自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

珍珠宮

2021勳章

chitchit0520 發表於 22-7-4 11:35
太多家長迷信補習
我幫人補習,但我都同家長講,你補習都係要培養睇書,否則補幾多都唔夠好?
不過唔係好 ...

雖然我女小二無乜說服力,但有時同d仲係有小學生嘅同事傾,我都會勸佢地,趁小朋友仲細,好好伴讀,勝過補習萬倍!
之前常識學消化系統、節日 .. 因為我女由細睇書已經睇過晒,上堂事半功倍,考試當然要溫,但過程好輕鬆!

侯爵府

2021勳章 HiPP勳章(1)

秋天與楓葉 發表於 22-7-4 11:01
明白樓主意思
以學術成績去區分無唔妥,但個人認為以學習態度上嘅分別,去說明會更精準

你講中哂我想講的野,我想表達的就係呢個意思

如果家長願意花時間培養小朋友學習態度,對比於放任唔理小朋友,一定前者的小朋友成績較優,係自己和自己小朋友比較,並非和其他小朋友比較。

我就係有親友,長期唔理小朋友,多年任小友打機放題,小朋友好早英文已經很弱,但5年時間都唔諗辦法幫小朋友補底,最後小朋友小五呈分,連"were"都唔知係乜,個家長才日打夜打小朋友,又家長就日日喊點解個仔乜都唔識。對比其他努力耕耘的家長 佢冇任何付出,又點會有收穫? 我係替小朋友可憐才感概出呢個post

珍珠宮

2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

babyhoi 發表於 22-7-4 11:47
我明樓主嘅意思
我大女五六年級都考第一,
有個低年級嘅家長問我點解呀女咁叻呀、

我就係同我個仔用呢個方法溫書!
總之家長肯花時間喺小朋友身上幫佢溫習,成績一定唔會差得去邊~只有家長懶唔願行出呢一步!

公爵府

我都唔識教學術嘢,都係靠補習(不是補學校嘢),不過我幾個小朋友都好中意睇書的,自細有伴讀(中英也有),又識phonics,大大下佢哋自己睇,唔使人叫,睇書係佢哋娛樂,屋企過千本書。同埋朋輩都好重要,大仔本來唔多中意睇中文書,最近見同學睇佢又睇,發覺原來佢都識幾多字,一睇就睇咁多字的書(屋企有果本),真係多謝佢啲同學嘅好習慣。

公爵府

2021勳章

sunnymama2 發表於 22-7-4 09:12
太好了,你明白我講乜。

我意思係好少小朋友集聰明和自律於一身,小朋友細個,家長要花時間去幫助佢地建 ...

我都認同你呀。
只要自己都盡過力,同時俾到小朋友一個正確讀書嘅心態。

自己都唔係叻,但會同佢一齊去搵答案同研究。
好過有啲同學個阿媽,一味淨係講,我都唔知點教佢⋯點叫佢溫書。

子爵府

cyyiu 發表於 22-7-4 11:50
雖然我女小二無乜說服力,但有時同d仲係有小學生嘅同事傾,我都會勸佢地,趁小朋友仲細,好好伴讀,勝過補 ...

小二如果成績好,都有說服力架!

我啲仔就已經讀完小學了,單靠幼稚園閱讀習慣,就可以整個小學,甚至中學中文都幾好,當然小學仍然要閱讀好多書。

所以我唔肯補小學生(都有唔少家長叫我),我覺得幼稚園打好基礎就好,上小學追,真係好辛苦!(除非小一仲早)。

水晶宮

2021勳章

李露眉 發表於 22-7-4 08:36
我女都係, 唔溫一定衰硬
唔似得有d 同學, 唔溫都合格, 甚至有70以上.

我識1個家長佢成日同我講佢細路冇乜溫書成績係90分以上,有1日佢唔為意講左句佢爸爸日日同佢溫到10點先訓

所以好肯定的是,唔會有冇溫書而高分的

珍珠宮

2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

spikenard 發表於 22-7-4 11:58

我識1個家長佢成日同我講佢細路冇乜溫書成績係90分以上, ...

正是,嗰啲乜乜家長成日同另外家長講:”我仔女都唔溫書嘅”….其實你當聽下笑話就算啦都係果句, 天下間沒有免費午餐;亦都冇不勞而獲嘅事嘅

子爵府

2021勳章

五年級唔会放手啦要呈分,一放手黑馬一冲上來就不得了

複式洋房

應該係,五年班想放手,真係有啲諗多咗

複式洋房

lovelybaby2015 發表於 22-7-4 09:18
唔覺得父母付出幾多,小朋友收穫就一定有幾多

但我同意父母都要盡力付出,無論結果如何都無愧

非常認同

水晶宮

2021勳章

happymama11 發表於 22-7-4 11:39
冇分開呀!
係連埋分卷一齊考,卷內有作文部份,當然考嘅時間係會長多30分鐘,整份卷考時間1小時30分!我 ...

咁高小,中文作文寫幾多字? 唔分卷得個半鐘夠時間作文? 我地中作都分2份卷考,每份都成個鐘。小四都要寫到四百字,如果唔分卷考,咁一係考得好少,一係期望學生摩打手

男爵府

followgod 發表於 22-7-4 08:23
我全心全意去教小朋友 都係十分耕耘, 5分收穫。
冇辦法小朋友資質有限,唯有接受現實,但係我一樣唔會放 ...

我小朋友都係學習比較慢, 十分耕耘, 五分收穫, 佢已經盡了力, 做到最好.

珍珠宮

Elenalan 發表於 22-7-4 12:10
咁高小,中文作文寫幾多字? 唔分卷得個半鐘夠時間作文? 我地中作都分2份卷考,每份都成個鐘。小四都要寫到 ...

我記得當時中文作文呢好似要求寫250定300字或以上!
英文就好似無限字數,不過就肯定係四格圖,其中一格就一個?,你自己去睇其中提供3格圖畫作一個故事同ending…
其實我都覺得奇怪,不過咁多年都習慣咗,我覺得學校係想訓練佢哋要摩打手囉

大宅

2021勳章

冇辦法小朋友資質有限,唯有接受現實,但係我一樣唔會放 ...

「接受現實」好重要,有時候我都比較,人地啲小朋友幾歲就點點點,但最近佢升小了,我會盡力教佢,但都提自己佢可能都是平凡的小朋友,要接受,最重要都係大家關係好,身體健康!

男爵府

你都好丫有5分收穫,我得1分收穫,資質有限,也希望有奇蹟出現

珍珠宮

2021勳章

我識1個家長佢成日同我講佢細路冇乜溫書成績係90分以上, ...

個別科都有可能,但科科90以上真係無可能無乜點溫!
我無同家長social,但如果有家長問我,我唔會否認我通常考試前一個月就同女備戰!

水晶宮

2021勳章

如果係語文資優或數學資優都真係可以果科唔溫都9x分,我女果班個數學資優真係唔溫都100分。但高小要科科9字,冇可能唔溫,最多叻果科溫少d。
最重要係,科科9x果d嘅更加要溫,因為唔會甘於守住個Banding等派彩, 仲想努力d考心儀中學。

侯爵府

2021勳章 HiPP勳章(1)

Lee119 發表於 22-7-4 12:11
我小朋友都係學習比較慢, 十分耕耘, 五分收穫, 佢已經盡了力, 做到最好.
...

識咁欣賞小朋友,你的小朋友好幸福了。

我亦係咁要求我小朋友,努力過什麼成績我都會接受。

珍珠宮

2021勳章

chitchit0520 發表於 22-7-4 11:57
小二如果成績好,都有說服力架!

我啲仔就已經讀完小學了,單靠幼稚園閱讀習慣,就可以整個小學,甚至中 ...

同意幼稚園打好個底,關鍵係閱讀,我女幼稚園happy School零外補,但小一、小二上學期都考前10名,不過有感今次考試未必keep 到,因為要考oral, listening,睇下出黎成績點,小三會針對性繼續努力!

首頁
45678...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊