自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Kittymummy 發表於 22-7-3 23:57
岩呀,呢個部門真係臭名遠播。
如果識人係內面做,真係完全覺得浪費納稅人金錢。成班都廢。
...

個位女高層,佢好似失憶,我重覆番件事,聽過應該有印象,佢竟然無印象有人作出投訴。
可能同你朋友一樣,返工都係玩電話又一日。臨尾食番筆長糧印印腳。

男爵府

26days 發表於 22-7-4 00:11
個位女高層,佢好似失憶,我重覆番件事,聽過應該有印象,佢竟然無印象有人作出投訴。
可能同你朋友一樣, ...

咁都得?高層接到有投訴,完全唔記錄?難怪前線個個唔做野啦,上樑不正下樑歪。

子爵府

sisilee321 發表於 22-7-3 23:05
馬路的貨係普通巡邏警察負責
交通警通常都做車.....
有人投訴會去睇下....其實唔危急都派警察又有點那個

都見過清潔工7點幾清潔條街,搬走啲紙箱,但生果檔職員喊打話入面仲有貨,嗰的食環做下樣夠鐘就收工,真系難為清潔工,還有納稅人比錢幫呢班惡霸每天清走啲紙箱垃圾。以前小販走鬼比食環捉到,會人連貨上豬寵車,其實惡霸都有系條街賣貨,系食環唔檢控唔充公,系唔係有分小販管理隊先可以拉架,其他食環得過睇字?而家真系未見過豬寵車,應該話今時法例越變最衰

公爵府

東張有案例啦。你收佢既貨,法官判食環輸,要賠錢

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

cattz288 發表於 22-7-3 17:28
街市小販好惡,有人巡邏就比下面,走左就擺出街,罰得太少

罰$$已經無乜用
停賽十日加大清潔可能有用啲
經歷過疫情,啲商家乜都唔驚只驚搵唔到錢,所以停賽可以一試

子爵府

Prosperous 發表於 22-7-3 23:48
你去法庭睇過未? 其實罰得唔輕, 問題係有冇捉有冇告? 係冇呀!

聽人講好似系告人,累積告票越多越金,班惡霸今日揾A接告票,下次揾b接,佢哋大把人,怕咩,平過交租

子爵府

加菲貓3 發表於 22-7-4 00:30
東張有案例啦。你收佢既貨,法官判食環輸,要賠錢

你講個case系路宿者。

公爵府

ychan^ 發表於 22-7-4 00:42
你講個case系路宿者。
唔係.係個阿婆既紙皮。最后判幾千比佢。

子爵府

ksviola 發表於 22-7-4 00:40
罰$$已經無乜用

肯定系怕停業。嗰啲燒味店,肉檔,魚檔及食店因為要另出牌照,所以真系抄店鋪牌唔係抄人牌,好似話違規抄唔知幾多張,就要停業。所以呢類檔比較自律小小

男爵府

回覆樓主:

講起呢個題目,真係幾把火!

我老公呢幾年都付出唔少時間同食環周旋,經常影相send去1823,又send去食環投訴,但佢哋就耍太極,極不負責任既態度。完全表現出果種「我哋有做嘢架,不過係咁架啦」唔想做唔想理。

個d菜檔肉檔日日攪到我哋冇路行要行出馬路,見好多公公婆婆咁樣行好危險,環境污槽不堪,爛菜肥膏垃圾通地都係,清潔工人就要日日幫佢哋善後。

男爵府

平時見小販管理隊既人好聲好氣,鶉(emoji)咁叫佢哋搬返d菜入舖,d菜販唔理扮聽唔到,成班食環就齊齊企係度睇住等,等等等菜販得閒先搬。

我老公問過區既食環高層,點解唔可以立即票控,發多幾張告票等佢哋收斂呀啦。呀高層一時又話兩星期已經出過告票,一時又話要俾時間人哋執嘢喎。頂,兩星期先出一張$1500,傻既都唔驚啦!

男爵府

Kittymummy 發表於 22-7-3 23:57
岩呀,呢個部門真係臭名遠播。
如果識人係內面做,真係完全覺得浪費納稅人金錢。成班都廢。
...

我同事都有親人係入面做,佢話返夜更只係得一樣野做,就係訓覺啦。日頭就多少少野做,就只係出一次更就收隊,然後就返寫字樓等收工。

男爵府

罰$$已經無乜用

你這個建議最 work,唔使同班人嘈,又見效。
明白前線都有危險,遇著班惡霸。而清潔工人又變相幫佢地做埋免費清理。唯獨薪高糧準既上面高層,只識坐 office 玩手機,一無是處,浪費納稅人金錢。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jj7723 發表於 22-7-4 00:57
我同事都有親人係入面做,佢話返夜更只係得一樣野做,就係訓覺啦。日頭就多少少野做,就只係出一次更就收 ...

竟然有夜間 可以搵審計署check下夜間有咩做?
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

罰$$已經無乜用

都啱,希望李特首可以諗諗
放下自在

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

ychan^ 發表於 22-7-4 00:48
肯定系怕停業。嗰啲燒味店,肉檔,魚檔及食店因為要另出牌照,所以真系抄店鋪牌唔係抄人牌,好似話違規抄 ...

唔怪之得呢類無咁離譜

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

26days 發表於 22-7-4 01:05
你這個建議最 work,唔使同班人嘈,又見效。
明白前線都有危險,遇著班惡霸。而清楚工人又變相幫佢地做埋 ...

呢清潔工先唔抵,免費幫佢地執垃圾,掉錯又俾人嘈,見到都嬲

子爵府

8000 發表於 22-7-3 17:11
其實食環是否負責的工作太多?小販、滅蚊、滅鼠,好像沒有一樣做得好,到底這個部門發生什麼事?是資源不足 ...

一個濫用公屋、一個環境衛生,愈來愈惡劣,都令我對香港好心痛、氣餒

伯爵府

fatfat86 發表於 22-7-3 21:18
仲係勁廢,連投訴冷氣機滴水都無用

講起冷氣滴水就火滾,明明樓上唔知邊層晚晚滴,食環居然可以回封信話無發覺滴水,真係懶到出汁。

大宅

睇東張西望睇得多,都覺得食環署,房屋署呢兩個部門好廢,唔叫唔做,即使叫,都只不過係求其做是但做,不知所謂!真心希望李特首上場,能夠整頓一下呢兩個部門。話時話,唔知李特首有冇睇開東張西望嘅習慣,無嘅話,建議佢每日抽小小時間睇吓東張播嘅真實個案,當係一個渠道了解吓我哋嘅民生原來是如何那樣的,唔好單靠啲部門高層報告就算。

首頁

尾頁

跳至