自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

公爵府

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

anniellm 發表於 22-7-3 10:30
今日在公共泳池,有個南亞女士(應該係女傭),上咗水,在泳邊的櫈傾視像電話,無戴口罩。

我坐佢隔離(我 ...

其實夠膽去浸埋同一缸水,仲怕咩冇戴口罩呢。有d 矯枉過正的感覺囉。

青青河邊草    發表於 22-7-3 12:00

公爵府

虎到金來勳章 2021勳章

anniellm 發表於 22-7-3 11:43
同你道歉都係發老脾

你無需同我道歉,亦唔需要我滿意,我只係講番大家睇到你想表達嘅野啫

子爵府

2021勳章

polliebb 發表於 22-7-3 11:43

你無需同我道歉,亦唔需要我滿意,我只係講番大家睇到你想 ...

唔想你執住你誤會咗嘅重點,繼續嘈

公爵府

虎到金來勳章 2021勳章

anniellm 發表於 22-7-3 11:46
唔想你執住你誤會咗嘅重點,繼續嘈

唔同意就係嘈?

男爵府

2021勳章

anniellm 發表於 22-7-3 11:41
請睇內文,如我寫得唔好令你誤會重點,唔好意思。

就係你內文加主題重點係落左佢唔帶口罩事件上. 你睇10個有9個都係覆你口罩就知

大宅

回覆樓主:

1. 樓主入得公眾泳池,應該打哂針,其實唔明你仲驚乜?就算中左都唔會重症到死

2. 其實入去游水都預左除哂罩,你咁驚做乜仲要去?

3. 其實就算跟足,上水戴返口罩,其實個罩一定會濕,濕左其實等於廢左武功,既然係咁,戴同唔戴都無分別。

我惟一認同,果位女士唔應該係泳池範圍視象。不過唔關口罩事

伯爵府

2021勳章

DDKK 發表於 22-7-3 10:56
最主要問題係佢講電話噴口水,而且係視像,泳池唔可以影相,視像咪一樣有機會影到其他人,佢手機不用放更 ...

係囉,公共泳池冇可能用視像喎。泳池內係唔可以拍照用視像的。

翡翠宮

2022勳章 減齡達人勳章 2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

anniellm 發表於 22-7-3 11:00
就係不斷傾視像電話問題,終放有jm 明白。
其實絕大部分人上水都唔戴口罩,係入更衣室沖完涼先戴返。但佢 ...

咁你意思你佢視像講電話,就唔係冇戴口罩, 視像我覺得要出聲, 但泳池戴口罩就真係有D 無謂

侯爵府

2021勳章

加菲貓3 發表於 22-7-3 11:21
信專家?有專家話帶兩個先。我信事實,感冒又唔見話帶唔帶都一樣?

事實就是戶外換氣量高過負壓病房

伯爵府

2021勳章

「泳池帶口罩事件」「Can you wear a mask?」
寫到咁,都仲拗自己重點唔係講緊「口罩」,而係講緊「視像通話」
haha 呢個post既重點已經唔再係「口罩/視像通話事件」,而係「樓主有否搬龍門?」

青青河邊草    發表於 22-7-3 12:02

大宅

2021勳章

anniellm 發表於 22-7-3 11:31
就係傾視電話無戴口罩,內文有寫,點搬龍門呀?

因為你系同對方講: can u wear a mask.
咁即系表示對方戴了口罩,就可以繼續視像。 重點是口罩已經非常明顯,同視像無關

男爵府

2021勳章

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

去遊水遇著版主呢d 人真係慘。我就算去staycation 酒店泳池,去過咁多次,d 人上水都唔會戴番。
希望版主唔好周街去,留係屋企安全抗疫,我唔想去游水既時間遇到你呢個偏執狂,會令我全日好掃興

伯爵府

2021勳章

anniellm 發表於 22-7-3 11:35
內文有寫係上水坐在櫈,傾視像無戴口罩呀
基本上絕大部人都係入更衣室沖完涼先戴返口罩,唔係話呢啲,係話 ...

咁點解你係問「Can you wear a mask?」
而唔係直接同佢講泳池唔俾傾視像呢?我相信你直接同佢講泳池唔俾傾視像,佢可能會即刻cut線,你就唔駛繼續聽佢講咩口罩喺更衣室、又唔駛搵工作人員幫手啦。
利申:我N年無去過公眾泳池,唔知依家有咩規矩。

子爵府

2021勳章

非常同意樓主….真係好多事。

翡翠宮

牛年勳章 2021勳章

sasa615 發表於 22-7-3 11:53
1. 樓主入得公眾泳池,應該打哂針,其實唔明你仲驚乜?就算中左都唔會重症到死

2. 其實入去游水都預左除哂 ...

中晒point

公爵府

減齡達人勳章 2021勳章

回覆樓主:

如果重點係視像電話, 點解唔係講“pls stop video call" , 而係叫佢戴口罩?

翡翠宮

牛年勳章 2021勳章

好彩樓下會所無咁既規定,我覺得規定有啲多餘

子爵府

Charlotte_mom 發表於 22-7-3 10:54
我都想知,規定岸上就要戴口罩?咁個口罩戴吓除吓,落水時放喺邊?

我都真心想知,原來宜家在泳池邊係要戴口罩㗎!!

子爵府

anniellm 發表於 22-7-3 11:00
就係不斷傾視像電話問題,終放有jm 明白。
其實絕大部分人上水都唔戴口罩,係入更衣室沖完涼先戴返。但佢 ...

點會明
你重點放左喺個口罩到
如果你係想講佢視像
你直接話佢唔好喺泳池視像就可以
關口罩咩事
成個池都係口水
上水唔戴口罩都唔成問題

首頁
23456...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊