自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

大力大力 發表於 22-7-8 14:48
熔斷機制、主要是懲罰航空公司沒有好好把關、核實客人已打針及沒有感染才比上飛機。
...

航空公司出埋app 俾旅客upload doc, 预早check 佢地的資料,online check 唔過關的旅客就起飛前4至5小時去機場排隊給airline staff check 資料。旅客到港pcr 確診,個人認為不存在航空公司疏忽,而係可能兩地CT 值不同或復陽個案....

總之,有親身經歷(包括訂回港機票酒店)的人絕對認同「熔斷」係憨居兼擾民。

象牙宮

CHUIPING 發表於 22-7-8 16:07
我同你差吾多,自己同家人二三月中過後講咗好多清O吾現實之類嘅嘢。
但我被人認lor, 係D冇關疫情嘅post ...

我就無中招,暫時仲ok!認人果d有心撩嘈交,咪鬼理咁多!bk好多人好偏激,仲唔抵得人幸福!我唔係yc,佢地要話都無計,我只會認唔愛國

珍珠宮

.

珍珠宮

.

男爵府

ernbe 發表於 22-7-8 17:01
疫苗通行證應該要功成身退

北京都取消了

珍珠宮

birdbird 發表於 22-7-8 16:04

今年初的熔斷並不是剛停的熔斷呀。兩個機制完全不同

都係為左防止同一地方突然有太多確診人仕同一時間到港。。。以此適量調節數量並無不妥。

水晶宮

LokYauYau 發表於 22-7-8 18:06
都係為左防止同一地方突然有太多確診人仕同一時間到港。。。以此適量調節數量並無不妥。
...

要置身其中,才知個熔斷不合邏輯的。

珍珠宮

birdbird 發表於 22-7-8 16:19
航空公司出埋app 俾旅客upload doc, 预早check 佢地的資料,online check 唔過關的旅客就起飛前4至5小時去 ...

我同意,最近入境確診量高可能因為放寬曾確診人仕入境要求,而落地時要求的CT又值不同。一係唔好人俾用快測negative上機law,可能確診數字會細好多。
明嘅,大部分人都會因措施或policy對自己不利,煩到自己,就一定係錯,一定係on居兼擾民。封關錯,熔斷錯,阻住哂就係錯。

男爵府

大力大力 發表於 22-7-8 07:12

政府暫緩個別航線「熔斷機制」 明日起要求抵港人士多做一次核酸檢測

大力哥,唔好意思,搵唔番你之前個post,喺呢度借用一下⋯我想請問下你個冰櫃喺邊度買同埋可唔可以send多一次相出嚟?唔該晒!
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

水晶宮

LokYauYau 發表於 22-7-8 18:24
我同意,最近入境確診量高可能因為放寬曾確診人仕入境要求,而落地時要求的CT又值不同。一係唔好人俾用快 ...

未能完全明白個熔斷機制的邏輯缺陷,就會以為受影響的人在無的放矢。

珍珠宮

birdbird 發表於 22-7-8 18:11
要置身其中,才知個熔斷不合邏輯的。

我有親人在外地讀書,回港放暑假,我要幫手撲飛。同時,亦有親人在港,好老有,好細個亦有,求學中有。當你了解兩面人的睇法,就明白為何左右做人難。

伯爵府

Ppeace 發表於 22-7-8 07:55
分一部份比來港需要人仕(又覺得酒店貴)

根本外傭駛乜鬼住酒店,仲要僱主比錢比人工,完全離地。

珍珠宮

大6以香港做一個共存嘅試點。
反正第5波香已經失守啦

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

saltato 發表於 22-7-8 18:27
大力哥,唔好意思,搵唔番你之前個post,喺呢度借用一下⋯我想請問下你個冰櫃喺邊度買同埋可唔可以send多 ...

右手邊是冰箱~

.
attach0/tmp/phpHVRLMr

attach1/tmp/php5np5Kw

attach2/tmp/phpRIXrJB

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

大力大力 發表於 22-7-8 14:48
熔斷機制、主要是懲罰航空公司沒有好好把關、核實客人已打針及沒有感染才比上飛機。
...

其實就算航空公司核實好文件,乘客都有機會在測試後,機場或者飛機上感染,航空公司都控制唔到,嗰班機嘅人過咗海就神仙,反而係懲罰之後五日相同航線嘅無辜乘客,呢個邏輯直程係荒謬。
成年人遇上熔斷都手足無措,何妨一班學生哥,根本呢個政策就係擾民,發明呢樣嘢嗰位仁兄智商有問題。

子爵府

sochui 發表於 22-7-8 11:09
會吳會是收到風,阿爺會放寬,所以不再出現撐清零

佢地都係睇人者,唔鐘意林鄭咪咩都唔鐘意囉,鐘意李家超政府咪咩都話德政囉

男爵府

大力大力 發表於 22-7-8 21:15
右手邊是冰箱~

唔該晒大力哥!
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

男爵府

birdbird 發表於 22-7-8 14:52
完全同意。

如果有理解過個熔斷機制,就知個機制毫無邏輯可言。好多人因為食衛局的不知所謂而在金錢上、 ...

應該直接限制當地航班數目仲實際!

珍珠宮

nicelady2828 發表於 22-7-9 13:34
應該直接限制當地航班數目仲實際!

李家超稱熔斷機制成本與效果不成正比 暫緩是精準抗疫

行政長官李家超表示,暫緩航班熔斷機制是精準的防疫抗疫政策,特區政府經過分析認為,熔斷機制的成本與效果不成正比,加上現時入境人士須遵守檢疫要求,亦要在機場先做檢測,醫務衞生局局長盧寵茂已要求核酸檢測需要精準,令政府有信心可準確做到風險控制,減少對入境人士的不便。

首頁

尾頁

跳至