自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

somehow 發表於 22-7-8 12:59
有會員好肯定71李特首同盧局長上任會開始着手準備全民檢測清0。唔知佢宜家有冇對佢哋兩個失望。
...

就算有,都吳敢講,免有可能仇視政苦之疑

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

rich8 發表於 22-7-8 11:12
希望取消埋疫苗通行證,對飲食業幫助會很大

我覺得打疫苗、係為自己好及對大眾都好。

Jpeg74    發表於 22-7-8 16:22
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

rich8 發表於 22-7-8 11:12
希望取消埋疫苗通行證,對飲食業幫助會很大

我又覺得疫苗通行証唔影響飲食業,因為打左針嘅佔大多數!

水晶宮

回覆樓主:

其實個熔斷機制本身就係不合邏輯。停航班,但原飛地的人改乘其他航班就可到港,根本就唔係停原飛地輸入個案而係不合理地懲罰已買機票的旅客及航空公司。

盧局長及立法會議員就冇講到以上的不合邏輯,一係水平低,一係就有有心避而不談。

第5波以來,食衛局太多不合邏輯的做法在擾民

水晶宮

sochui 發表於 22-7-8 11:37
早前,睇BK的留言,仲以為去了另一個世界,和自己生活的地方,完全不同,人格分裂。
現在覺BK和現實世界接 ...

我之前都支持清零嫁,不過大部份人都打晒針,病毒又一波比一波弱,我覺得係時候行共存了!
不過我仍然支持戴口罩、勤洗手、打疫苗、食肆/要除口罩嘅地方行疫苗通行症!

Jpeg74    發表於 22-7-8 16:22

珍珠宮

birdbird 發表於 22-7-8 14:10
其實個熔斷機制本身就係不合邏輯。停航班,但原飛地的人改乘其他航班就可到港,根本就唔係停原飛地輸入個案 ...

當時是無辦法之中的辦法,熔斷盡量拖延和減少入境人數,爭取時間做打針和其他防疫工作
現大部分人已打兩至三針,又有藥可服,重疫不多,死亡個案甚低,熔斷似不合時宜

伯爵府

牛年勳章

somehow 發表於 22-7-8 12:55
公務員子女要返港嘛

其實6月頭學生已開始返,宜家已經係水尾。大部分七月第一個星期前已經返左HK .

珍珠宮

.

水晶宮

sochui 發表於 22-7-8 14:20
當時是無辦法之中的辦法,熔斷盡量拖延和減少入境人數,爭取時間做打針和其他防疫工作
現大部分人已打兩至 ...

「暫緩熔斷」並不是因為「不合時宜」,而係本身個機制不合邏輯。

個熔斷航班只係行咗幾個月,推出之時已經係有根本性邏輯缺陷,而且當時已有好多人打晒兩針。熔斷航班5天而不是禁原飛地的人來港,根本不是阻外地輸入個案而係擾民。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

熔斷機制、主要是懲罰航空公司沒有好好把關、核實客人已打針及沒有感染才比上飛機。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

佢冇官位在身時就狠批當時政策,現在上任又搵到理由改政策。
不過做啲唔做啲,檢疫酒店措施又冇更改喎,現在出現嘅局面就係有機位但冇房,內地學子都會暑假回家,佢哋都貪飛香港多機位和平啲,香港人和內地人一齊爭訂酒店房。
既然理由話多香港學子暑假回港,除咗加檢疫酒店房,亦應該要優先比香港人訂房。

水晶宮

pickballboy88 發表於 22-7-8 07:43
德政
一早唔應該有熔斷

完全同意。

如果有理解過個熔斷機制,就知個機制毫無邏輯可言。好多人因為食衛局的不知所謂而在金錢上、時間上、精神上被折騰。

yuyueng    發表於 22-7-8 15:20

珍珠宮

大力大力 發表於 22-7-8 14:48
熔斷機制、主要是懲罰航空公司沒有好好把關、核實客人已打針及沒有感染才比上飛機。
...

各地來港人士,上機前應有一至兩天內核酸檢查結果,為什麼仍有不少入境人士,入來後即驗到陽性?外國的檢驗不可信?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

sochui 發表於 22-7-8 14:20
現大部分人已打兩至 ...

非常的對,當時大部份人未打針,而家幾乎大部份人都打左起碼2針,情況完全唔同,加上大部份確診者都唔使入院,香港作為國際城市,好多跨國公司既職員要黎香港,所謂國際航空樞紐,每日得30班機抵港,好多機會已經流左去星架坡,熔斷制度根本無謂,要返黎既人唔會因為班機比人熔斷左就放棄回港,只不過要佢地花更多既錢同時間左轉右轉返黎啫,無改變到最終回港人數。有D人仲成日提住咩高官子女放暑假,真系回佢地都費事。

水晶宮

LokYauYau 發表於 22-7-8 12:18
今年初時,無熔斷機制,係罰緊留在香港緊守防疫的香港市民。。。如果年初無熔斷,確診cases無限量湧入,香 ...

今年初的熔斷並不是剛停的熔斷呀。兩個機制完全不同

年初的係停晒高風險地區來港的航班及只容許港人在低風險地區過冷河14天後才能回港。
剛停止的熔斷係針對個別航班而不是禁止原飛地的人來港。

前者有堵截外地輸入病毒的效果,後者係完全冇防疫的邏輯。所以現在取消「熔斷」並不是「不合時宜」,而是呢個毫無邏輯的機制根本就不應存在!

子爵府

無話可說 發表於 22-7-8 11:00
係咩…我唔會認人!未有疫苗前我係撐清0既,有藥有疫苗之後,再加埋國內封完又爆,我已經改為共存了
...

我同你差吾多,自己同家人二三月中過後講咗好多清O吾現實之類嘅嘢。
但我被人認lor, 係D冇關疫情嘅post留言,都有人起杠咁,可能佢哋覺得我是yc吧,我十年bk,咁嘅下埸。

伯爵府

牛年勳章

大力大力 發表於 22-7-8 14:48
...

罰航空公司,其實最受害係之後的乘客。咁係咪應該罰犯規的乘客,罰重啲咪d 人咪唔敢。

點解政府唔自己核實文件先出個QR code 先係航空公司可以check in?

飛前的PCR negative, 唔等於落機的PCR result. 感染關航空公司乜事?

水晶宮

畀面勳章

sochui 發表於 22-7-8 11:01
我以為無錢收,就自動收工添

伯爵府

nisha 發表於 22-7-8 16:09
罰航空公司,其實最受害係之後的乘客。咁係咪應該罰犯規的乘客,罰重啲咪d 人咪唔敢。

點解政府唔自己核 ...

懲罰乘客和本地航運業多D,人地航空公司都唔恨來

伯爵府

牛年勳章

sochui 發表於 22-7-8 15:04
各地來港人士,上機前應有一至兩天內核酸檢查結果,為什麼仍有不少入境人士,入來後即驗到陽性?外國的檢 ...

入內地的貨車司機都check 到positive,咁HK 的檢測可唔可信?

病毒有潛伏期,大約3-7 天。飛前48小時test唔到咁都唔出奇。

首頁

尾頁

跳至