少的期望也冇,咁做乜朋 ...

我曾經放朋友喺好高嘅位置
但當被出賣/背叛得多,經歷得多
你會明白我講乜野
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

2021勳章

ARabbit 發表於 22-7-3 08:51
有時自己嘅事唔係個個人會咁上心同明白,算啦

呢句真

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

有時係個朋友問起先,原本自己都唔想講唔開心嘢,咁見佢問開咪講囉,點知朋友又開始講佢見解,總之一大堆理論,實唔實踐到係其次,最尾總括一句就係向人放負係好唔好嘅,唔改變自己,呻都冇用,但明明係佢問我先講。所以,之後我都少咗主動搵呢位朋友,見親就要報喜不報憂,有時自己一個人上網搵陌生人講無咁嬲。

大宅

crystal媽咪 發表於 22-7-3 12:16
你會明白我講乜野
有時唔太熟反而仲好,有位朋友以為一路熟唔到,遲早會遠離,反而到今日仲會出街,旅行,食下野
自己諗唔到,唔睇好既朋友原來先最好

水晶宮

2021勳章

Ritzmary 發表於 22-7-3 08:53
我有朋友都係咁,一日呻幾次,日日呻,但呻來呻去都係果堆嘢,我轉話題,佢又繼續呻,每日幾次無限loop,作 ...

我身邊都有啲類人,日日呻,但又要去做好人!
咁做嚟做乜?
唔做好人就冇事啦!

寶石宮

2021勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔緊要啦

男爵府

我同事又係咁,日日講佢d朋友食什麼好野,份工有幾正⋯之後就補返句自己又窮又低級⋯對我嚟講,人地好我鄧人開心,日日講佢講自己係食物鏈底層就聽到悶,唔想佢的負能量影響到我,我覺得我好幸福

子爵府

2021勳章

小小馬奇朵 發表於 22-7-3 09:27
先檢討一下自己係咪成日無事呻吟自怨自艾先。
我以前有一個朋友都係充滿負能量,我好有心機成日開解佢,後 ...

我身邊都識人句句放負
講真、會令到聆聽者真係心煩
永冇開心野
唔係呻呢樣就係呻果樣
好似全世界得佢咁不幸
人大左
我自己就極少同人講自己野
開心唔開心都少講

大宅

2021勳章

crystal媽咪 發表於 22-7-3 12:16
你會明白我講乜野

明,但始終有人會珍惜你,當你係朋友,我始終對(朋友)係有期望的。

雖然,我因為顏色唔同,冇咗好朋友(因為她嫁了去日本,支持破壞),但我還相信,我會遇到珍惜我的朋友。

寶石宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 2022勳章 2021勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

香港熊貓 發表於 22-7-3 13:46
明,但始終有人會珍惜你,當你係朋友,我始終對(朋友)係有期望的。

雖然,我因為顏色唔同,冇咗好朋友( ...

我不會再有期望
只係唔想有機會再令自己受傷
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

2021勳章

野原美冴 發表於 22-7-3 09:11
我而家覺得朋友係負擔, 唔需要朋友。呻又會覺得你煩、放負。分享開心,又話你炫耀曬命,然後潑你冷水。

我寧 ...

同意呀

公爵府

虎到金來勳章 2021勳章

圍爐取暖易,要搵一個鬧你,而令你當頭棒喝嘅人難,睇你需要邊種朋友,忠言多數逆耳。

公爵府

2021勳章

野原美冴 發表於 22-7-3 09:11
我而家覺得朋友係負擔, 唔需要朋友。呻又會覺得你煩、放負。分享開心,又話你炫耀曬命,然後潑你冷水。

我寧 ...

都同意

珍珠宮

2021勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

唔緊要, 錫自己多d.

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊