自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

selinako^^ 發表於 22-7-6 19:53
佢地覺得按本子辦事(做又36,唔做又36) 即係盡責,已經好努力 所以佢地覺得自己加人工係應份(律紀部隊 ...

selinako^^    發表於 22-7-6 21:09
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

回覆樓主:

真係想將對林鄭既愛轉移去嘈果班公務員

珍珠宮

回覆樓主:

又唔可以只同凍薪裁員行業比,仲有唔少行業繼續有人工加的。
同埋要全面去睇。過去要睇,未來都要睇。政府都要留人,都唔想做得嘢的公務員離開去私企嘅。高級同專業果班向來都有被私企撬,人工係比政府好,我睇政府其實最想留住呢班人。

公爵府

2024勳章

Bloomberg 發表於 22-7-6 18:58
出面好多行業呢兩年咪一樣凍薪,有得加已經算好,仲嘈乜呢?
唔好忘記,凍薪嗰兩年已經每有增薪點。比其他私 ...

有朋友做銀行, 有得加(多過2.5%)

珍珠宮

tszchungmama 發表於 22-7-6 20:37

正係。就講金融,做得好的繼續加人工出大大份bonus。同樣資歷才能係政府做財經,人工待遇差得遠。

男爵府

Adiezz 發表於 22-7-6 19:25
香港公務員好多當自己係打工,缺乏使命感。政府開始留意到問題,所以先搞公務員學院培訓有質素既公僕。
...

已經宣誓效忠,點解仲要出糧?愛國唔係由心出發。

公爵府

2024勳章

白毛毛 發表於 22-7-6 20:39
正係。就講金融,做得好的繼續加人工出大大份bonus。同樣資歷才能係政府做財經,人工待遇差得遠。
...

有朋友做網購, 呢兩年仲有閒錢買左車
所以不能一概而論

水晶宮

Rita 發表於 22-7-6 19:35
因為講嘢唔駛負責㗎嘛,唔去盡D對唔住自己

水晶宮

回覆樓主:

正如訪問一個wfh既公務員,問佢想唔想繼續wfh

男爵府

回覆樓主:

有得在家工作,返少咗工又唔計?每年跳point 5% ,出面好多公司都無得加啦。

侯爵府

tszchungmama 發表於 22-7-6 20:37

係呀 其實個薪酬調查 不是假的 只不過加人工的行業 比較低調

公爵府

點解今時今日仲講緊有point跳?
證明街外人根本唔明個體系係點,一味葡萄人,了解左先話人啦好心你哋。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

之前有涷薪, 仲要放no pay leave扣人工

今年好啲有得加, 但咪同政府差唔多咁既%

其實之前1年係差跟住好啲, 冇得加算係咁, 冇人唔想加多啲囉

珍珠宮

玩具勳章

李露眉 發表於 22-7-6 19:24
米係,加又嘈,又嫌小,痴線

有得加仲唔底調d,仲話侮辱性,不公平先搏鬧 甘唔好加囉甘侮辱

子爵府

ken6555 發表於 22-7-6 20:44
已經宣誓效忠,點解仲要出糧?愛國唔係由心出發。

本身公務員就唔應該淨係睇錢,個公務員架構設計本來就有合理薪俸福利,保障咗生活穩定。

如果真係咁緊張錢就出番私人市場做,有能力既有花紅獎金,一轉工又加10%以上

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Adiezz 發表於 22-7-6 19:25
香港公務員好多當自己係打工,缺乏使命感。政府開始留意到問題,所以先搞公務員學院培訓有質素既公僕。
...

事實上佢真係打工,你唔會覺得佢哋係老闆。

別墅

李露眉 發表於 22-7-6 19:25
其實佢地可以辭職

點會呀,口講就話公務員人工比出面私人市場低,又冇双糧冇花紅,其實自己心知肚明,就算做一個普通文書都可以guarantee人工加到上三萬多,私人市場有咩公司可以做到。仲未計OT(部分職位可能冇),又有N咁多唔敢講同外人唔知嘅福利,政府供嗰份MPF都己經抵消咗双糧。第五波疫情下早期,當啲公務員WFH時,政府內部出300蚊一個鐘叫啲公務員去前線做文書工作,依啲又詐詐諦唔講。依啲就真係出双糧啦!

abbiechan    發表於 22-7-6 23:01

公爵府

小華子 發表於 22-7-6 21:24
點解今時今日仲講緊有point跳?
證明街外人根本唔明個體系係點,一味葡萄人,了解左先話人啦好心你哋。
...

無錯,其實一個point吾係好多,加上都有頂薪max的一日,果班己經無point跳,係等加通賬先有得加

大宅

回覆樓主:

好心班工務員,有得加人工,又要葡萄加得多的人,跟通漲 呀

珍珠宮

2024年龍年勳章

singwin 發表於 22-7-6 20:27
真係想將對林鄭既愛轉移去嘈果班公務員

首頁

尾頁

跳至