自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2021勳章

美國佛羅里達州開普科勒爾市一對父母,在近日向警方自首被捕。事發9月兩人報警指18個月大的兒子失去知覺,救護人員到場後發現該嬰兒異常虛弱,體重不足8公斤,如7個月大嬰兒,且手腳出現水腫,搶救無效宣告不治。

警方後調查發現兩人另外兩名分別3歲及5歲的子女,均出現不同程度營養不良症狀。父母最初辯稱指嬰兒已持續患病半年,但法醫在11月8日報告指出死因屬嚴重營養不良,父母兩人後向警方自首。

兩人承認是嚴格素食主義者,只准許子女食用水果及蔬菜。直至嬰兒死亡前一星期,才開始餵哺母乳。

人體發育,特別兒童必需吸取蛋白質、維生素、礦物質等營養,單純的水果及蔬菜無法滿足發育所需。長期營養不良會導致發育障礙,健康及智力出現問題,甚至衰弱至死。

R.I.P.

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

父母自己素食係自己選擇。小朋友發育衹食素會有風險。
人係雜食嘅,有雜食基因,要變草食,都唔好發育時期生長時期。
試想用菜養隻肉食老虎,隻老虎會生成點?
就算堅持食素,好多素食父母會盡量揾葷類食物的替代品,盡量平衡返,所以好多素食兒童健康仍可正常發展。

今次呢位小朋友好慘。父母冇理由到佢死先察覺問題,情況已經持續,仲每下愈況,正常父母應該一早求醫。
小朋友rip

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

呢d父母
係蠢定係傻
體重咁輕,唔係無啦啦既事
寧願要佢餓,冇營養都要堅持?
真係好恐怖既父母

公爵府

減齡達人勳章 2021勳章

回覆樓主:

真痴線, 死亡前一星期才餵母乳 一出世就無奶飲, 只因要食素?!痴線

侯爵府

2021勳章

BB 唔飲奶係違反自然喎

睇佢父母個樣,似係精神分裂咁。只食菜係咪會變傻?

珍珠宮

2021勳章 畀面勳章

回覆樓主:

從來冇餵過,18個月後何來有得餵?

男爵府

減齡達人勳章 2021勳章

Rip

珊瑚宮

2021勳章 大廚勳章

櫺囹桼 發表於 22-7-4 07:17
美國佛羅里達州開普科勒爾市一對父母,在近日向警方自首被捕。事發9月兩人報警指18個月大的兒子失去知覺, ...

我之前都有睇呢個報道。。。佢另外三名子女其中兩名都有營養不良。。。只係其中一個同前夫生嘅就正常少少。。因為可能有見過前夫咁起碼都有其他食物。。。其餘兩個跟住佢哋冇啖好食

佢哋淨係食生果連豆類菜都唔食。。。。

我覺得好黐線。。。兩公婆你自己練仙就冇所謂。。。但係小朋友咁細點可以完全淨係食呢啲?真係等同謀殺。。。仲係慢性折磨嗰隻
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珊瑚宮

2021勳章 大廚勳章

Amy1974 發表於 22-7-4 07:59
BB 唔飲奶係違反自然喎

睇佢父母個樣,似係精神分裂咁。只食菜係咪會變傻?

佢好似係連菜都唔食㗎。。。乜嘢嚴格素食者。。。話啲菜都有根莖唔應該食。。。淨係食水果

子爵府

2021勳章

美國佛羅里達州開普科勒爾市一對父母,在近日向警方自首被捕。事發9月兩人報警指18個月大的兒子失去知覺, ...

吓,世界第一的民主大國,應該糧食充足

琥珀宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 2022勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2021勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

應該要重判父母

琥珀宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 2022勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2021勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

seaheart88 發表於 22-7-4 08:14
我之前都有睇呢個報道。。。佢另外三名子女其中兩名都有營養不良。。。只係其中一個同前夫生嘅就正常少少 ...

係好過態

侯爵府

2021勳章

seaheart88 發表於 22-7-4 08:15
佢好似係連菜都唔識㗎。。。乜嘢嚴格素食者。。。話啲菜都有根莖唔應該食。。。淨係食水果
...

真係以為自己係馬騮?

又唔係住花果山,邊有咁多生果食。

男爵府

2021勳章

10年前,我做嘢時都接觸到一個個案,母親是素食主義者,個女自出世就食素。個女死時7歲,瘦到皮包骨,驗屍結果是嚴重營養不良致死。

公爵府

2021勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

對父母個腦真係生草,小朋友好惨

珍珠宮

2021勳章

banbanmm 發表於 22-7-4 08:01
從來冇餵過,18個月後何來有得餵?

同問,而且之前 nb 未食得 solid 時俾咩個 b 飲? 果汁菜汁咁?? 個 b 死之前係餓成點,陰功

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

監生餓死
咁陰公~
BB最無辜
不配的父母極端主義壞腦

珍珠宮

2021勳章

Rip

水晶宮

2021勳章 畀面勳章

Jone_kuok 發表於 22-7-4 08:25
10年前,我做嘢時都接觸到一個個案,母親是素食主義者,個女自出世就食素。個女死時7歲,瘦到皮包骨,驗屍 ...

小朋友食素其實問題不大,我識好多人由細到大都食素,一樣肥肥白白,最怕係所謂嚴格素食者,乜都話唔食得,點會有營養。
謝絕推銷與文宣

瑪瑙宮

TOMATOO 發表於 22-7-4 08:15
吓,世界第一的民主大國,應該糧食充足

唔關糧食充唔充足事,係關乎固執,迷信素食係世界上最重要與最好,所以不單套在自身,亦套在子女身上,係個悲劇。

地球上,有人想食冇得食,有人有得食唔食,兩種情況同樣危及兒童性命。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊