自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

長者本身食好多西藥便秘,痔瘡出血更加影響心理,唔敢痾要食瀉藥,瀉得多痔瘡又惡化。請問仲應唔應該割左佢?割完會唔會太痛又去唔到大便呢?7x歲頂唔頂得順呢

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ricecooking 發表於 22-7-5 21:05
長者本身食好多西藥便秘,痔瘡出血更加影響心理,唔敢痾要食瀉藥,瀉得多痔瘡又惡化。請問仲應唔應該割左佢 ...

其實割痔瘡唔係一個好大嘅手術,問吓醫生睇吓長者嘅身體可唔可以應付到,如果做咗手術去廁所冇咁多擔心,可能對長者更有幫助

伯爵府

長者本身食好多西藥便秘,痔瘡出血更加影響心理,唔敢痾要食瀉藥,瀉得多痔瘡又惡化。請問仲應唔應該割左佢 ...

如果身體健康,醫生亦話風險低,我會做。如果有90歲命,仲有1x年要痾。值得的。廁所日日要去的,每一日都無限輪迴嘅話,人生會好痛苦

伯爵府

如果身體健康,醫生亦話風險低,我會做。如果有90歲命,仲有1x年要痾。值得的。廁所日日要去的,每一日都無限輪迴嘅話,人生會好痛苦

水晶宮

割都可以,唔算大手術。但如果唔係太嚴重,唔割好過割。因為呢樣嘢唔係割咗就一了百了,生活習慣唔改,好快又返來。不如睇吓點改善排便情況。

有老親戚幾年前面對類似選擇,割咗,開心得唔算耐。又聽佢講有問題。

水晶宮

Jane1983 發表於 22-7-5 21:32
割都可以,唔算大手術。但如果唔係太嚴重,唔割好過割。因為呢樣嘢唔係割咗就一了百了,生活習慣唔改,好快 ...

就係改唔到生活習慣,因為佢食精神科藥物便秘,食左藥又成日訓唔郁又咩都話唔食得,所以覺得佢割完好快覆發。謝謝

水晶宮

mommyli 發表於 22-7-5 21:28
如果身體健康,醫生亦話風險低,我會做。如果有90歲命,仲有1x年要痾。值得的。廁所日日要去的,每一日都 ...

謝謝

水晶宮

Anpanmama 發表於 22-7-5 21:23
其實割痔瘡唔係一個好大嘅手術,問吓醫生睇吓長者嘅身體可唔可以應付到,如果做咗手術去廁所冇咁多擔心, ...

謝謝

侯爵府

如果健康唔大問題,我建議做,因為解決左舒服好多

首頁

尾頁

跳至