自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

bufferzone 發表於 22-7-4 20:22
希望可以解決黃牛問題
不過一個ip一日訂一次……., 做打手都可以好多個 ip, 擁有多個ip好容易:ig ...

用登記人嘅ip? 咁得唔得呢

象牙宮

回覆樓主:

唔知點搞,同一部手機或電腦登記幾個人又點?唔可能一人一機登記喎 今年都唔敢上大陸,怕突然封區封城,有上無落

琥珀宮

1314625 發表於 22-7-4 20:00
限制ip 都有d用

應該直情要用登記人嘅ip

琥珀宮

無話可說 發表於 22-7-4 22:10
唔知點搞,同一部手機或電腦登記幾個人又點?唔可能一人一機登記喎 今年都唔敢上大陸,怕突然封 ...

同一家庭就一個ip, 一個電話號碼都已經一個 ip

象牙宮

mandy952 發表於 22-7-4 22:11
同一家庭就一個ip, 一個電話號碼都已經一個 ip

同一個電腦咁登記又點算?我屋企得一部notebook咋!咁唔同手機但用同一個wifi,係咪一樣ip架

琥珀宮

無話可說 發表於 22-7-4 22:18
同一個電腦咁登記又點算?我屋企得一部notebook咋!咁唔同手機但用同一個wifi,係咪一樣ip架
...

電話就用數據唔好用wifi ,同埋應該以家庭計

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

新聞話有人建議香港人在香港隔離完直接過關, 返大陸不用再隔離, 如果做到就好了

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 22-7-4 22:25
新聞話有人建議香港人在香港隔離完直接過關, 返大陸不用再隔離, 如果做到就好了
...
咪就係盧教授建議,而家只係話監察id,可能內地吾應承香港隔離呢個方案

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

其實一日 限定 一個ip只能攞一個位⋯⋯都係多餘,
而家一個位都咁難攞,

好好彩攞咗第一個位,
同時間 網站嘅位 已經比人 取 清光,
絕對無機會比你攞到第二個位。

絕對係一個失敗嘅政策。
冇討論嘅價值

侯爵府

舊年年頭, 澳洲仲有限度封緊城果陣, 我幫個外藉老人家訂機票返澳洲, 我問航空公司點解得咁少機位, 佢地話唔係冇機位, 係澳洲果邊唔夠隔離酒店。即係調返轉來做, 有酒店房先有機位放出來 (但住咩酒店冇得揀, 由官方安排)。所以我果陣只需要同佢排隊等機位, 但要等通知。佢腳的血管有少少塞, 食左幾個月薄血藥通返先可以飛, 所以醫生一話佢上得機就想畀佢即走。於是我地畀晒醫生紙航空公司, 由航空公司同澳洲果邊入境部門申請多個位, 一星期後就飛到!

我想講的是, 可唔可以由政府統籌, 要返去就排隊申請, 再配給車票酒店, 一條龍服務, 唔好要小市民東撲西撲。畀黃牛的錢, 不如要來畀政府請啲額外人手做統籌, 急市民所急。我估大家唔介意畀多少少服務費, 換個方便。

伯爵府

hellomiki 發表於 22-7-4 21:24
聽朋友說,黃牛今日因此再加價了,究竟打擊到黃牛?還是令黃牛更加貴?啲位更難搶呢?每日2千位仍是太少, ...

我呢的普通市民,諗唔到咩大計,希望當局可以搵到解決方法

伯爵府

hellomiki 發表於 22-7-4 21:24
聽朋友說,黃牛今日因此再加價了,究竟打擊到黃牛?還是令黃牛更加貴?啲位更難搶呢?每日2千位仍是太少, ...

我呢的普通市民,諗唔到咩大計,希望當局可以搵到解決方法

象牙宮

2024年龍年勳章

Prosperous 發表於 22-7-4 22:48
舊年年頭, 澳洲仲有限度封緊城果陣, 我幫個外藉老人家訂機票返澳洲, 我問航空公司點解得咁少機位, 佢地話唔 ...

如果你講大陸過關名額, 係關口大陸政府負責, 香港政府只可以提建議, 再雙方商討.

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 22-7-4 22:25
...

呢個方向比較難,香港現在對清零嘅definition和execution都同國內大大不同。我哋住國內嘅當然舉腳贊成,比較明白國內處理方式,個人感覺不太現實

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

caryfox 發表於 22-7-4 22:47
而家一個位都咁難攞,

如果一家人,係可以係帳戶添加同行人,最多可以4位同行,即係搶1個位搞掂成家

琥珀宮

Prosperous 發表於 22-7-4 22:48
舊年年頭, 澳洲仲有限度封緊城果陣, 我幫個外藉老人家訂機票返澳洲, 我問航空公司點解得咁少機位, 佢地話唔 ...

你呢個方法唔錯,不過政府一向唔會自己搵野黎做

琥珀宮

而家一個位都咁難攞,

道高一尺魔高一丈, ip都有假,可以成log咁買返黎,所以黃牛又可以加價

象牙宮

2024年龍年勳章

mizuho 發表於 22-7-5 21:15
呢個方向比較難,香港現在對清零嘅definition和execution都同國內大大不同。我哋住國內嘅當然舉腳贊成,比 ...

我記得有間方倉醫院就係深圳/香港邊境, 今年三月時係深圳河建咗一條橋由大陸出人、建材起.

剛剛Google, 係河套方倉醫院.

與其空置, 不如搵深圳安排人手執行隔離, 香港人自費住, 呢度有1.1萬個床位.
attach0/tmp/php1Xk4wa
attach1/tmp/phptvYPov

大宅

回覆樓主:

留學生已經有差唔多二萬人滯留香港,宜家隔離7➕3,好多學校考完試,而且五少家長都準備翻大陸探望親人,因為好多已經兩年半無翻大陸,供求關係 ,我五月尾同六月中用手機幫幾個朋友搶,都可以搶到,宜家無希望

琥珀宮

而家一個位都咁難攞,

冇用,問題係供不應求,有冇黃牛都係搶唔到

首頁

尾頁

跳至