自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

bbchu0316 發表於 22-7-3 07:57
好失望, 同班識了十年的朋友呻, 比人寸我無事呻吟, 自怨自艾.

人地有事我會幫忙及開解, 自己有事誰來幫我 ...

係㗎!所以講嘢俾朋友聽 仲要filter左先講 什至唔講

子爵府

有個由細玩到大的朋友,可能大家背景,學歷差不多,所以這個朋友會以我為假想敵。

我讀什麽學科,做什麽職業她都跟我一樣。我結婚生子,她沒得跟,經常眼紅我。

我生活質素越來越好,不是替我感到高興,而是妒忌。
我個仔讀書成績好,又乖,她又眼紅。

總之所有事都要和我比較,又經常覺得自己是全世界最慘的人,時時刻刻都要所有人對她關心備至,但她從不關心人。

跟她分享開心事,就話曬命,跟她分享不如意事,就話你無病呻吟,只有她分享的事才值得關註。

朋友,絕對是負擔。有事,找網上的人分享好了!

男爵府

cms8686 發表於 22-7-3 14:26
有個由細玩到大的朋友,可能大家背景,學歷差不多,所以這個朋友會以我為假想敵。

我讀什麽學科,做什麽職 ...

你怎麼知道她妒忌你?

伯爵府

回覆樓主:

對住朋友好少主動講屋企嘢
除非對方問就會講啲
只有一個人永遠係我嘅最好聆聽者
就係我老公! 無論我呻幾多幾耐幾燥底,佢都只會講:嗯。。。哦。。。唔好咁燥啦。。。完

珍珠宮

cyyiu 發表於 22-7-3 09:57
樓主唔好唔開心,分享下我嘅經歷
未婚前有個好朋友,佢因為工作,愛情唔開心,我聽佢呻!
到我結婚 ...

痴線擺個女做頭像都要話人,癲癲地,你唔好再so佢,衰到貼地

侯爵府

野原美冴 發表於 22-7-3 09:11
我而家覺得朋友係負擔, 唔需要朋友。呻又會覺得你煩、放負。分享開心,又話你炫耀曬命,然後潑你冷水。

我寧 ...

都幾同意你嘅睇法, 諗諗下有呢啲朋友都真係冇乜意思, 太開心嘅嘢唔講得 ,唔開心嘅更加唔講得,咁仲有乜嘢可以講? 咁唯有做番普通hi-bye friend。

子爵府

好失望, 同班識了十年的朋友呻, 比人寸我無事呻吟, 自怨自艾.

可能係真朋友,真性情

侯爵府

bbchu0316 發表於 22-7-3 09:32
我都係間唔中呻下個仔同老公咋.

唔係呻下都唔得?每人都有自己難處, 都需要人開解下.

其實都好奇怪, 大家年紀差唔多, 都有家庭, 大致上都係傾呢啲嘢啦, 如果咁都要話人無病呻吟, 咁其實即係大家冇話題啦, 唔通下下只係風花雪月, 咁仲做乜朋友。

子爵府

RoseRosa 發表於 22-7-3 14:32
你怎麼知道她妒忌你?

只是感覺到她在妒忌。每次我分享開心事,她都表現得很冷淡,甚至沒反應,有時更潑冷水。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

人越大,越理解只有自己才能照顧好自己!最難嘅日子只自己才過渡,同人講,人哋亦唔會幫到手!風花雪月有朋友固然好!但雪中送炭又有幾人,大部份只是互相較勁嘅對手,真心朋友一兩個就夠! 自己過好自己日子最好,唔好寄望响人哋身上找安慰

伯爵府

cyyiu 發表於 22-7-3 09:57
樓主唔好唔開心,分享下我嘅經歷
未婚前有個好朋友,佢因為工作,愛情唔開心,我聽佢呻!
到我結婚 ...

佢擺明妒忌你啦

男爵府

回覆 Become 的帖子

我男朋友都係依種人
一齊咗14年都就嚟有
真係最青春個時識,
我依家同佢講唔高興嘅嘢,
佢又係咁,哦哦哦
गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

侯爵府

cms8686 發表於 22-7-3 14:26

我讀什麽學科,做什麽職 ...
其實由細到大你都覺得佢唔好、覺得佢有問題, 但點解你又繼續同佢來往, 畀機會佢同你比較? 其實心底入面, 你的確係需要佢來令你自己感覺良好。你如果要用呢種方式來 "倚賴" 佢, 問題就不是單方面了。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

所以我好少同幾個好朋友呻

侯爵府

你講的是一 "班" 朋友, 即不是一個人覺得你無病呻吟。有冇想過自己情況唔係咁差? 你係咪不用工作而呢班朋友要返工?

朋友唔係專業聆聽者, 如果你講來講去都係果幾個問題, 一係搵返啲有相同處境的人圍爐, 一係搵專業的心理學家, 不能期望朋友一定開解到你。

伯爵府

你朋友未婚未有小朋友?如果係,佢咁話你可能是妒忌

如果唔係,咁可能要諗下係咪每次見到佢都呻,令佢覺得煩

如果以上皆否,佢冇當你係朋友

男爵府

beehoneybee 發表於 22-7-3 14:00
圍爐取暖易,要搵一個鬧你,而令你當頭棒喝嘅人難,睇你需要邊種朋友,忠言多數逆耳。
...

其實當頭棒喝才是真朋友,很希望自己能夠擁有!

男爵府

cms8686 發表於 22-7-3 14:48
只是感覺到她在妒忌。每次我分享開心事,她都表現得很冷淡,甚至沒反應,有時更潑冷水。

原來係咁,我以為佢做咗咩事。
你可能不需要再主動同佢分享開心事,若佢萬事皆不如意或皆不如你,你便體諒一下佢啦

子爵府

Prosperous 發表於 22-7-3 16:31
其實由細到大你都覺得佢唔好、覺得佢有問題, 但點解你又繼續同佢來往, 畀機會佢同你比較? 其實心底入面, 你 ...

我個朋友細過時性格沒那麽糟糕的,雖然和我合不來,但都ok. 之後越大,就越喜歡比較。一點一點的慢慢加深妒忌。

我是一個很獨立的人,她不是,是她需要依靠別人來證明自己的存在,透過說刻薄的話攻擊我,來表明自己高高在上。

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

係度呻啦
It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer.

首頁

尾頁

跳至