自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

本港新冠疫情呈急劇反彈趨勢,醫務衞生局局長盧寵茂接受報章訪問時表示,抗疫工作不能「躺平」或「與病毒共存」,就如練武功般「唯快不破」,堅持到底,不能左搖右擺。

盧寵茂指,不少人誤會「動態清零」的概念,並解釋「動態清零」的意思是「向零的方向走」,而「零」的意思是指社會可以繼續運作、不受影響的階段;香港作為國際化的城市,政府需要多方面作出平衡,定義自己的「零」。他又指,部分人希望香港可以免檢疫通關,形容是不合理期望,強調政府的目標在過關人數和方便程度上,每日都有進步。

男爵府

點解免檢疫通關係「不合理期望」 全世界好多地方都已經咁早。香港係咪要封到2047年啊。
風繼續吹,不忍遠離...

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

無咩野呀,合符預期

公爵府

回覆樓主:

正解

水晶宮

dolala 發表於 22-7-8 19:05
本港新冠疫情呈急劇反彈趨勢,醫務衞生局局長盧寵茂接受報章訪問時表示,抗疫工作不能「躺平」或「與病毒共 ...

內地同世界對香港同樣重要,香港只能行中間路線,太緊同太鬆都唔可行。所以跟世界全鬆通關,和跟內地的全緊通關,現階段真係不合理期望

男爵府

回覆樓主:

祖國既動態清零都係打地鼠方法。唔可能冇地鼠。邊忽有打邊忽。其他地方繼續生活。唔打呢。地鼠會周圍走。咁就全國鼠疫仲難搞。
唉。。上海就捱了2個月又變一條好漢。我地。。。仲係。。。一地地鼠

男爵府

自圓其說啦。

跟本而家香港係兩頭唔到岸。
同內地又通唔到關,同世界又接唔到軌。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

醫務衛生局長盧寵茂今午(8日)在新型冠狀病毒疫情記者會,被問到「動態清零」時表示,「零」代表很低數值,又以溫度來比喻,指出攝氏零度不是絕對零度,絕對零度是攝氏零下273度,所有粒子沒有任何活動或能量,若套用於抗疫,「『絕對零度』是所有生活和經濟完全靜止,這絕對不會是香港作為國際城市的方向。」

但盧寵茂表示,仍要為自己定一個「零度」,達至新增新冠個案減少,令疫情不會危害市民健康或影響醫療系統運作。

伯爵府

任佢點講 自圓其說
係人都睇得出個o字嘅代表

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Boeing787 發表於 22-7-8 19:10
點解免檢疫通關係「不合理期望」 全世界好多地方都已經咁早。香港係咪要封到2047年啊。 ...
係上面唔比你就咁上去
要檢疫
香港冇封關架
2咩047丫
你可以去其他地方

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

認同佢講法,完全免檢進出真係不符現實,國內守得咁密點解為左香港人破壞?為700幾萬人去犧牲10幾億人?香港一日唔同大陸一起用健康碼,免檢真係不可能完成的工作。

珍珠宮

dolala 發表於 22-7-8 19:05
本港新冠疫情呈急劇反彈趨勢,醫務衞生局局長盧寵茂接受報章訪問時表示,抗疫工作不能「躺平」或「與病毒共 ...

我覺得有啲任佢噏嘅feel。不過我欣賞佢,佢坐得呢個位,就有權重新定義、重新決策及執行,唔理你同唔同意,至少佢敢於出嚟講清講楚,好過唔清唔楚唔知想點咁,成個社會欠共識欠溝通,爭拗不斷!所以我buy佢

子爵府

人係好有趣的…

盧寵茂:深圳抗疫模式值得香港借鏡

大公文匯全媒體報道:深圳過去一周全面實施封閉管理控制疫情,當中鹽田、坪山、光明、大鵬新區、深汕特別合作區5個區已於昨日(18日)陸續恢復運行。香港大學深圳醫院院長盧寵茂今日(19日)在接受電視台採訪時表示,深圳數天內禁足,實施全民強檢是以「短痛避免長痛」,認為深圳抗疫行動迅速,值得香港借鏡。

盧寵茂表示,深圳這次封閉付出了很大的代價,但這是以短痛換來避免長痛,目標就是用一周時間做到禁足和全民檢測,從而達至清零,令市民回復正常的生活。他指出,香港學習深圳的抗疫措施並不需要百分百一樣,但很多措施原則上是對的,例如禁足和檢測。這兩項措施於疫情上永遠是對的,其次實施時最重要是快,因為在疫症下病毒傳播不會慢下來。

盧寵茂又指,內地採取定點醫院政策,各醫院按不同能力及角色分工,專責治療不同病人。除了有醫院定點醫治確診患者外,他亦舉例香港大學深圳醫院會專門診治疑似確診的病人,這樣安排可以避免疑似個案到其他小型醫療機構引起爆發。

珍珠宮

回覆樓主:

到底都係醫生,讀得書嘅人係唔同啲,我覺得佢講說話都幾清晰有說服力

伯爵府

牛年勳章

不在其位 不謀其政,呢個真係好重要。係外面睇,講意見後不用執行,可以好似係好意見,實行時不一樣。

行運醫生醫病尾,佢做得到,做得比較好係正常,始終有前面的數據。

乜叫《定義自己的「零」》,係科學角度0 就係0。話行中間路線,按當下/估計情況修改政策咪ok. 直接d 咪容易明白。
我怕小朋友同我講「定義自己的100分」

男爵府

D..D 發表於 22-7-8 22:35
係上面唔比你就咁上去
要檢疫
香港冇封關架

我是説通外國關。如果和内地通不了就和外國通吧!
風繼續吹,不忍遠離...

男爵府

Angela.Cheung 發表於 22-7-8 19:32
自圓其說啦。

跟本而家香港係兩頭唔到岸。

X2 「動態稱零」係來自內地的terms ,佢地已經有定義和解釋、而應該唔係醫生自己用自己方式去解讀!

子爵府

dolala 發表於 22-7-8 22:28
醫務衛生局長盧寵茂今午(8日)在新型冠狀病毒疫情記者會,被問到「動態清零」時表示,「零」代表很低數值 ...

咁又比佢兜到,教授真係唔同d ,真係醒,我buy 佢講法

珍珠宮

2024年龍年勳章

首頁

尾頁

跳至