自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

珍珠宮

究竟我是誰 發表於 22-7-5 17:31
其實好多藥入口自唔同地區/國家(印度,泰國,日本,韓國,台灣……),只係全英文包裝而已,如果呢批藥 ...

系架,中國好多嘢出口外國,換個英文包裝啫,就可賣貴d高級d

男爵府

有註冊, 過到QC都問題不大,
如果可以用返繁體字可能會好啲, 蓮花清瘟都有繁體版

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Ononluk 發表於 22-7-5 17:26
我睇一般私家診所通常都唔係開GSK 隻Panadol , 係其他廠嘅paracetamol。不過平時睇醫生會放喺藥袋仔大家唔 ...

即係2、3月鬧藥荒時,有人一定要買品牌貨,普通散裝話無效
又有人話頭痛要食經痛配方,明明同特效成份一樣,但話唔係某款包裝就唔得
食藥唔知幾時變食包裝

翡翠宮

回覆樓主:

接受唔到可以自費買過
小事而已

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

babytt2 發表於 22-7-5 16:46
panadol 係牌子

藥名叫
你咁講我又記起啦..

家中長者長期去公立醫院覆診,政府醫院唔會俾 Panadol,佢哋只會俾 Paracetamol

伯爵府

其實好多藥都轉左一段時間
可能之前有d都係英文包裝
你哋唔知唔覺啫
藥成份正確就是了
介意的話
看私家醫院/診所
不過d藥都可能係一樣
其實d藥係正牌藥廠出
有QC
又有咩問題…

伯爵府

回覆樓主:

最好唔好啦,不過都冇得揀,要睇政府都要食。
一般大陸野我ok,食物我都成日買。
但化妝護膚藥就麻麻啦!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Joant 發表於 22-7-5 15:57
上網見到
大家點睇

上網科普一下,外國葯的原材料來自哪裡

珍珠宮

華妹妹 發表於 22-7-5 17:44
最好唔好啦,不過都冇得揀,要睇政府都要食。
一般大陸野我ok,食物我都成日買。
但化妝護膚藥就麻麻啦!

近年內地化妝護膚呢d越做越好,開始追上啦!我以前都唔敢用,但發現內地品牌質素原來唔差,因內地人要求越來越高,變相內地好多嘢品質都提升左好多,市民追求天然又安全嘅嘢,做得好,市場龐大!內地人宜家多左用內地護膚品牌

珊瑚宮

上網見到
大家點睇

請問邊間醫院會俾咁多藥呀

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

如係政府藥房比既藥 , 我唔會懷疑 , 周不時轉藥廠轉包裝 , 對啱名照食 , 應死唔洗病

子爵府

三國1 發表於 22-7-5 17:33
唔介意,有效就得啦!好多人覺得中國冇好野,依個思想真係好奇怪
有D仲話中國太空人上太空係老作

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我又冇乜所謂
我由細食到大既黃蓮素同銀翹,都係內地藥呀。

伯爵府

上網見到
大家點睇

話冇分別既人真係。
藥,一定係正廠效果最好

副廠都有level分

(資料來源: 2代西醫私家開診)

男爵府

回覆樓主:

幾好呀

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

大陸連航空母艦、火箭登月、都能做得出丶做葯有什麼奇怪?

我已打了三針科興~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

asd06 發表於 22-7-5 18:03
有D仲話中國太空人上太空係老作

香港有班人、活在自己世界、永遠鴕鳥政策、真係幫佢哋唔到。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2024年龍年勳章

上網見到
大家點睇

我朋友,我朋友的朋友,我親戚...有冇我本人???
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

manfatcentre 發表於 22-7-5 18:09
話冇分別既人真係。
藥,一定係正廠效果最好

你家2代開診所。你知唔知你家收病人藥費幾錢。政府收病人幾錢呢。我媽拎6個月止痛藥15蚊。佢拎高額長者生活津貼所以係唔駛比錢。我都想比蔗渣既價錢食黑松露。我家2代係政府醫院打工。

伯爵府

lambxxx 發表於 22-7-5 18:15

你家2代開診所。你知唔知你家收病人藥費幾錢。政府收病人幾 ...

離題。

正府收你幾錢同藥效無關係

首頁
23456...14

尾頁

跳至