自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

mcs74 發表於 22-7-15 08:11
我就係親友,但其實我都周身唔得閒,無可能成日去睇佢地……都只係過節先探……其他留港親友都一樣周身唔 ...

都係得請工人或鐘點照顧

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

tung0409 發表於 22-7-15 07:10
睇到人好傷心,年老父母反過來要每月付6000給女兒

不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 22-7-15 07:42

清官難審家庭事、祇有他們一家才能自己解決。

父母好多時唔係咁諗
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

有錢有親情,有利用價值有親情,又一實證

侯爵府

回覆樓主:

阿爸有老人痴呆,照顧佢唔容易,家姐搬返去方便照顧,就話人想霸間屋,一唔見錢就話個女偷,仔去咗有乜事都要硬食,關係搞成咁,仲要俾親戚擺上網唱,講真,我做女都想放手不理。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

okgoodla 發表於 22-7-15 08:45
咪係, 無出力照顧又吾出錢, 只識說三道四講就好輕鬆嘅呀哥, 好令人討厭!
...

即使一齊住香港,一樣大把呢 d 哥哥。人嘅問題。

珍珠宮

yeunghung 發表於 22-7-15 10:23
阿爸有老人痴呆,照顧佢唔容易,家姐搬返去方便照顧,就話人想霸間屋,一唔見錢就話個女偷,仔去咗有乜事都 ...

如果為左方便照顧就唔係一星期或者兩星期先返去睇一次父母啦,仲有呀佢偷野有慣例,不過我地d親戚算數姐嘛。

其實我都覺得最好請工人,不過老人家話請左工人就唔會再比錢家姐,所以個家姐都唔會同意請工人wor,拿,我就咁聽嫁咋,唔知家姐係咪真係會反對請工人

侯爵府

mcs74 發表於 22-7-15 10:39
如果為左方便照顧就唔係一星期或者兩星期先返去睇一次父母啦,仲有呀佢偷野有慣例,不過我地d親戚算數姐嘛 ...

既然覺得家姐咁差,就叫個仔搞喇,你不是家人,理唔到咁多,個仔雖說已移民,但責任一定有,最少要勸母親搵人幫手,她雖說頭腦清醒,但老公有老人痴呆,照顧上嚟會好辛苦。仲有家姐如果搬咗一齊住,就唔會一、兩星期先返嚟,你有頭家都無可能日日都返娘家吧!

侯爵府

2024年龍年勳章

TMC3012 發表於 22-7-15 08:39
唔清楚乜事, 好難講啱定錯
搬返去因為想方便照顧定覇樓? 定2老係想留層樓比個仔?

我估因為長者年紀開始大到照顧吾到自己, 家中年個後生煮飯做家務比雜費購物……否則一向都係咁運作, 點解會忽然改變?

真係一家吾知一家事, 如果我係樓主都係閒事莫理!

珍珠宮

yeunghung 發表於 22-7-15 10:45
既然覺得家姐咁差,就叫個仔搞喇,你不是家人,理唔到咁多,個仔雖說已移民,但責任一定有,最少要勸母親 ...

老實講,叫家姐帶佢老豆飲茶唔係免費嫁wor,有比錢佢嫁,當請護理員陪飲茶都唔洗咁貴啦。家姐其實無照顧個老豆,都係媽媽在照顧,無煮過飯唔洗幫手買野嫁。

不過我同意個仔都要勸老人家請工人代替家姐,家姐真係靠唔住

象牙宮

回覆樓主:

2母女都有問題!有物業,瓜左咪又個女既,移民果個應該唔會返黎爭啦,有咩話霸唔霸?唔見錢又入個女數,咩都鬧一餐,當個女係咩?個女都唔岩,點解要收6000蚊?係專登唔返工去照顧,定當打份工呢?人地移民左,話返就返咩…嘈另外果位都無用架

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mcs74 發表於 22-7-15 10:57
老實講,叫家姐帶佢老豆飲茶唔係免費嫁wor,有比錢佢嫁,當請護理員陪飲茶都唔洗咁貴啦。家姐其實無照顧個 ...

你係唔係只聽阿媽講?未必可以盡信,閒事莫理。

子爵府

無話可說 發表於 22-7-15 10:58
2母女都有問題!有物業,瓜左咪又個女既,移民果個應該唔會返黎爭啦,有咩話霸唔霸?唔見錢又入個女數,咩 ...

就係個女覺得, 阿哥移民唔理父母, 第日父母死層樓又留返俾阿哥, 邊有咁著數既事

象牙宮

tahnee 發表於 22-7-15 11:38
就係個女覺得, 阿哥移民唔理父母, 第日父母死層樓又留返俾阿哥, 邊有咁著數既事
...

無提過會留屋比阿哥喎

侯爵府

mcs74 發表於 22-7-15 10:57
老實講,叫家姐帶佢老豆飲茶唔係免費嫁wor,有比錢佢嫁,當請護理員陪飲茶都唔洗咁貴啦。家姐其實無照顧個 ...

睇你所寫的,應該都是阿媽講的吧?如果她給六千元你,你肯幫手帶老人家飲茶嗎?

侯爵府

無話可說 發表於 22-7-15 12:15
無提過會留屋比阿哥喎

搬入嚟就話個女想霸間屋,如果諗住俾佢有乜所謂。

子爵府

yeunghung 發表於 22-7-15 12:18
搬入嚟就話個女想霸間屋,如果諗住俾佢有乜所謂。

一個仔一個女, 驚女入住後霸屋, 仲唔係想留返俾個仔咩

子爵府

無話可說 發表於 22-7-15 12:15
無提過會留屋比阿哥喎

一個仔一個女, 驚女入住後霸屋, 仲唔係想留返俾個仔咩

男爵府

mcs74 發表於 22-7-15 10:39
如果為左方便照顧就唔係一星期或者兩星期先返去睇一次父母啦,仲有呀佢偷野有慣例,不過我地d親戚算數姐嘛 ...

其實佢家姐都幾不知所謂,父母自已親生,有血緣關係,個亞媽仲要比返6000佢轉頭,到頭來仲要嫌棄,咁點解佢亞媽仲可以忍佢個女(家姐)呢? 老人家唔慣比陌生人照顧唔出奇,但只要佢亞媽可以攪店自已就得。

係我會斷佢6000,搵鐘點幫手清潔。求自已親生女,比埋錢仲要有野聽,咩世界。

複式洋房

親戚說的可能不是全部事實?
我生了b,請了工人。我媽無返工就請佢得閒可以黎睇下孫,淨零用5位數佢不用做家務亦不需要幫我買野
後來畀我知道,佢同其他親戚講我只畀好少錢唔夠使??又話我衰話個仔好好
原來我哥同佢同住但家用比我少好多!佢食住用都屋企唔怪得我媽成日呻唔夠錢使!
這就是重男輕女,原來會有人將事情倒轉黎講

如果親戚說的是事實,我會聯絡佢個仔同佢講聲,人地家事自己解決

首頁

尾頁

跳至