自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

子爵府

sunnymama2 發表於 22-7-4 08:01
如果家長平時唔理小朋友學业,只顧自己娛樂或me time, 小朋友考試的時候就千萬唔好咁大期望。

唔好同人地 ...

其實都認同你,好似我咁由細到大都冇理2個仔學業亦都冇迫佢哋,所以佢哋成績普普通通。有時都唸我如果當初迫下佢哋會唔會更好

男爵府

畀面勳章

happymama11 發表於 22-7-4 09:45
我有提及過小朋友都要出力,我係過來人!或者其他人未必成功。可能我成功咗,所以我認同一分耕耘一分收穫 ...

唔好意思, 請問中文作文怎樣取到100分??
請教教我......

男爵府

tsewong 發表於 22-7-4 10:18
我嗰個一直係非常穩定嘅中游份子

我自己以前係尖子,長年考第一,當年會考係全校最高分入大學,讀 ...

謝謝你

珍珠宮

sunnymama2 發表於 22-7-4 08:32
明白,至少父母出過努力,小孩子都
有5分收穫,已經叫有收穫了。

明你意思,係教導
付出努力教導,細路會學得多啲,認同

不過有資優細路,真係唔讀都有90 分

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

薯圈 發表於 22-7-4 10:05
教育孩子,確實係父母嘅責任, 不過唔會用成績高低來衡量孩子的價值。

學習的事,最重要是孩子儘力,而非 ...

認同 ~

珍珠宮

明白樓主意思
以學術成績去區分無唔妥,但個人認為以學習態度上嘅分別,去說明會更精準

世界上資質平庸佔大多數,但每位小朋友學習態度都唔同,關鍵在於家長教導同生活習慣
資質平庸就更加養成好良好生活習慣,而良好生活習慣需要家長從小培養

「知之者不如好知者,好知者不如樂之者」
教育小朋友,我以此為目標!

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

minna_minna 發表於 22-7-4 10:55
唔好意思, 請問中文作文怎樣取到100分??
請教教我......

唔好意思,可能我講得唔清楚!我所說的主科,中英數裏邊,數學科基本上好多時候100分!而中文英文,當然冇可能可以攞到100分,但都係徘徊於9x幾分左右,而中文英文科的作文部份,都在卷內之一,冇個別一科作文科嘅分數!
不過作文..係帶有主觀性,我深信一定唔可以攞一百分啊

男爵府

chitchit0520 發表於 22-7-4 10:51
你全心全意去教,小朋友只有5分收穫,係比較別人?定同佢自己比都無進步呢?

如果係後者,可能你其實不懂 ...

我都有諗過我教得唔好 ,但出去補習效果重差
但又無時間去試咁多間補習社

唯有自己教反

水晶宮

tsewong 發表於 22-7-4 10:18
我嗰個一直係非常穩定嘅中游份子

我自己以前係尖子,長年考第一,當年會考係全校最高分入大學,讀 ...

欣賞你,好阿Q

珍珠宮

李露眉 發表於 22-7-4 08:43
點解呢代自己温唔到,我覺得家長好慘
以前我讀書乜都自己

.

水晶宮

sunnymama2 發表於 22-7-4 08:22
小朋友天資和性格各異,家長去責備小朋友時,覺自己又出類拔萃嗎?自己放了多少時間在教養上?

我認識的叻 ...

或者咁講,我見我同事埋怨個女唔肯睇書,所以升中中文未合格過!
佢由細只係迫個女學琴、狂補習,所以日日呻窮同忙!
其實根本嘅問題係無從少培個女睇書,佢成日羨慕人地d小朋友書不離手,但佢無諗過自己都無喺呢方面花時間,雖然伴讀唔代表成功,但作為家長如果乜都唔做,就唔好怨點人地仔女咁勁,自己嘅咁差!

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

cyyiu 發表於 22-7-4 11:13
欣賞你,好阿Q

謝謝!我個人經驗,喺香港教育制度裡面要讀得叻,天資固然緊要,家長陪讀都會有啲用,但小朋友性格其實係關鍵。我細個時係超有鬥心嘅人,會自動波溫習。我中學時係自己鑽研考試策略,什至去練字要寫得又快又靚,因為寫字靚份卷答得整齊啲,老師印象好啲會俾高分啲架

我小朋友性格好明顯唔係我呢種,平時粗心大意兼樣樣都是是旦旦就算,所以喺香港讀小學好難會成績好好,我出盡九牛二虎之力去陪讀兼成日同佢講道理要俾心機讀書,但佢仍然懶懶閑咁,加埋答題啲careless mistakes + 未睇清題目已可以炒車,死未?

所以唔阿Q都唔得啦~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

chitchit0520 發表於 22-7-4 11:34
去到高小都無分作文卷?
我哋中英文都分開4份卷

冇分開呀!
係連埋分卷一齊考,卷內有作文部份,當然考嘅時間係會長多30分鐘,整份卷考時間1小時30分!我仔以前小學由小一至小六中/英科試卷都係呢個做法,唔會特別有一科作文科考試~

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

chitchit0520 發表於 22-7-4 11:34
去到高小都無分作文卷?
我哋中英文都分開4份卷

小女學校小一已經有獨立卷for eng writing/中作

男爵府

李露眉 發表於 22-7-4 08:43
點解呢代自己温唔到,我覺得家長好慘
以前我讀書乜都自己

所以,呢一代出生率好低。現今做家長好大壓力。

真心佩服,生三個小朋友既家長。

男爵府

Carol999 發表於 22-7-4 08:44
我嘅意思係,就算做父母嘅幾努力都好,只可用盡力去管教、督促小朋友,但講到收穫(結果),根本係小朋友 ...
我認同你....當初小朋友升小學時, 我真係邊到都唔去, 閉關同佢溫書, 但奈何資質有限, 加上懶, 收穫 (結果)未預理想.

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我明樓主嘅意思
我大女五六年級都考第一,
有個低年級嘅家長問我點解呀女咁叻呀、
點溫習呀、
去邊度補習呀等,
我都分享哂俾佢聽,
從一年級開始就同佢溫書、問書、
做練習同佢對、
再講解下錯處、