自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

水晶宮

回覆 李露眉 的帖子

呢個咪所謂內卷。

因為唔少家長好落力幫仔女溫書,甚至自己出卷比佢地做。小朋友的「對手」係一個大人,加一個小朋友。家長唔幫佢,佢一個10歲8歲的小童,除非好聰明或好自律,否則面對咁樣的陣容,係難免輸蝕。咁就更多家長忍唔住落場lor。

大宅

sunnymama2 發表於 22-7-4 08:01
如果家長平時唔理小朋友學业,只顧自己娛樂或me time, 小朋友考試的時候就千萬唔好咁大期望。

唔好同人地 ...

好多家長都接受唔到自己子女[平庸]

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Carol999 發表於 22-7-4 09:37
我真心唔認同父母一分耕耘 一分收穫呢個理論,讀書主角係小朋友,父母係輔助、引導,始終讀書係小朋友嘅責 ...

我有提及過小朋友都要出力,我係過來人!或者其他人未必成功。可能我成功咗,所以我認同一分耕耘一分收穫~
我我仔由小一陪佢讀書溫習直至到小六畢業,每次考試我都會陪個仔用心溫習/我仔亦都努力溫習考試,每次主科都感恩攞到100分…因為成績好入到Band one A中學…或者我係小數一分耕耘一分收穫的成功例子

珍珠宮

盡左最大能力,問心無愧

大宅

2024年龍年勳章

seaman1982 發表於 22-7-4 08:59
我覺得讀書都係靠天份。
1分耕耘不一定有一分收穫。
你這樣說,會末殺左好多好苦心教育家長既努力。

認同,有D小朋友真係一點就明,吸收能力高,考試溫一溫就可以了高分,有D小朋友講極都好似游雲,吸收麻麻,考試前要溫好耐用好多時間,但結果不似預期

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 followgod 的帖子

雖然結果重要,但做家長只需做到問心無愧就可以~~欣賞你既付出

伯爵府

happymama11 發表於 22-7-4 09:21
我曾經喺另一個post都提及過一分耕耘一分收穫呢個論調!
我嘅見解就係:父母同小朋友一同努力付出,做父母 ...

認同

大宅

回覆樓主:

家長真係只可以盡做,同埋我覺得唔好俾小朋友覺得係你想佢讀,佢係為咗你而讀書,而係要佢明白點解要讀書,係為自己。

侯爵府

nicolewanglh 發表於 22-7-4 08:48
你諗多佐
五年級仲衰,因為呈分,媽媽唔捨得放心,但小朋友又開始有自己主見,唔聽話,用盡方法 ...

我都係五年級媽媽

我今年反而心態輕鬆咗,因為發覺小朋友真係進入青春期,越迫得緊就反彈越大,都迫唔來反而影響親子關係

而且我而家唔要求佢一定要入band 1了,如意外呈分考得好就照報band 1(因為我小朋友長年係中間位,有時又考得唔錯,好睇彩數同考時狀態),如考得唔好,趁而家有移民潮,咪入間band 2先,等中二再插班入間直資,或將來去外國讀書囉

所以我要趁呢幾年努力搵錢

珍珠宮

自問真係好鬼懶,吾想自己耕得咁辛苦,為有教曉個仔自耕自足,佢耕幾多食幾多我都吾計較,就係咁佢耕下耕下就耕到上大學

ranchu    發表於 22-7-5 00:49

水晶宮

sunnymama2 發表於 22-7-4 08:22
小朋友天資和性格各異,家長去責備小朋友時,覺自己又出類拔萃嗎?自己放了多少時間在教養上?

我認識的叻 ...

我覺得你講得好好

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

父母出十分努力都冇用啦, 如果小朋友唔吸收.

有時講就天下無敵, 做嘅時候就無能為力.

每個小朋友嘅能力都唔同, 根本就唔需要比較.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

loved 發表於 22-7-4 09:54
自問真係好鬼懶,吾想自己耕得咁辛苦,為有教曉個仔自耕自足,佢耕幾多食幾多我都吾計較,就係咁佢耕下耕下 ...

珊瑚宮

sunnymama2 發表於 22-7-4 08:45
冇錯!

父母有盡了責任,問心無愧便可!

你身邊有朋友係咁

珊瑚宮

我係小貓咪 發表於 22-7-4 09:46
認同,有D小朋友真係一點就明,吸收能力高,考試溫一溫就可以了高分,有D小朋友講極都好似游雲,吸收麻麻 ...

樓主諗得太天真

男爵府

tsewong 發表於 22-7-4 09:50
我都係五年級媽媽

我今年反而心態輕鬆咗,因為發覺小朋友真係進入青春期,越迫得緊就反彈越大 ...

原來需要先改變我自己。

可能因為小朋友一直係上遊,我驚考得唔好,令自己更加焦慮了,其實更加影響親子關係

男爵府

happymama11 發表於 22-7-4 09:21
我曾經喺另一個post都提及過一分耕耘一分收穫呢個論調!
我嘅見解就係:父母同小朋友一同努力付出,做父母 ...

Agree…. 父母肯花時間付出,多多少少一定有些收穫。
但亦見過好乖好留心上堂的小二小朋友,父母應該有出力,但都包尾。。。

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 mrchuchu 的帖子

小朋友可能係另一方面另有天地

珍珠宮

mrchuchu 發表於 22-7-4 09:59
Agree…. 父母肯花時間付出,多多少少一定有些收穫。
但亦見過好乖好留心上堂的小二小朋友,父母應該有出 ...

父母肯花心機、小朋友很努力…或者都仲要加多一樣就係懂得考試技巧!我覺得識得教小朋友如何去溫習都係好重要的一環

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

你個post真係好易搵交嗌, 或者你改一改字眼會好D
我小朋友算係中規中矩, 一向初小到而家中學都叫不過不失
小學時我全程陪讀, 托賴唔好話名列前茅, 升中時全港或是本區都係band 1成績
我阿女case你可以話係一分耕耘一分收穫
但....我想講唔係一分耕耘就一定有一分收穫
阿女小學有幾個同學, 一直都比較落後, 初小更多次被勸退
有的真係父母無跟, 有的真係能力有限
記得有其中有對孖B, 佢媽媽每日都好用心陪讀, 出錢出力去幫, 但真係唔得
呢D無得話人唔努力, 唔得就係唔得

首頁
12345...13

尾頁

跳至