6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

黎緊我想慢慢幫BB轉飲奶粉,但99同C6就想我繼續餵人奶俾BB食,話飲人奶既話BB之後身體會好D,冇咁易病… 但我覺得餵人奶真係好大壓力好辛苦,好幾次都頂唔順喊咗出黎… 加上遲下我都要開始返工,想提早俾BB習慣下奶粉…

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

健康院姑娘的立場是有幾多人奶俾幾多都是好的,但媽咪心情最重要,你可以慢慢退等屋企人有時間觀察,不必一刀切,你咪話你唔夠奶所以俾奶粉,斷估佢地都唔想BB餓親

大宅

回覆 funglamlam 的帖子

有人奶餵當然係好,如果綜合各種因素而要餵奶粉嘅又唔係咩壞事,加上疫情又要返工又要泵奶真係幾麻煩,我果陣唔够奶,人奶同奶粉各一半,飲皇家美素,阿B食得、訓得、屙得,身體都好好呀,最緊要係揀隻啱佢嘅奶粉。

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

我諗人奶比到BB 營養係事實,但亦都要媽媽有好的營養同精神情緒.
而我BB 亦係轉咗奶粉,但轉完後免疫力又唔覺差咗.我諗都係盡力已經可以而不需要比太大壓力自己

大宅

我第三個嗰時都係累到頂唔順,休息時間同奶量都少左,所以俾左樓上呢隻奶粉bb 飲,bb 人奶奶粉都肯飲,餵完人奶下餐飲奶粉,咁樣會無咁辛苦嫁。

子爵府

我自己一開始都係人奶,慢慢就補奶粉,到而家全奶粉阿仔都係好健康好少病痛,我認同一開頭點都試下餵人奶先,不過之後全奶粉都唔見得有咩分別,其實媽媽自己身心健康都好重要

大宅

減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我覺得媽媽既心情同情緒都好重要,奶量呢家野逼唔到,而且市面上好多奶粉都有足夠營養提供比bb,揀岩既bb適應到就可以。

男爵府

人奶同奶粉各有各好呀。唔好搞到自己甘大壓力…你不如試吓半人奶比b飲呀!到返工個時,先慢慢轉晒奶粉….我b都係飲樓上媽咪講既奶粉,目前都跟得到生長線,最重要奶粉同人奶差唔多味道,bb分唔到兩者分別,唔會抗拒(emoji)(emoji)

大宅

有人奶比bb固然好, 但飲奶粉既bb又唔見得好差, 而且除睇bb健康,媽媽既心情精神亦要考慮, 如因餵人奶攪到媽媽壓力大, 就得不常失。

別墅

人奶當然是最好 但飲奶粉 BB 也可以健健康康 我個時唔夠人奶 都阿仔都係補奶粉 一都咁健康

大宅

可以搵隻似人奶既比bb,我就比囡囡食illxxa,都係貪佢有6隻hmo,會比較似人奶,而家佢人奶同奶粉都肯飲

大宅

人奶可以餵得幾多得幾多,奶粉做backup,我嗰陣餵人奶都有買aptamil白金做補奶,呢隻益生菌同益生元都充足,對腸胃好既免疫力都唔會差

funglamlam    發表於 22-7-15 22:07

複式洋房

funglamlam 發表於 22-7-9 17:29
黎緊我想慢慢幫BB轉飲奶粉,但99同C6就想我繼續餵人奶俾BB食,話飲人奶既話BB之後身體會好D,冇咁易病… 但 ...
唔一定,奶粉B都可以好健康~ 人奶係好,餵到當然繼續餵,但餵唔到都唔好迫自己太緊,如果唔係自己同BB都辛

禁止訪問

別墅

pangfungmei09 發表於 22-7-15 13:51
我覺得轉奶粉個陣,最緊要都係揀咗營養成分好同埋啱BB既奶粉。
好似我B就幾乎係飲奶粉大,人奶淨係飲咗半個 ...
想請教下,你揀奶粉會留意邊d營養成分架??

別墅

ShazPan 發表於 22-7-11 19:39

人奶當然是最好 但飲奶粉 BB 也可以健健康康 我個時唔夠人奶 都阿仔都係補奶粉 一 ...
我成日都會擔心唔知幾時自己會唔夠人奶,又想BB有多D免疫力真係好大壓力好辛苦...

別墅

maggie_tamhk 發表於 22-7-11 17:27
有人奶比bb固然好, 但飲奶粉既bb又唔見得好差, 而且除睇bb健康,媽媽既心情精神亦要考慮, 如因餵人奶攪 ...

真係呀...真係好大壓力好辛苦,我成日都擔心唔夠奶...

複式洋房

我覺得人奶當然好 但媽媽開心都好重要
我自己就餵左唔夠一個月人奶就轉左全奶粉 因為太多奶好易塞 太痛苦頂唔順 但touchwood我仔就嚟一歲都冇病過 完全唔覺佢免疫力差
我信有happy mum 先有happy baby

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至