自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

出面好多行業呢兩年咪一樣凍薪,有得加已經算好,仲嘈乜呢?
唔好忘記,凍薪嗰兩年已經每有增薪點。比其他私人行業好好多。
私人機構話凍薪就真係凍薪!

男爵府

2024年龍年勳章

工都無得開

水晶宮

回覆樓主:

所以做港鐵最好,表現好有5%,普通都有3%,重有花紅分

伯爵府

回覆樓主:

朋友減薪

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都凍薪幾年啦

十年貓奴    發表於 22-7-6 21:43
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

伯爵府

回覆:出面好多行業呢兩年咪一樣凍薪

大陸公務員減薪,香港政府真是怕事怕得罪公務員,背著事實話香港公務員是全世界數一數二優秀,香港人不㑹忘記2019年這班人出來反政府,罷工,沒有盡忠績守。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

1314625 發表於 22-7-6 19:12
所以做港鐵最好,表現好有5%,普通都有3%,重有花紅分

前題凍左兩年

禁止訪問

2021可愛聖誕B勳章

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Bloomberg 發表於 22-7-6 18:58
唔好忘記,凍薪嗰兩年已經每有增薪點。比其他私 ...

呢兩年唔一定凍薪,睇公司架構,要睇埋職級去計先準確。

水晶宮

回覆樓主:

米係,加又嘈,又嫌小,痴線

水晶宮

restahaus 發表於 22-7-6 19:15
大陸公務員減薪,香港政府真是怕事怕得罪公務員,背著事實話香港公務員是全世界數一數二優秀,香港人不㑹忘 ...

子爵府

香港公務員好多當自己係打工,缺乏使命感。政府開始留意到問題,所以先搞公務員學院培訓有質素既公僕。

水晶宮

回覆樓主:

其實佢地可以辭職

水晶宮

2024年龍年勳章

Bloomberg 發表於 22-7-6 18:58
唔好忘記,凍薪嗰兩年已經每有增薪點。比其他私 ...

要知道,嘈的係公務員工會呢啲團體,因為佢個角色係要為公務員爭取福利。唔通話,歡迎政府決定?我相信大部份公務員都明白的。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

Rita 發表於 22-7-6 19:28
要知道,嘈的係公務員工會呢啲團體,因為佢個角色係要為公務員爭取福利。唔通話,歡迎政府決定?我相信大 ...

但用詞好差,竟然話政府侮辱佢哋

伯爵府

Rita 發表於 22-7-6 19:28
要知道,嘈的係公務員工會呢啲團體,因為佢個角色係要為公務員爭取福利。唔通話,歡迎政府決定?我相信大 ...

佢地都有責任令到一部份尤如不食人間煙火嘅會員明白出面個市係點,佢地所謂凍薪,唔係真正嘅凍薪,喺有跳point 嘅情況下,其實已叫做加咗薪。
相比之下佢地已經係追得貼/過個通漲。

侯爵府

回覆樓主:

凍薪?出面直程借啲意減薪,班人嘈乜啊?大部份部門唔合格,又唔係做得好過人,直程要減薪

水晶宮

2024年龍年勳章

Adiezz 發表於 22-7-6 19:32

因為講嘢唔駛負責㗎嘛,唔去盡D對唔住自己
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

侯爵府

公務員嘅智慧同表現都係侮辱緊香港人,鬧之前佢哋檢討吓自己先!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢地覺得按本子辦事(做又36,唔做又36) 即係盡責,已經好努力 所以佢地覺得自己加人工係應份(律紀部隊前線除外)

首頁

尾頁

跳至