自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

青青河邊草 發表於 22-7-6 00:51
人到中年, 開始見父母輩年老了, 一個個變得行動不便, 又或者要戒口, 唔可以食呢啲果啲。
我覺得, 只要能食 ...

你講得岩 我地為左慳錢,平時好少出街架,真係缺少左四圍去玩呢件事

男爵府

青青河邊草 發表於 22-7-6 00:52
有時見到啲朋友話要移民, 去到, 日日無乜好做, 只係整下嘢食, 種下花, 覺得有個花園已好開心.
問心, 我就 ...

我就係覺得人生好似比曬個家甘,想過下自己想過既生活

珍珠宮

hauhauhau 發表於 22-7-5 23:09
因為我c6負擔都幾大,所以佢比唔到太多

咁咪佢出一次你出一次囉。而且有時及時行樂未必要好豪。如果有假期,去赤柱買杯嘢喺海邊飲,吹下海風都好relax架。人地去staycation住埋酒店緊係貴啦,你地可以去愉景灣玩、去影相、去酒店食餐飯,夜晚返屋企瞓,咁應該平過staycation

侯爵府

hauhauhau 發表於 22-7-6 00:54
你講得岩 我地為左慳錢,平時好少出街架,真係缺少左四圍去玩呢件事

咁其實香港真係好好,免費的好多嘢可以玩。
去沙灘圖書館又一日,去下游水都係十幾蚊入場。
我去跑步落政府場,唔駛錢。
我覺得樂係可以平平淡淡的。
我唔係旅行狂,無話一定要坐飛機先係去旅行。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

青青河邊草 發表於 22-7-6 00:56
我去跑步落政 ...

有心愛的人陪伴已經好足夠

男爵府

redhot 發表於 22-7-6 00:55
咁咪佢出一次你出一次囉。而且有時及時行樂未必要好豪。如果有假期,去赤柱買杯嘢喺海邊飲,吹下海風都好r ...

去海邊都幾浪漫愉景彎未去過喎,去食餐飯都好

珍珠宮

青青河邊草 發表於 22-7-6 00:52
有時見到啲朋友話要移民, 去到, 日日無乜好做, 只係整下嘢食, 種下花, 覺得有個花園已好開心.
問心, 我就 ...

如果正正常常冇行衰運,可能50-60先係喺事業上步入收成期,職位人工有返咁上下,又可以點啲細做嘢。比我就唔會去移民!不過,人各有志!

男爵府

青青河邊草 發表於 22-7-6 00:56
我去跑步落政 ...

我明了,最緊要肯行出門口先,我地疫症幾年都無出街食過飯

侯爵府

hauhauhau 發表於 22-7-6 00:55
我就係覺得人生好似比曬個家甘,想過下自己想過既生活

我絕對贊成女人要有自己的興趣和事業。
家庭係有責任,但唔會係自己的全部。
我一直都有自己鍾意既嘢,我唔會將個世界俾晒個仔。
我發現好多人點解咁care仔女的成績,可能同佢地將仔女的世界變左自己的世界一樣。
我會care埋公司的業續,公司的產品受唔受歡迎,event做得成唔成功。
呢啲都係一樣重要。
仔女反而覺得佢地將來係會有自己的世界。

男爵府

redhot 發表於 22-7-6 00:58
如果正正常常冇行衰運,可能50-60先係喺事業上步入收成期,職位人工有返咁上下,又可以點啲細做嘢。比我就 ...

其實就係我計過黎,過左十年c6小孩大個,大家又會加人工,我又供完層樓,其實真係唔洗攪到自己甘慘甘,去到5字頭應該好輕鬆架啦

侯爵府

redhot 發表於 22-7-6 00:58
如果正正常常冇行衰運,可能50-60先係喺事業上步入收成期,職位人工有返咁上下,又可以點啲細做嘢。比我就 ...

係架,香港叫人工又高,但物價其實唔算高,又方便。
呢啲係無得呃的。
你話做嘢係咪有壓力,咁緊係有,但係,如果真係大到受唔住,咪走囉。
我又唔信香港揾唔到食。
我三年前都仲轉到工,而仲愈轉愈好。
講真,我唔覺得香港人的工作能力特別好高,但總體香港人工係高的。
出到外國同侢爭時,就會發現香港的價值係有啲虛火。

侯爵府

hauhauhau 發表於 22-7-6 01:01
其實就係我計過黎,過左十年c6小孩大個,大家又會加人工,我又供完層樓,其實真係唔洗攪到自己甘慘甘,去 ...

我就係類似呢個狀態,樓供完了,主要支出都係啲仔同工人。基本上係無乜經濟壓力。

珍珠宮

hauhauhau 發表於 22-7-6 00:52
我地考慮左幾小時,諗住初頭一個月3千元開始

其實如果食方面唔講究,三千蚊for四個週末去街都好夠。況且,有時你今個星期慳啲、下星期可以豪啲,調節下,好夠洗架啦。我同c6只不過太為食、最重要係仔上咗大學,時間同手頭鬆動咗先咁大洗啫。我地有時都去大快活打個邊爐,都係百零蚊之嘛!

男爵府

青青河邊草 發表於 22-7-6 00:59
我絕對贊成女人要有自己的興趣和事業。
家庭係有責任,但唔會係自己的全部。
我一直都有自己鍾意既嘢,我 ...

近排我公司加左人工壓力大左同要開ot(但我一定唔會唔做呢份工),放工要煮飯洗衫,星期五六日要照顧c6一對仔女,呢一個月覺得身心疲累

侯爵府

hauhauhau 發表於 22-7-6 01:04
近排我公司加左人工壓力大左同要開ot(但我一定唔會唔做呢份工),放工要煮飯洗衫,星期五六日要照顧c6一對 ...

噢,咁真係要請工人的。
我的工人姐姐幫左我好多好多。
可以的真係請人啦,女人無姐姐,自己就會無晒時間。我想起姐姐要放大假的日子,我都顛。

珍珠宮

青青河邊草 發表於 22-7-6 01:04
我就係類似呢個狀態,樓供完了,主要支出都係啲仔同工人。基本上係無乜經濟壓力。
...

你已經叫好好喇,我仲要比長老添呀

男爵府

青青河邊草 發表於 22-7-6 01:04
...

所以我先提議下c6,話試下享受下生活,唔好成世為頭家去打工

侯爵府

redhot 發表於 22-7-6 01:05
你已經叫好好喇,我仲要比長老添呀

咁托賴,我父母基本上仲多錢過我,我依家係過年一次過俾幾皮佢地。平日都無了。
老爺奶奶果邊係老公俾,但雖然我6299無乜錢,不過佢地對我地好闊佬。。。

男爵府

redhot 發表於 22-7-6 01:04
其實如果食方面唔講究,三千蚊for四個週末去街都好夠。況且,有時你今個星期慳啲、下星期可以豪啲,調節下 ...

可以拉上補下,食貴左就平日慳d

男爵府

青青河邊草 發表於 22-7-6 01:05
噢,咁真係要請工人的。
我的工人姐姐幫左我好多好多。
可以的真係請人啦,女人無姐姐,自己就會無晒時間 ...

因為我細單位只有一房一廳300尺,剩係兩大人兩小孩,都兩個要訓廳,我問話請工人如家中有男性要比獨立地方佢訓,我地唔夠位…

首頁
12345...8

尾頁

跳至