想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

halthepooh 發表於 22-7-16 16:21
你唔係孤獨架,呢度好多jm一樣個個月試等成功。我都試咗好耐都唔得,一齊加油啦。
我疊埋心水,唔得就兩公 ...

我每次諗到將來可能無小朋友,就覺得人生無曬希望憧憬,我宜家連星期六日都唔知去邊好…可唔可以教下我點樣接受未來既40年只淨兩個人生活

男爵府

Nagomi 發表於 22-7-17 10:22
樓主,仔女係緣份黎,做哂所有可以做既野後,確保將來唔會有後悔,之後平常心隨緣就可以了

如果真係好想要 ...

其實我唔介意的,我諗住打去問下點開始排,但我老公唔同意領養

男爵府

tshoyi 發表於 22-7-16 22:30
樓主加油呀
你並不孤單

放胎失敗情緒真係好低落,我都唔知原來我可以咁心碎,原來眼淚可以有咁多,癲起上黎真係可以好癲
你都要加油!一齊再努力!!!

大宅

chelseywong 發表於 22-7-17 11:23
4次79粒!你好叻!希望你都快d成功!

我成功左啦,BB仲有兩個月就出世

一直等待既心情我好明白~
每次IVF, 就係希望,失望,絕望當中無限輪迴⋯
但我相信,堅持就有希望,原來自己比想像中更堅強

因為老公既基因問題,我一開始就要做PGT, 79粒入面,最後得2粒完全正常,2粒有老公的基因(外貌智商正常,但將來都會不育),仲有一粒技術問題做唔到~
做左咁多次IVF, 先知原來帶染色體異常既胚胎,比想像中還要多好多好多~
如果醫生俾做PGT, 我都好建議呀,至少減少放胎失敗嘅痛苦~

傳好孕

大宅

chelseywong 發表於 22-7-17 11:30
其實我唔介意的,我諗住打去問下點開始排,但我老公唔同意領養

咁真係要同老公商量下,畢竟領養呢條路都有係好多關要過,有無數講座同家訪,絕對需要2公婆一齊去做

同埋係香港,父母求子女係遠多過子女求父母的,想領養的人係比想像中多好多,祝福妳

大宅

上個月去個大陸有錢佬屋企做工程(溫哥華), 大家吹下水甘啦,吹到養細路仔。我話:你地又甘空閒,點解唔生多2個細路?(佢個女9歲)
個有錢佬講:之後懷孕左2次啦,照到都係女孩,都打掉了,我地家族唔中意女,唔想生出來係女,同埋媽咪個身體唔得啦。
真係震驚了,估唔到而家重有d 甘既思想既人。

大宅

chelseywong 發表於 22-7-16 12:17
我諗宜家係我人生中最痛苦既時間,又再一次植入失敗了。究竟我做錯左咩事?打曬免疫針,肝素,類固醇藥都唔 ...

我一年內失去左兩次,一次9週,最近一次24週,最後胎盤拎去化驗係原因不明。呢次經歷真係令我明白好多野係整定,我見過有d case 知我自己宮頸鬆,到下次紮實左都可以感染無左,之後又早期無左,再試又成功左。

緣份呢d 野真係自己控制唔黎,我覺得努力過就夠喇,唔好比咁大壓力自己。人生我如果只係focus 係小朋友,咁樣會好辛苦,無晒自己生活。保持平常心,可能突然上天會有驚喜比你。

我見到人大肚有小朋友,有時或者會酸漏漏,但換個角落其實佢地辛苦果面我地未必睇得到,所以當個天比機會你free 下,做多d 自己想做既事,活在當下,一切隨遇而安。

複式洋房

chelseywong 發表於 22-7-16 12:17
我諗宜家係我人生中最痛苦既時間,又再一次植入失敗了。究竟我做錯左咩事?打曬免疫針,肝素,類固醇藥都唔 ...

同你情況差不多,試過食排卵藥中咗但搵唔到胎囊要打mtx針排走,之後2次公家ivf放咗6次胎6次都無著床,啱啱第3次私家ivf放第一個胎5週2小產咗.....

既然你仲有雪胎,就繼續加油,唔好放棄 !

別墅

chelseywong 發表於 22-7-17 11:22
我諗緊洗唔洗做宮鏡先再放?定直接下個月快d放,之後再重新開始抽卵做pgt
...

做左宮鏡先啦,或者有息肉,或者有炎症

別墅

生活係你哋兩公婆過嘅,其他人又有咩資格說三道四,講真,成日叫人生仔個啲,人哋生出來係咪你幫手養先,我自己都係試左好耐唔得,我哋兩公婆都諗住如果冇就算,努力儲錢買間屋仔養老,雖然有時都好羨慕人哋有小朋友,但有小朋友個啲同時都會面對好大壓力,香港要養一個小朋友唔簡單,唔係一定有小朋友先冇咁悶架,自己可以搵啲興趣,我自己就中意運動,set個目標俾自己完全一樣好滿足,加油

別墅

chelseywong 發表於 22-7-17 11:22
我諗緊洗唔洗做宮鏡先再放?定直接下個月快d放,之後再重新開始抽卵做pgt
...

醫生建議你做宮鏡。。?
以前私家醫院有叫我做,話睇清楚啲有冇積水,又話刮一刮會增加成功率,但係做完都係唔着床。之後喺公院照完超聲波都話我根本冇需要再做進一步檢查,結果乜都冇做就ok咗。

男爵府

cc_2021 發表於 22-7-17 11:39
我成功左啦,BB仲有兩個月就出世

一直等待既心情我好明白~

恭喜你!我都希望好似你咁快d成功,如果之前無小產,我bb都應該下個月出世了…
呢條路真係好難行,唔知終點在那裏

男爵府

Yin807 發表於 22-7-17 16:16
我一年內失去左兩次,一次9週,最近一次24週,最後胎盤拎去化驗係原因不明。呢次經歷真係令我明白好多野係 ...

24周im so so so sorry for your loss! 希望你休息多d, 早日振作!隨遇而安係好好既提醒!你有無驗免疫?會唔會有機會有影響?

男爵府

441975 發表於 22-7-17 21:16
醫生建議你做宮鏡。。?
以前私家醫院有叫我做,話睇清楚啲有冇積水,又話刮一刮會增加成功率,但係做完都 ...

我睇下醫生下一步會點建議,但我覺得佢會建我做,因為放太多次都唔成功…

大宅

chelseywong 發表於 22-7-18 08:55
24周im so so so sorry for your loss! 希望你休息多d, 早日振作!隨遇而安係 ...

對上果次政府抽左成廿支血話有幫我驗埋話無事,不過講真唔想諗咁多喇,而家就專心搵工搵下錢先,希望有一日緣份到都可以做到平常心。
可能呢一年真係犧牲太多,足不出戶, 只係簡單出去行個圈,食到好食既野已經好感動
所以你都好好珍惜而家既自己,遲d 湊仔就有排你忙啊,加油,緣份係好奇妙

同埋要相信天上既孩子,有一日會再見,所以我唔係無

大宅

多謝樓主開呢個post,等我知道原來咁多同路人。好多謝大家嘅分享,我放第四次生化咗。喊咗兩日繼續出發,我相信會有嘅,如果未到,就繼續享受生活。

珍珠宮

玩具勳章

cc_2021 發表於 22-7-16 15:44
加油呀!仲有雪胎就仲有希望
而且你仲後生~

聽到都覺得痛

大宅

chingnc 發表於 22-7-18 12:59
聽到都覺得痛

痛呀!係好痛好痛~
每次收到電話:全部胚胎唔正常⋯
傷心到失去了顏色~
喊左幾公升眼淚~
依種痛只有同路人先明白~

但⋯好的胚胎係值得被等待既~
我總唔信每次都唔好彩,先能夠捱過一次又一次

珍珠宮

玩具勳章

cc_2021 發表於 22-7-18 14:19
痛呀!係好痛好痛~
每次收到電話:全部胚胎唔正常⋯
傷心到失去了顏色~

今次睇左養和姓鄧,但我覺得佢好唔友善,我同老公指數都好正常,但佢猛sell人做ivf,問佢使唔使食咩supplements ,佢就話如果你身體差就係差,無話食左乜會好,我有提到睇緊中醫,佢話我唔理你呢d既 我做ivf都唔會搵佢了。我覺得一個正面 encouraging既醫生好重要,佢一d同理心都無,檢查又粗暴

男爵府

Yin807 發表於 22-7-18 09:10

對上果次政府抽左成廿支血話有幫我驗埋話無事,不過講真唔想 ...

好欣賞你既樂觀!如果可以有你少少樂觀積極既心就好了 從前我都信上天安排,但自從生唔到bb, 我既信仰黎我越嚟越遠…

首頁

尾頁

跳至