自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

伯爵府

想生BB熱投

Subconscious 發表於 22-7-6 22:42
點解數學偏偏要係主科?我開始相信有人真係學極都搞唔掂……

操卷!乜都唔學操晒啲past paper同模擬試卷,好難肥。加油!
I am Agent P

男爵府

覺得而家香港中學數學係深架!中一大概係我三十年前會考程度,可能因為學位小所以深咗咁多
利申:支持祖國 反對移民

子爵府

BK Milk勳章

Subconscious 發表於 22-7-6 22:46
當事人堅拒補習
在家教佢都做到下,返去測驗就完全唔得。

高中都要讀M0,冇得避。
搵私補,由中一基本的教起,建立番信心先。

Subconscious    發表於 22-7-7 07:55

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Subconscious 發表於 22-7-6 22:46
當事人堅拒補習
在家教佢都做到下,返去測驗就完全唔得。

一向冇補??

Subconscious    發表於 22-7-7 07:56

大宅

Sunshinegirl 發表於 22-7-6 23:39
我都想佢第時DSE有2都好了,其實2大約要啱幾%?

呢個我又唔知
我係爸B同媽咪既心肝寶貝

男爵府

Subconscious 發表於 22-7-6 22:42
點解數學偏偏要係主科?我開始相信有人真係學極都搞唔掂……

放心,有我仔陪,佢科科都考前8名,唯獨數學次次考包尾3,專人補又試過,老師補又試過,都係唔得,我都好

Subconscious    發表於 22-7-7 07:57

男爵府

hedhed 發表於 22-7-7 06:00
操卷!乜都唔學操晒啲past paper同模擬試卷,好難肥。加油!

請問呢啲資料邊到有

子爵府

回覆樓主:

我跟足仔女數學多年,發現老師只叫你操, 不在乎明白, 即係唔多教書, 只教做數。我教他們一開始真係要睇書,當係自修, 尤其數學差的人係有效。你女情況不能再拖, 找私補上門, 揾個有耐性的, 不能講"吓, 好易咋!/咁簡單都唔明?"呢類打擊說話,重温中三再備戰中四。佢根本唔明白數學,冇你提示測考就做不到, 你亦不是能啓發她的人。

珍珠宮

回覆樓主:

數學要自己睇例題,再狂操,做完自己對答案,搞唔掂再搵補習,只靠補習冇用,要自己操,計錯返計一次,再錯問補習

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

盡量鼓勵佢補習!我都係數學白痴,唔明就係唔明,有時明左,但考試都運用唔同出黎!更加唔想去掂呢科!

男爵府

kisskathy88 發表於 22-7-6 23:13
睇下學校有冇師兄師姐幫手,我仔咁岩有,易明過老師教,立即通晒,但文字題睇唔明,因佢英文好唔掂,直頭 ...

慘喇,見你咁講,我好擔心
我女下年升中,會揀band1學校,數一直都有9字以上,但英文理解係爭少少,怕全英,真係會搞唔掂

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔上中一果年轉英數完全唔掂
8題長題目四粒鐘都做唔到 我地心諗考試點算立即搵個私補
感恩遇到個好哥哥同阿仔又夾
之後仔開竅咁數學愈來愈好仲好鍾意
自律性自己搵題做 睇書
學校未教嘅都搵補習哥哥教定先

今年中三入咗精英數學班
岩考試長題目份卷仲拎埋全級第一名
差三分滿分

小朋友既潛能可以發揮無限 唔好放棄

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

回覆樓主:

疫情初期老師冇乜點教,我哋都數學成績下降。 於是我攞住本數學書跟example慢慢教,再用做啲額外練習! 學校用mathematics in action我覺得嗰本書講得唔錯! 練習就用圖中的一本。 唔係太深,我覺得幾好! 我用咗一個復活節假期清咗五六課書。 concept清曬之後, 到大考嘅時候, 才操卷, 成績有明顯進步!

我自己覺得數學基礎唔好,唔好淨係去操卷,揾老師一對一慢慢清咗啲concept佢。 因為之前返過學校嘅補底班,就係不停咁同佢操卷,都冇時間解釋,对清concept根本一啲作用都冇!
attach0/tmp/phpDTAGCJ

子爵府

2023年兔年勳章

mom06 發表於 22-7-7 08:23
疫情初期老師冇乜點教,我哋都數學成績下降。 於是我攞住本數學書跟example慢慢教,再用做啲額外練習! 學 ...
多謝你嘅推介,我會試下。

公爵府

我仔中二之後數學都無合格過
又補又操就進步左少少 30分變40分咁上下
無計, 數學思維跟唔上, 補習老師話唔識做但死操係一件好痛苦既事.
有時見到佢逼自己操數, 個心都扯住, 不過佢自己都想努力就點都支持.

水晶宮

回覆樓主:

數家要操

水晶宮

sandrafan 發表於 22-7-7 07:49
慘喇,見你咁講,我好擔心
我女下年升中,會揀band1學校,數一直都有9字以上,但英文理解係爭少少,怕全英 ...

唔會,我個時中一band3用英文數學
(個時5個band)
唔難,但要不停做數

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

birdbird 發表於 22-7-6 22:53
S1及S2數學成績已經好勉強,即係好多基績礎concept 都唔清。最好襯暑假補習番S1及S2的數,by topic 咁補, ...

講得好啱!
個底唔得,就算繼續補中三的也沒有用,基本上都唔明個concept,數冇得死背,一定要明。
樓主的小朋友最好由中一課程重溫,才可真正補底。

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我以過來人身份share 下:

我屋企果個由細到大數學都係差,有時啱啱合格,有時就差幾分合格。次次去到考試,就啱啱合格。

去到中四,我不停同佢講,full cert 要3322,數一定要有2,否則條路好難行(我只係講我同佢,唔代表其他人)。

結果由準備DSE開始,每個星期六都full day 補數,去到考之前,一星期起碼補3日。

結果,DSE數學攞左2,全家開心到不得了,包括當事人。

男爵府

回覆樓主:

教佢夠合格的方法,操pastpaper

講個秘密你知,我連67-18 心算都唔識,但我當年數學有e

首頁
34567...8

尾頁

跳至