自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

mcs74 發表於 22-7-15 01:18
親戚一家移民,家姐一家、父母留底,本來家姐叫人放心走,父母有佢照顧,點知宜家嘈大鑊。

老父80幾有老人 ...

父母與子女,別有隔夜仇。幫手做事佬!!!

老父80幾有老人癡呆,
老母親70幾有自理能力,頭腦清醒。不想和女兒同住,正常。老人家一向獨立生活。而且又是自己間屋。
老母親每個月比6000蚊家姐為照顧費,大概1星期帶老父出去行下,飲下茶咁。=夠好。
母親唔見左一筆錢,就發短信鬧個女。99%工人偷竊,未來錢也會被工人偷。
請工人啦。
未來間屋,也有机會給姐姐吧????

=========================
親戚,二公婆70-80岁,有自己物業(仔,囡50+岁己婚,租樓過生活,並各有女兒們)
仔少理二老。女兒家庭主婦,沒工作。女兒比仔更照顧。

老人所有資產交給女兒打理。身無分文。一切由女兒支配。家中基本生活,由女兒供給衣食住行。
母親長期,一切伸手向女兒要。身理,心理自然欠平衡。
原本健康,得病時又缺乏照顧,心賍痛當肚子痛。70+失救/誤死。
母一死,女兒即一家4口搬入去同父住。大裝修。估計(也是霸樓目的) 

老人該自己菅理好財富。有資產早D分配好,立平安紙。一生花了大半心力留下財富,讓畢生的積蓄用在自我照顧。
50岁+中老年人该理财。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

BGCOME08 發表於 22-7-15 07:36
凡事唔好睇表面,我都係呢篇文中嘅家姐角色… 。

好彩我有D家底唔洗收錢照顧父母,如果自己都窮,而父母有 ...

我都係照顧者,好在父母健康,暫時無咩壓力,我無怨過我細佬妹,亦唔會同佢地講錢,幸運係我地各人都有經濟能力,應該已經少好多問題。
c6 同我嘅態度,喺照顧父母方面,好一致,唔好比較其他人做咩,按自己能力做能力所及就好。

ccysj01    發表於 22-7-15 17:59

珍珠宮

stagea 發表於 22-7-15 07:39
家姐要收6000照顧費,本應想霸屋,呢兩點証明家姐睇錢做野。

做仔已移民,又點可能回港,家姐明知架喎, ...

我就係親友,但其實我都周身唔得閒,無可能成日去睇佢地……都只係過節先探……其他留港親友都一樣周身唔得閒,有個老人家患癌要成日出入醫院照顧,唉。

珍珠宮

FongWoo 發表於 22-7-15 07:04
如果負擔到,請工人是唯一解決方法。

其實係負擔到,以前其實都請過工人,唔知點解後來無請宜家又成日好多藉口唔肯請。

珍珠宮

ironmanmama 發表於 22-7-15 07:42
對,局外人唔知當中因由,不能評論咁多,可能文中母親極偏心阿仔呢?!不能一下子下定論,只能說一家唔知一家 ...

唔知偏唔偏心仔啦,但係經濟上家姐一直佔優勢,老父母一直都有定期資助家姐一家,宜家個仔走左直頭個個月都比錢家姐一家。反而個仔買樓買車都係靠自己,全部自己搞掂。
以前又幫個女湊孫,反而唔洗幫仔湊。

珍珠宮

20162016 發表於 22-7-15 07:46
$6000只包出去行下飲下茶,其他乜都唔包?

係呀,唔包,而且因為最近嘈大鑊,我呢兩日打電話關心下,老人家話原來佢女都好耐無一個星期帶一次出去飲茶wor,而且咁耐都無同過個媽出街,只帶爸。

珍珠宮

回覆樓主:

心淡唔奇呀
可能個囡日日照顧
但父母只記掛外國既囝
通常見得越少關係越好

珍珠宮

大力大力 發表於 22-7-15 07:42

清官難審家庭事、祇有他們一家才能自己解決。

其實大家都默認層樓會留比家姐,但宜家老人家唔想同佢地一家住姐,話以前一齊住過,家姐兩公婆成日嘈架好大聲內容好難聽,老人家話自己心血少頂唔順

公爵府

pauline_c 發表於 22-7-15 08:11
我都係照顧者,好在父母健康,暫時無咩壓力,我無怨過我細佬妹,亦唔會同佢地講錢,幸運係我地各人都有經 ...

响我立長唔係錢嘅問題,因為我父母,我自己都有好好嘅經濟能力。而係响外國嘅人點對响香港嘅親人態度問題。唔係一句,“我唔响香港呀!“ ,就乜都靠哂我一個人做。

ok,你個人唔响香港,出唔到力,我明白。但你係咪應該夾返錢?唔係叫你俾錢我,有冇諗過出錢俾父母養老,俾返少少責任感出黎???但冇喎,我唔係想要錢,係唔想俾佢覺得,移咗民就冇哂責任,掉低個波俾我。

珍珠宮

BGCOME08 發表於 22-7-15 08:22
响我立長唔係錢嘅問題,因為我父母,我自己都有好好嘅經濟能力。而係响外國嘅人點對响香港嘅親人態度問題 ...

唔係好明點夾返錢?夾果6000蚊?定再比多6000家姐?

公爵府

mcs74 發表於 22-7-15 08:27
唔係好明點夾返錢?夾果6000蚊?定再比多6000家姐?

我唔係講緊你個case

男爵府

tung0409 發表於 22-7-15 07:10
睇到人好傷心,年老父母反過來要每月付6000給女兒

個女又照收,應該倒返轉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

tung0409 發表於 22-7-15 07:10
睇到人好傷心,年老父母反過來要每月付6000給女兒

以為自己理解錯

水晶宮

BGCOME08 發表於 22-7-15 08:22
响我立長唔係錢嘅問題,因為我父母,我自己都有好好嘅經濟能力。而係响外國嘅人點對响香港嘅親人態度問題 ...

我唔覺得佢地要夾返錢比我,只要佢地關心問候父母,我覺得夠喇~ 錢,我有。疫情之前,大家會一齊旅行一齊玩,有時你出錢有時我出,我地錢銀方面一向唔會計較。
佢地亦唔會對我指指點點。

公爵府

pauline_c 發表於 22-7-15 08:36
我唔覺得佢地要夾返錢比我,只要佢地關心問候父母,我覺得夠喇~ 錢,我有。疫情之前,大家會一齊旅行一齊 ...

我都唔係計較錢,講到尾我唔係要錢,錢,我都有,一向都係我出。而係我哥嘅態度問題。完。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔清楚乜事, 好難講啱定錯
搬返去因為想方便照顧定覇樓? 定2老係想留層樓比個仔?

唔見錢一定阿女攞左? 比著我都心淡唔想理佢地

水晶宮

mcs74 發表於 22-7-15 08:11
我就係親友,但其實我都周身唔得閒,無可能成日去睇佢地……都只係過節先探……其他留港親友都一樣周身唔 ...

作為親友,有時間關心吓就夠,阿媽同個女點相處,其實其他人做唔到 d 咩,亦唔好太多意見。老人家有經濟能力,唔使擔心無人照顧。

侯爵府

2024年龍年勳章

BGCOME08 發表於 22-7-15 07:36
凡事唔好睇表面,我都係呢篇文中嘅家姐角色… 。

好彩我有D家底唔洗收錢照顧父母,如果自己都窮,而父母有 ...

仲有, 啲會員成日覺得, 請工人照顧啦!

但一家吾知一家事, 可以請工人解決到問題就已經請咗啦, 照顧老人真係吾係簡單!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 哈利媽 的帖子

EXACTLY。最過份係要扮孝順﹐會提你佢父母生日﹐你幫佢買禮物封利事﹐但永遠唔會比返錢你﹐因為佢都唔返香港....有咩事淨係打黎鬧你﹐點照顧佢父母架.....但當我一講" 邊個叫你走左去﹐邊個叫你走都唔單聲﹐我地無100%要照顧你父母﹐我地係有責任﹐我地已經做到足有突﹐但同樣你做女既都有責任﹐唔好將所有野推晒落我地身上" 佢就會收聲.....當然一家唔知一家事﹐外人就唔評論啦.....

侯爵府

2024年龍年勳章

BGCOME08 發表於 22-7-15 08:39
我都唔係計較錢,講到尾我唔係要錢,錢,我都有,一向都係我出。而係我哥嘅態度問題。完。
...

咪係, 無出力照顧又吾出錢, 只識說三道四講就好輕鬆嘅呀哥, 好令人討厭!

首頁

尾頁

跳至