自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

Carol999 發表於 22-7-4 08:44
我嘅意思係,就算做父母嘅幾努力都好,只可用盡力去管教、督促小朋友,但講到收穫(結果),根本係小朋友 ...

係呀,所以我話只係小朋友自己比較,佢有進步就係有收穫,而唔係滿足父母心中的分數。

極端真實例子,有小五生,而家連is am are 都唔知點用,你話佢有限智能?絕對唔係。父母從唔理會讀書,到呈分試先黎着急,有用嗎?之前4年點解唔耕耘,每日伴讀的話(父母都識英文),都唔搞到今日啦?

又另一個真實例子,小二生,聽日考試仲未識when where how,家長就百般侮辱,話小朋友低能,咁平時點解唔教呢?

公爵府

nicolewanglh 發表於 22-7-4 08:48
你諗多佐
五年級仲衰,因為呈分,媽媽唔捨得放心,但小朋友又開始有自己主見,唔聽話,用盡方法 ...

都未必嘅,我女三四年班未識諗,覺得我迫佢,教佢方法又唔聽,到咗五年班,知道呈分重要,肯聽我講、又肯自己溫書,成績好咗

男爵府

feifei_baby 發表於 22-7-4 09:02
都未必嘅,我女三四年班未識諗,覺得我迫佢,教佢方法又唔聽,到咗五年班,知道呈分重要,肯聽我講、又肯 ...

你就好啦,小朋友生性

公爵府

蜜蜂糖 發表於 22-7-4 08:51
樓主好認同你

太好了,你明白我講乜。

我意思係好少小朋友集聰明和自律於一身,小朋友細個,家長要花時間去幫助佢地建立良好讀書習慣,留意小朋友不足的地方去幫助佢地。

所謂收穫,係小朋友自己的得着,唔係同其他人比較。

TinyTomato    發表於 22-7-4 09:49

水晶宮

tantanmama 發表於 22-7-4 08:50
呢代自己温唔到, 係因為家長放唔低. 如果你唔洗佢一定讀band 1中學, 佢一向成績又普普通通唔係墊底嘅, 呈 ...

我女成績而家係級20內.
我都希望佢保持, 所以聽你地咁講, 應該放唔到手,
因為我一放手, 肯定跌出50

好慘呀, 我兩個爭六年, 過多3年,
又到細果個.

2年級個D 4大發明,
溫到我到而家都識背

子爵府

tantanmama 發表於 22-7-4 08:50
呢代自己温唔到, 係因為家長放唔低. 如果你唔洗佢一定讀band 1中學, 佢一向成績又普普通通唔係墊底嘅, 呈 ...

係,以前無咁注重band 1,亦唔會係幼稚園就諗到大學條路要點行,計劃好哂。
只要子女唔好學壞,成績中中間間就OK。

水晶宮

畀面勳章

唔覺得父母付出幾多,小朋友收穫就一定有幾多

但我同意父母都要盡力付出,無論結果如何都無愧

珍珠宮

認同。有努力點都好過冇努力。只要調整期望便可

子爵府

sunnymama2 發表於 22-7-4 09:12
太好了,你明白我講乜。

我意思係好少小朋友集聰明和自律於一身,小朋友細個,家長要花時間去幫助佢地建 ...

父母如果有學識同時間投放一下係子女身上,做佢地伯樂,引導佢地成為更優秀的人,無疑對小朋友成長有正面影響。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Carol999 發表於 22-7-4 08:44
我嘅意思係,就算做父母嘅幾努力都好,只可用盡力去管教、督促小朋友,但講到收穫(結果),根本係小朋友 ...

我曾經喺另一個post都提及過一分耕耘一分收穫呢個論調!
我嘅見解就係:父母同小朋友一同努力付出,做父母的而且確不能代替小朋友入試場考試!但可以為小朋友籌募策略,教佢點樣如何溫重點,教佢點樣如何take notes,陪佢一齊溫書,引導小朋友明白讀書考試對佢將來有幾重要!
我嘅見解一分耕耘一分收穫就係,父母仔女雙方真心認真助溫/同自己去溫,自自然然出幾多力,就有幾多分收穫!
要明白世界上係無不勞而獲的事,真係唔好諗住唔使溫可以攞到100分

水晶宮

huiwo太太 發表於 22-7-4 09:15
係,以前無咁注重band 1,亦唔會係幼稚園就諗到大學條路要點行,計劃好哂。
只要子女唔好學壞,成績中中間 ...

我媽話, 最緊要夠近.

珍珠宮

李露眉 發表於 22-7-4 08:36
我女都係, 唔溫一定衰硬
唔似得有d 同學, 唔溫都合格, 甚至有70以上.
5年級呈分, 更放吾到手呀

大宅

followgod 發表於 22-7-4 08:23
我全心全意去教小朋友 都係十分耕耘, 5分收穫。
冇辦法小朋友資質有限,唯有接受現實,但係我一樣唔會放 ...

你有 5分收穫已然好好。

我仔是小四自閉兒,由一年級到四年級,每次考試前我都在公司一邊工作一邊自製模擬試卷,但結果只是十分耕耘, 1分收穫........

其實我多次想放棄,但我仍然是阿Q精神,期望下次可以有 2分收穫........

公爵府

seaman1982 發表於 22-7-4 08:59
我覺得讀書都係靠天份。
1分耕耘不一定有一分收穫。
你這樣說,會末殺左好多好苦心教育家長既努力。
讀就靠天份,但動力或自覺就要靠父母或老師篤住先得。

男爵府

要教好小朋友,父母真係要付出好大的心力。

付出係重要,但搵到啱的方法其實才是最重要。否則一切的努力都係徒然。

但係點樣搵到啱方法去努力,呢個又係另一大難題。父母少一點堅持都未必做得到。

真係未做過父母,唔知道做父母原來係咁難咁大責任。

公爵府

huiwo太太 發表於 22-7-4 09:20
父母如果有學識同時間投放一下係子女身上,做佢地伯樂,引導佢地成為更優秀的人,無疑對小朋友成長有正面 ...

正確

公爵府

Klly1983 發表於 22-7-4 09:30
你有 5分收穫已然好好。

我仔是小四自閉兒,由一年級到四年級,每次考試前我都在公司一邊工作一邊自製模 ...

唔好放棄 每個小朋友發展步伐唔同,現階段父母幫得幾多就幾多,將來有一日一鳴驚人嚇親你!

公爵府

牛年勳章

happymama11 發表於 22-7-4 09:21
我嘅見解就係:父母同小朋友一同努力付出,做父母 ...

我真心唔認同父母一分耕耘 一分收穫呢個理論,讀書主角係小朋友,父母係輔助、引導,始終讀書係小朋友嘅責任,點可以將家長努力納入成本計算之中?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

公爵府

happymama11 發表於 22-7-4 09:21
我嘅見解就係:父母同小朋友一同努力付出,做父母 ...

講得好啱呀!

男爵府

我認同樓主,一分耕耘一分收穫,不過首先了解收穫個定位,先了解自己子女嘅資質,定立一個目標,能夠達到個人嘅目標已經係收穫,始終每個小朋友的天資不同
我自己個仔可以谷,但係谷極可能個名次都係15至20 ,咁我目標就可能定係10至15度,希望可以有進步,冇可能一下子要佢考第一。

首頁
12345...13

尾頁

跳至