自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

大把人結完幾年後離婚

茶類愛好者    發表於 22-7-6 09:39

珍珠宮

我中學時都曾經決定唔結婚唔生仔
但點知我19歲遇到而家個老公就結左婚

男爵府

恐婚,只係唔結婚生仔,
冇話唔拍拖,
有時結婚之後同對方屋企人相處(特別係99),
生仔教育呢d case見得多,
係個女人都驚。

大宅

Gmama 發表於 22-7-5 21:39
佢識咁諗,都好醒目,可能佢見過身邊啲auntie,為了頭家,為了小朋友,生活得咁辛苦,講真,為乜?又要勞氣 ...

聽上去,確實是這樣的,你分析得透彻,但是能明白的,又有几人呢?好多都是向世俗觀念選擇

象牙宮

回覆樓主:

恐婚唔出奇,嫁人後驚要洗衫煮飯湊仔,又未必有人幫手!仲有而家d港男,比父母寵壞到王子咁,我都唔想嫁!比我可以從頭揀,我唔會結婚生仔,最多同居就算

茶類愛好者    發表於 22-7-6 09:40
pansy888hk    發表於 22-7-5 22:21

珍珠宮

Gmama 發表於 22-7-5 21:39
佢識咁諗,都好醒目,可能佢見過身邊啲auntie,為了頭家,為了小朋友,生活得咁辛苦,講真,為乜?又要勞氣 ...

絕對同意你的說話呀, JM~我見到有D女士,一世都為仔女, 6299 勞勞碌碌,真替她們辛苦~真係失去左好多私人時間~

我是被單身, 仍未遇到MR. RIGHT, 曾經真的出哂洪荒之力識人, 任何方法都試過,至叻都只係拍散拖, 到近來, 以為有個對自己唔錯的人啦, 點知? 原來日日同你傾計關心你的人, 你在佢心中係可有可無, 一個唔該佢可以DEL左你,連網友都唔做, 今次都真係幾大教訓~元氣大傷了來年,只希望自己都可以過得開開心心, 唔好抱太希望了~

水晶宮

吖B 發表於 22-7-5 21:41
主要係網絡發達,睇到太多人的婚後生活一地雞毛及社會對女性的標籤(家務,小朋友教育,侍候長輩等)都係女 ...

「一地雞毛」意思係?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

hcj 發表於 22-7-5 20:27
話說,我朋友個女,今年才大三,芳齡21岁,就己经话,以后吾结婚了,吾要生B了
...

嫁左慘過做女,梗係唔結啦

大宅

Huuu 發表於 22-7-5 21:45
已經見唔少80後喺女家買埋層樓

男方先拖到 肯娶 唔喺就分手/半呃半局要女仔同奶奶住

對,好多男人比女人更加喜歡自由

伯爵府

反而好多20尾30頭都恨嫁

男爵府

小馮 發表於 22-7-5 20:31
好過佢亂咁搞男女關係, 什麼3 P, 4后 呀, 搞到自己成為公眾廁所就無謂啦。
...

請問結唔結婚同亂搞男女關係有乜關係?

大宅

bmuimami 發表於 22-7-5 22:24
「一地雞毛」意思係?

婚後生活唔愉快,家務分擔,家庭支出,小朋友教育及開支,全部婚後先知道好唔好,一個比喻詞

侯爵府

無話可說 發表於 22-7-5 22:08
恐婚唔出奇,嫁人後驚要洗衫煮飯湊仔,又未必有人幫手!仲有而家d港男,比父母寵壞到王子咁,我都唔想嫁! ...

點止甘少

遇著個男人個阿媽喺當新抱喺二奶+妹仔+ 出糧提款機

更加
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

男爵府

回覆樓主:

家人個女高中,單親家庭,讀女校,習慣左冇男人,話見到男人覺得煩,講左將來唔結婚
我又覺得幾好,我都唔介意個女唔結婚,反而c6好驚,極度反對個女讀女校,考到都放棄左

複式洋房

回覆樓主:

我家姐好細個就話自己一定唔會拍拖,結婚,結果佢响46歲果年結婚(同男友拍咗2x年拖)

水晶宮

吖B 發表於 22-7-5 22:27
婚後生活唔愉快,家務分擔,家庭支出,小朋友教育及開支,全部婚後先知道好唔好,一個比喻詞
...

原來係咁解
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

侯爵府

都唔係呀,我細佬畢咗業兩年,出年都結婚

伯爵府

睇bk發現有啲男人又污糟又懶,大家都有返工但女方就要做哂啲家務,而家女仔所接受嘅教育唔係要佢哋長大後服侍人個仔。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 hcj 的帖子

21歲女仔仍未真正了解婚姻,遇著Mr. Right就未必恐婚。有時,結了婚真的比單身時勞累,但想深一層,得到家人(伴侶及子女)的愛及關懷,是朋友不能給予的,是一生一世的禮物

子爵府

呢一種唔係叫恐懼結婚,而係獨立,現階段佢未遇到適當嘅人,佢心目中係追求自由

首頁
12345...8

尾頁

跳至