1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

19m 小朋友嘅問題:

1. 情緒不穩定,不順他意時會大發脾氣,如尖叫大哭、拍頭、咬牙切齒地咬門框/ 床欄來發洩;

2. 未能安坐,上pg 時很難坐定/企定,一般會周圍走,不會聽從指令,也不會專注上堂;

3. 語言發展好像較慢,暫時會主動講8個單詞左右以及學貓狗鴨叫聲;

4. 走路不穩,有「拮」腳尖行路習慣,開心時會揈頭、原地自轉等行為;

實在手好苦惱應該去申請協康嘅邊項評估服務,有經驗嘅媽媽可以比意見我嗎?
1. 職業治療服務 / 費用3000左右
2. 心理學家評估及輔導治療服務/ 費用 6500-7800

大宅

回覆樓主:

2…做個全面評估
排隊先
反正排隊唔洗錢
排隊都要幾個月

除咗協康 仲有 耀能
呢啲大機構

大宅

chunana 發表於 22-7-8 16:46
19m 小朋友嘅問題:

1. 情緒不穩定,不順他意時會大發脾氣,如尖叫大哭、拍頭、咬牙切齒地咬門框/ 床欄來 ...

應該做2.
有點似autism.
2歲前是黃金治療期,不要再等

男爵府

1同2 一齊

知邊樣好啲, 但唔知都照訓練.
耀能上過幾堂暑期班職業治療, 個治療師話: 發展遲緩, 自閉, ADHD 對佢地都好接近, 都係咁樣訓練.
好既職業治療都要時間排隊

以前去過一間私人職業治療好差. 好在逐堂計錢.

大宅

米缸常滿 發表於 22-7-11 22:41
2…做個全面評估
排隊先
反正排隊唔洗錢

謝謝回覆!我會兩邊同時申請。

請問邊間較好?

大宅

sabsab122 發表於 22-7-12 08:06
應該做2.
有點似autism.
2歲前是黃金治療期,不要再等

謝謝回覆,係呀,雖然家人話我過分擔心,但我會照申請評估先!

大宅

fasola 發表於 22-7-12 13:49
1同2 一齊

知邊樣好啲, 但唔知都照訓練.

請問邊位治療師你上過覺得好?

協康和耀能比較下,哪個較好? 謝謝

男爵府

chunana 發表於 22-7-12 15:16
請問邊位治療師你上過覺得好?

協康和耀能比較下,哪個較好? 謝謝
耀能上過暑期班, 覺得幾好. 長期班當時聽到要排大半年, 結果無排.

我評估就係去協康. 都係聽呢度媽媽建議. 評完直接去社署輪公家服務. 耀能應該都得.

你上面提四個特徵. 1. 情緒不穩可能係佢表達唔到.
係唔係sen 都有機會

2. 我個上pg 時都係咁. 全組個個一樣大, 人地就坐得定, 得佢一個坐唔定聽故仔. 3歲同5歲做過兩次評估都未確定係唔係專注力不足. 要等6歲再評. 發展遲緩就肯定.

4. 腳尖行路呢樣. 初學行算正常. 如果到兩歲都腳尖行路, 就係佢地追求額外刺激. 同自轉一樣. 係自閉兒特質. 所以你要回想下, 只係初初學行係咁, 定係近期都仲有?

複式洋房

chunana 發表於 22-7-8 16:46
19m 小朋友嘅問題:

1. 情緒不穩定,不順他意時會大發脾氣,如尖叫大哭、拍頭、咬牙切齒地咬門框/ 床欄來 ...

做2, assess完會話度比你聽小朋友需要邊種therapist 嘅幫助

別墅

回覆樓主:

LM

首頁

尾頁

跳至