自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

返工玩電話被炒,實習生網上訴苦,公司經大學促刪貼

最後一年學期,大專生都會趁畢業前進入職場實習。有實習生早前在網上討論區分享其經歷,指自己提早近一個月完成公司所要求的工作項目,遂於上班時「撳手機」,未料上司發現後隨即將他「炒魷」,整個實習期僅剛過半個月,因感到不忿便在討論區訴苦,同時公開了涉事公司名稱。意想不到的是,事件相隔20多天再有新進展,該實習生今日(5日)再發文指收到大學通知,竟得悉該公司要求他就上述事件道歉及刪除貼文,再掀起網民討論。

事緣於上月中旬,該實習生在網上貼文表示,公司要求他所交的項目遞交期限為7月中,而自己半個月就已經完成有關工作。他又提,由於需要完成實習後才可以畢業,「搞到我要搵過份實習工」,因而感到不快。他又批評涉事公司打壓勞工,「得嗰丁水咁多人工,仲要無啦啦炒人」,又表示自己只希望「事事但但做完可以畢業就算」。有關貼文登出後引起網民討論,由於事件愈炒愈熱,有網民亦好意提醒,「大公司法律部可能好得閒㗎,記得講事實同個人觀點好了,唔好吹大咗」。

直至今日,該實習生再度發文表示,涉事公司與大學聯絡,要求事主就網上發文一事道歉及刪除貼文,批評「咁樣炒人法仲唔夠,仲要搵間大學嚟打壓我」。有網民獲悉事件經過後,擔心樓主此而面臨法律訴訟;不過亦有人認為,樓主只是講真實,且他已完成公司要求的工作,如果因此被對方「告得入」而不能畢業,會為樓主感到不值。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220705/bkn-20220705231117988-0705_00822_001.html

珍珠宮

回覆樓主:

真係不知所謂,仲覺得自己啱咁,咁嘅工作態度,去邊度做都做唔長

restahaus    發表於 22-7-6 16:33

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我覺得,如果公司已經冇野比佢做,玩下手機唔過份,但另一方面,工作時間,如果公司要求冇野做都只可坐响度唔準玩,也要服從,因為始終係工作時間。
好睇本身佢地點溝通。

男爵府

呢間大學, 應該都俾人black list架啦...不過咁, 宜家D大學生嘅諗法又的確與眾不同嘅.

大宅

回覆樓主:

其實點解要叫事主刪文?事主都係講事實,如果公司覺得自己炒人無錯、唔過份 ,洗咩叫人刪文?

la_source    發表於 22-7-6 14:55
mimi199188    發表於 22-7-6 14:42
pswongaa    發表於 22-7-6 11:55

大宅

而家啲小朋友身在福中不知福,找到輕鬆工作仲唔珍惜

珍珠宮

2024年龍年勳章

Tracyman0801 發表於 22-7-6 10:50
其實點解要經大學叫事主刪文?事主都係講事實,如果公司覺得自己炒人無錯、唔過份 ,洗咩叫人刪文?
...

一定會經大學,間接俾壓力大學。

restahaus    發表於 22-7-6 16:34

珍珠宮

回覆樓主:

是什麼公司?

大宅

蜜蜂糖 發表於 22-7-6 10:55
一定會經大學,間接俾壓力大學。

我意思係 點解要叫人刪文 ,經大學呢三個字應該多餘左,謝謝提醒

男爵府

如果提前做晒啲工作, 各位JM會R嘢做定喺上BK, 做自己嘢, 定玩手機?

返office會講明唔準玩手機? 如果係, 應該一返工就有人收走部手機啦.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

玩手機?睇片?打機?覆message?
其實分別好大喎
條線無定義

伯爵府

我自己覺得睇個大學生玩到咩程度,如果係大模廝樣攤大部電話係枱度禁或者直頭睇片打機,比人炒唔過分,但如果只係偷偷覆下msg我覺得還可以,自問岩岩出黎做野,就算冇野做都扮下野囉!

男爵府

brother4 發表於 22-7-6 10:56
是什麼公司?

同問

男爵府

如果間公司一見個學生喺公司玩手機即炒,warning letter都唔出一封先,我覺得嚴得滯,叫得intern又仲未畢業,喺公司做得唔耐,唔識嘢又可能唔知公司規矩,好少公司一見人玩電話就去到咁盡。
但睇返學生行為,話唔定本身行為態度都有d問題但無講,先攪到被炒。
呢d可能雙方各有各說法,未知詳情外人好難評。

象牙宮

回覆樓主:

返工唔可以玩手機,但又無工作比人做,咁叫人齋坐呀?之前有無講唔可以篤手機呢,最多咪警告左先!2邊態度相信都唔好,大家都錯

珍珠宮

玩手機係咩先, 如果只係上facebook用whatsapp無可厚非, 但如果係打機睇片就一定俾人鬧

伯爵府

寧俾人知莫俾人見, 低調地玩.

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

Official 唔得, 出嚟做嘢要懂得睇人眉頭眼額和公司文化, 我估阿大學生本身態度都唔方好

子爵府

如果做曬野, 唔太張揚甘禁下手機都唔係太過份, 未至於要炒吧
講真返office 有幾多個人全日office hour完全唔掂手機 (公司鄭重講明例外)
如果係打機就過分左啲

子爵府

「得嗰丁水咁多人工,仲要無啦啦炒人」
其實你實習,無經驗,人哋肯俾機會已經好好,仲要出高人工?傻的嗎?唔通要間公司出市價請個無經驗嘅做?

「事事但但做完可以畢業就算」
其實事主根本唔係早一個月做完啲工作,係早一個月hea做完啲工作,若果你交嘅貨係百二分,我唔信間公司會唔俾你㩒電話同炒你

首頁

尾頁

跳至