自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2023年兔年勳章 認識瑞士牛牛第一回

請問如果有人轉數落我淘寶紅包嗰度,我可唔可以用淘寶紅包嚟買淘寶嘢?
勞煩JM指點!多謝淘寶達人回覆。

翡翠宮

回覆樓主:

轉數唔係只會轉去大陸支付寶?

子爵府

lyh80115 發表於 22-7-7 13:48
轉數唔係只會轉去大陸支付寶?

因為菜鳥集運掟爛咗我件貨搞到用唔到所以佢退返款俾我,佢話退落我淘寶紅包嗰度喎,所以我就問唔知佢退落嚟我淘寶紅包嗰度我用唔用到去買淘寶野;
同時間我係香港嘅支付寶,印象中好似佢入唔到比我喎。唉唔知…搞咗成10日,菜鳥集運運送途中真係好差。
個紙箱盒又俾佢掟爆;焗爐又凹咗&
爐唔著顯示Error,同埋好似佢入倒(淘寶內紅包)條數畀我我都用唔倒架。
因為以前有人入過錢落我紅包嗰度但係我都用唔到嘅。唔明唔明。
☆有冇達人識呀?☆。

翡翠宮

michelle9867 發表於 22-7-7 14:00
因為菜鳥集運掟爛咗我件貨搞到用唔到所以佢退返款俾我,佢話退落我淘寶紅包嗰度喎,所以我就問唔知佢退落嚟 ...

原來官方賠款,咁下次買嘢可以直接用紅包抵扣款項。

電器呢啲我買京東,就算收到都會保用7日,1年內香港維修都有得賠。

子爵府

lyh80115 發表於 22-7-7 14:06

電器呢啲我買京東,就算收到都會保用7日,1年內香港 ...

JM你好,我係香港支付寶咁佢發唔發到入我淘寶紅包俾我?

子爵府

lyh80115 發表於 22-7-7 14:06

電器呢啲我買京東,就算收到都會保用7日,1年內香港 ...

另外我想問下你用京東,如果物件壞咗一年內攞去香港邊度維修呢?

翡翠宮

回覆樓主:

早前618我攞到啲紅包,都係結算時顯示使用。

翡翠宮

michelle9867 發表於 22-7-7 14:10
另外我想問下你用京東,如果物件壞咗一年內攞去香港邊度維修呢?

其實無規定,有網友手提電腦壞mon,攞去腦場搵師傅維修,另外要喺大陸訂顯示屏,最後維修費連訂零件費用賠番畀佢。

子爵府

lyh80115 發表於 22-7-7 14:15
其實無規定,有網友手提電腦壞mon,攞去腦場搵師傅維修,另外要喺大陸訂顯示屏,最後維修費連訂零件費用賠 ...

明白曬,多謝你嘅解答;唔該曬達人。

水晶宮

michelle9867 發表於 22-7-7 14:08
JM你好,我係香港支付寶咁佢發唔發到入我淘寶紅包俾我?

如果你冇國內支付宝,佢應該原路退番去香港支付宝,但如果係香港淘宝退俾你,就會去咗淘宝紅包框內,你購買淘宝天貓實物就能扣減,你可在淘宝首頁點右下角我的,在中間位置就有淘宝紅包,點入去後再在頂部第二格有卡券,你点一下就是紅包,那么所有紅包就在那里。
attach0/tmp/phpOyMrlx

水晶宮

回覆樓主:

如果你仍找不到,你可以問番佢,紅包去咗邊,佢如果轉到俾你會截圖給你。

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

上次官集唔見我一件貨,我俾運費係香港支付寶,佢賠返比我去左大陸支付寶

翡翠宮

mosin 發表於 22-7-11 11:15
上次官集唔見我一件貨,我俾運費係香港支付寶,佢賠返比我去左大陸支付寶
...

咁之後用唔用到?要實名?

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

lyh80115 發表於 22-7-11 12:06
咁之後用唔用到?要實名?

嗰支付寶已經少用,係我老公名開,有實名,不過張銀行卡已經凍結左,冇得去攪

珍珠宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

mosin 發表於 22-7-11 13:11
嗰支付寶已經少用,係我老公名開,有實名,不過張銀行卡已經凍結左,冇得去攪
...

咁你下次再買嘢比錢時揀用大陸支付寶扣錢咪得囉

子爵府

stella816 發表於 22-7-11 17:10
咁你下次再買嘢比錢時揀用大陸支付寶扣錢咪得囉

我哋冇大陸支付寶,要點樣登記?

珍珠宮

michelle9867 發表於 22-7-11 18:05
我哋冇大陸支付寶,要點樣登記?

你無大陸支付寶咁佢點退錢俾你而你又知收到呢?
Dl大陸支付寶個app 就得同香港一樣,不過要上載身分證明的,你跟指示做就可以。
如果退錢比你係發紅包,正路你㩒個紅包就會收到錢,我就會落咗去大陸支付寶個app度

子爵府

stella816 發表於 22-7-11 18:14
Dl大陸支付寶個app 就得同香港一樣,不過要上載身分證明的 ...

唔係啊佢入咗落我紅包嗰度我淨係可以買嘢嘅咋。

珍珠宮

michelle9867 發表於 22-7-11 18:17
唔係啊佢入咗落我紅包嗰度我淨係可以買嘢嘅咋。

哦,咁你留返買嘢用啦,最快捷方便嘅方法,我估退款對佢哋嚟講有啲麻煩,所以好多時都係用紅包代替

男爵府

stella816 發表於 22-7-11 18:14
Dl大陸支付寶個app 就得同香港一樣,不過要上載身分證明的 ...

但大陸支付寶要有大陸戶口先可比你用,又只可以用大陸銀行過數落去,超麻煩架

首頁

尾頁

跳至