自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

rabbitzkt 發表於 22-7-4 19:07
因為結咗婚而學還是未嫁已經好喜歡入廚呢?
記得細個自己媽咪係喺人哋煮時偷師,當時無internet無只有簡單 ...

中學家政堂
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

記得細個自己媽咪係喺人哋煮時偷師,當時無internet無只有簡單 ...

做女嘅時候最喜歡係出街食,同當時嘅男朋友而家嘅老公一齊都係出街食。
反而因為生咗小朋友開始要煮粥仔就開始自己煮嘢,慢慢煮下煮下由簡單嘅開始煮起,到而家10幾年,連我老公都讚我煮嘅OK,成日同個仔笑話媽咪以前拍拖或煮飯俾佢食,煮一味餸要三個鐘頭,到而家總之佢返屋企沖完涼出嚟就可以準時開飯,簡直係睇住奇蹟嘅發生
一開始唔好諗住煮啲好高難度嘅餸菜,由蒸餸同炒菜開始學,出事機會低

男爵府

Anpanmama 發表於 22-7-5 14:07
做女嘅時候最喜歡係出街食,同當時嘅男朋友而家嘅老公一齊都係出街食。
反而因為生咗小朋友開始要煮粥仔就 ...

我想請教你點樣煮得快咁多?我而家煮簡單嘅嘢都兩個鐘,快極都個半鐘

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

花生蘿蔔 發表於 22-7-5 14:45
我想請教你點樣煮得快咁多?我而家煮簡單嘅嘢都兩個鐘,快極都個半鐘
...

幕後辛酸邊個會理,準備功夫切切剁剁最嘥時間,埋鑊煮嘢準時出就真係要預下時間,如果真係怕未會控制時間,咁你嘗試下三餸一湯原則,湯就早少少煲,飲之前翻滾。
一碟主菜例如煎、炆肉類、煎魚,另外一邊爐頭蒸餸,最後炒菜,呢啲大概半個鐘頭就搞得掂
又例如你整一味炆牛腩或者韓式炆牛肋骨,已經整好到時翻熱,另外煎幾隻蛋同埋加碟炒菜,真係快靚正

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

中學想帶飯咪自己學點煮囉
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

伯爵府

1O歲時開始包辦買和煮…

水晶宮

從來不喜歡學煮食。初中有家政堂學過少少。就咁走天涯。而家有網上短片,跟住學都可以。

公爵府

因為要減肥同老公忙返工唔煮飯

子爵府

由我完全唔使煮飯( 搬左出來獨居10年) 到婚後日日要煮.

我無話專登去學, 平時見D 烹飪節目都不外釆油.鹽.糖. 生粉咁啦!

不過, 最緊要小心用刀, 一切親就驚架!

伯爵府

由细到大喜歡入廚,又鐘意研究菜式,出去試完新野返黎就整到,小朋友細時,更注重每日的餸菜及一定每日有湯,再加不同款的甜品,因總會捧場掃清光,成為我即使工人放假我更落力煮的動力。
不過,而家年紀大咗,好懶,整少咗好多,特別是甜品,如果唔係疫情太嚴重,工人放假我都出街食。無謂令自己咁忙碌,好好享受人生另一個階段的樂趣。

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

偉大嘅Youtube幫倒好大忙,仲有我會問下同事同啲朋友或者問阿媽點整呢樣點整嗰樣
我以前係完全唔識煮飯,依家叫做好啲

原來好多餸只係落鹽糖調味就可以,
醃肉原來只係用豉油糖生粉同油就搞掂

男爵府

呀媽煮嘢難食青春期咁上下忍唔到自己怕火都要試吓 多年來感覺都係正確 並唔係因為青春期反叛真係食唔落佢煮

侯爵府

大力大力 發表於 22-7-4 19:12
從小就喜歡入廚房、老媽亦放心比我煮及去街市買菜、之後阿仔又係從小入廚房揸菜力......
...

珍珠宮

回覆樓主:

從小已被分配做家務,係必須要識。講一次點煮,你煮到咩就食咩,所以必須會識。

大宅

回覆樓主:

媽媽煮嘢食好叻,但我未夠廿歲她已離世,當年無上網,看方太或街市問人學,但現在諗番街市賣菜未必識,亦無時間煮 我都唔知以前為何廿歲出頭招待十幾人在家食飯,現在無這興致,亦無這朋友,多人餐只會家人團年做

男爵府

JoanC 發表於 22-7-6 07:23
從小已被分配做家務,係必須要識。講一次點煮,你煮到咩就食咩,所以必須會識。
...

我都算係從細就要做下家務嗰啲,但就係除咗煮野。。。
淨係會掃地抹地收衫摺衫執碗洗碗嗰啲

珍珠宮

rabbitzkt 發表於 22-7-6 22:01
我都算係從細就要做下家務嗰啲,但就係除咗煮野。。。
淨係會掃地抹地收衫摺衫執碗洗碗嗰啲
...

時代唔同,我果陣小二已自己煮。

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

由細學……家姐
家姐學……老父(好識食/識煮)
……係承傳!基本家常餸,可以應付(無天份)

而家就,跟姐姐學吓,網上睇吓……自己撞吓試吓

※※家母係幸福嘅女人,嫁我爸爸後,只事生產/工作,不懂/不須操持家務

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

中學家政堂學識少少,到有個仔之後先正式入廚,其實來來去去落唔同調味炒/煎熟就得,間中氣炸下,太多步驟既野就出街先會食

伯爵府

係細個阿媽返工, 醃好, 只是洗下菜就煮一餐。簡單野OK, 但從來無炆過野。花椒八角果D都唔識用。

首頁

尾頁

跳至