自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Charlotte_mom 發表於 22-7-6 19:19
我媽由細到大唔俾我做兼職,話讀書時讀書
今時今日如果FG+零工作經驗,份cv會好難睇 (經驗值會影響intern ...

對,我係interview board,in個咁多個FG都係有work experience。 冇反唔會入圍。

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

補習最好揾錢喎 你阿媽又會唔贊成咁怪

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

我好期待小朋友夠歲數去做pt, 學管理時間,識新朋友,仲有唔好成日宅響屋企打機。

男爵府

唔做嘢咪宅在家打機上網,呢幾年嚟已經成日停課

男爵府

寧願去hea 都唔同人補習
一定好有錢

子爵府

回覆樓主:

如果屋企有閒錢都可以hea下,做自己想做嘅事

子爵府

mandy952 發表於 22-7-6 16:31
而家做左人阿媽就明白當年阿媽嘅苦心
上fb見好多應屆dse搵學生補習,其實暑假應該真正咁去享受下,去見識下 ...

睇標題以為係怕你去人屋企有危險。
而家有唔少準大學生都會同人補習搵錢搵經驗。疫情下用zoom。

侯爵府

我以前媽都唔比我做part time,佢覺得有時間溫下書好過,所以中六七到大學我記得佢比好高零用錢我,不過我有偷偷去做補習,我記得補小學80元一個鐘,去做補習先見到其他家庭不同的一面,其實幾有趣。

男爵府

gallygally 發表於 22-7-6 19:02
公司又點同住家?
男仔就冇所謂, 女仔就唔好啦, 點知會唔會有變態佬呀. 屋企人就係唔比我去做補習, 而家 ...
我都吾贊成女仔上門同人補習. 我媽當年有個朋友個女就係揾補習同人講完電話出去就以後都無返過來, 好恐怖!

男爵府

搵到補習,可以補落去,都係本事。同埋依家邊度有阿媽唔俾唔想,仔女就唔做呢支歌仔唱啊。

男爵府

回覆樓主:

我女考完DSE,有去補習社做導師,$糸比私補少一些,但安全一些,也見到不同的學生和其他職員。其實$不用太多,都糸充實下,時間不長,又有多些零用。我鼓勵她多接觸社會,當糸累積經驗。

子爵府

licpd 發表於 22-7-6 22:03
我都吾贊成女仔上門同人補習. 我媽當年有個朋友個女就係揾補習同人講完電話出去就以後都無返過來, 好恐怖!
...

所以有女真係小心d , 尤其現在社會比以前更複雜。
去補習社做就冇所謂, 係人工低d

男爵府

mandy952 發表於 22-7-6 16:31
而家做左人阿媽就明白當年阿媽嘅苦心
上fb見好多應屆dse搵學生補習,其實暑假應該真正咁去享受下,去見識下 ...

反而我細個呀媽要我去做暑假工,出糧d錢佢俾我自己決定點用,我買晒野比細佬玩
呢個過程令我知道搵錢辛苦,大個後我唔好名牌,會慳家。。

男爵府

好奇jm 真係會搵dse 生補習?
Dse 畢業最多補2個月,一開學又要改哂啲時間,甚至唔見人…..好麻煩

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我覺得幫人補習可以訓練下責任感,同埋教人嘅過程自己都會有得著,賺到錢更加開心

別墅

鴨鴨比 發表於 22-7-6 18:28
女仔上門係危險啲
但係好多吾同見識,去過禮頓山見識過繁華,入過大角嘴公屋體驗下節儉

男爵府

我中學時都有返兼職賺錢買自己想要嘅嘢,其實都係一種體驗,兼職時間可以自己控制,唔通十幾歲人想飲杯珍珠奶茶都要同媽咪拎錢嘅好?

男爵府

wan_sosin 發表於 22-7-6 16:45
洗父母錢去見識世界?

有父母干, 真係好.

珍珠宮

回覆樓主:

補習一日做幾多個鐘呀?補完大把時間去 hea 啦!真係慈母,做補習都怕辛苦咗仔女,咁跟住出嚟社會工作點算?

珍珠宮

jon12345 發表於 22-7-7 09:27
有父母干, 真係好.

父母話:做乜去做野?搵雞碎咁多,我比你好過啦!

我都真係識一個富2代,個仔好開心靠自己能力買咗層800呎樓,個爸話咁細點住?搬返嚟住好過啦!(佢原本屋企住house)

首頁

尾頁

跳至