自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

禁止訪問

子爵府

BK惡霸 發表於 22-7-4 00:00
放手前都要教下佢點溫,剛升上去未適應,我識d一開始就放手,考得唔好,咪又要搵補習,家長唔教,好多都請 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

青青河邊草 發表於 22-7-4 07:43
同埋要有意識係唔識就要出聲問囉
下下餵埋去,無晒主動性
依家公司的新人有時都係咁

我做新人嗰時已經有好多呢 d 同事,唔係而家先有。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pauline_c 發表於 22-7-4 08:44
陪去大學可能係車出車入,老闆一直都車仔女返大學。
朋友話我唔陪阿仔讀大學,而家讀大學都要陪讀先係常態 ...

車出車入我都會,有車又有時間有咩所謂?仲肯比我車不知幾開心。 最驚佢話唔使你自己黎,連呢個機會都無埋。 車佢地時通常大家relax,都會傾兩句。

琥珀宮

後生的倚賴與柔弱,就係咁被呢類家長種慣出嚟。大把錢冇問題,做富二代有後援,但其他嘅要出社會競爭,如此做第時入BK呻不如意,就係可能係呢類人。

水晶宮

蜜蜂糖 發表於 22-7-4 08:17
睇小朋友能力,尤其有讀寫障礙,如果屋企負擔唔到補習費,唔想睇住小朋友成績差,父母點都要出手。
...

坦白,咁大個要學技巧處理缺陷,讀寫障礙可以多 d 用聽講,放大 d 字,用工具指示睇緊嘅字 … 趁初中,成績未有逼切性,練習技巧,進步已經好好,無須要同其他人比較。人生流流長,可以阿讀,唔通可以陪返工?

男爵府

當然正常中學唔使陪溫,但長遠睇我囯高考人數係1193万人,上年dse 还是5万人,下年開放囯內考啦!你咪繼續等佢自生自滅囉!
利申:支持祖國 反對移民

水晶宮

YuYuMother 發表於 22-7-4 08:47
車出車入我都會,有車又有時間有咩所謂?仲肯比我車不知幾開心。 最驚佢話唔使你自己黎,連呢個機 ...

我個仔而家咁大個仲鍾意我地陪,我覺得無問題,鍾意我地先會想同我地一齊。

伯爵府

MMVV 發表於 22-7-4 07:53
沒有一概而論,有人不理,有人喜歡教師上身,愈教愈開心。自己整完D note 非常有滿足感添。不過我係完全不 ...

同意你所講
每人的情況不同,陪伴與否,除左成績,情緒也不能忽視
我家幾個,
要提住,中學也要睇住
有自動自覺,小學已可放手

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我都冇 自細仔上中一後 我冇跟過 佢自己溫。見佢考到全級第9 全班第1就更加冇跟了。完全放手比佢自由發揮。因為我相信佢有能力做得最好。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我仔高小都唔要我陪讀喇,迫都迫唔到啦

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

有人請補習教 = 放左手。有人補習 = 呀媽。陪伴讀書可以有好多方法。每個小朋友都唔同﹐自己家長最清楚。呢度無有人資格批評每位家長既做法 (我深信一定有佢既原因﹐由其教SEN既小朋友家長﹐一D都唔容易﹐無SEN小朋友既家長又唔會明白點解我地要咁做既)

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

中文科有幫手,背下重點,一齊分析文言文,本身自己都鍾意讀中文,其他科真係想幫都幫唔到

珊瑚宮

2024年龍年勳章

讀大學點陪? 讀埋佢嗰科做同學?

伯爵府

我個初中學,暫時會考試時攞本中史書入黎背比我聽,但係我都係被迫,我都好懶,
叫佢搵爸爸

水晶宮

李豆豆 發表於 22-7-4 09:07
讀大學點陪? 讀埋佢嗰科做同學?

幫手做功課

水晶宮

wendyaupooh 發表於 22-7-4 09:04
有人請補習教 = 放左手。有人補習 = 呀媽。陪伴讀書可以有好多方法。每個小朋友都唔同﹐自己家長最清楚。呢 ...

我小朋友都係 SEN,按佢能力,放得幾多得幾多,我覺得真係為佢好,做阿媽嘅可以陪到幾時?正常係佢長壽 d,培養佢獨立,係我最大目標。我覺得係比佢最好嘅。

水晶宮

陪係精神上支持,即是佢溫習,屋企人唔會自己去食buffet或者旅行,唔預佢。咁我覺得好正常。

但講到話同佢溫書,我都識有朋友會,但唔容易。首要仔女肯,另外個亞媽或亞爸有料。高中的嘢唔淺,家長放低咁多年,分分鐘教錯ga

珍珠宮

BK惡霸 發表於 22-7-4 00:00
放手前都要教下佢點溫,剛升上去未適應,我識d一開始就放手,考得唔好,咪又要搵補習,家長唔教,好多都請 ...
認同

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 pauline_c 的帖子

咁你既SEN同我既SEN同其他人既SEN都唔同.....所以只會認為每個家長既教法一定係家長覺得對佢最好既。

首頁
12345...9

尾頁

跳至