自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

baby1628 發表於 22-7-17 16:58
啱啱喺尖沙咀行街買嘢飲,見到個港女買樽飲品十幾蚊,即場打開飲兩啖,就放咗入垃圾桶,雖然香港人係好富有,但 ...

自從屋企附近開咗6,將我之前放喺普通回收箱嘅廢物再處理先至拎過去回收,發覺香港人真係製造好多垃圾,同埋原來回收佢應該再清潔多啲!
而家見到啲人就咁將啲食淨飲剩將物品就咁倒落垃圾桶,我都覺得好唔舒服

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

可能好難飲

珍珠宮

siugocandy 發表於 22-7-17 17:27
真係唔好飲,唔飲都會留返個膠樽拎去回收。

對!
其實我公司有部份同事都好唔環保,明明公司入面有 pantry 可以冲下個膠樽或罐,明明公司地下 lift 口就有回收桶,佢哋一樣禮手掉落公司個垃圾桶,真心唔明佢哋諗乜

子爵府

理得人,唔啱飲點解要迫自己飲哂佢

水晶宮

啱啱喺尖沙咀行街買嘢飲,見到個港女買樽飲品十幾蚊,即場打開飲兩啖,就放咗入垃圾桶,雖然香港人係好富有,但 ...

咩飲品嚟㗎?可能好難飲呢

別墅

可能係支飲料太難飲,太甜或者食物過敏等其他原因。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我去華x 冰室食嘢,見到好多人食常餐唔食件toast ! 但件toast 係厚身好脆,正嗰隻黎㗎喎!好大嘥 其實唔食可以走包!唔好叫黎丢,好浪費

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

blackberry 發表於 22-7-17 17:07
一竹篙打一船人

x2
就算見到很多個案, 都不可鬧埋全香港的女仕, 何况只係見到一個個案

子爵府

星期五喺生果店,有4個少女買兩個西瓜,同檔主話要帶去海灘「扑」,即好似扑糖果蛋糕咁,痴線

男爵府

blackberry 發表於 22-7-17 17:07
一竹篙打一船人

對!標題應改爲「有一位」港女

公爵府

2023年兔年勳章

小星星1 發表於 22-7-17 20:48
對!
其實我公司有部份同事都好唔環保,明明公司入面有 pantry 可以冲下個膠樽或罐,明明公司地下 lift 口 ...

你諗多左啦

香港人唔隨街掉垃圾,已經叫文明啦,仲話洗乾淨先至回收。你係公司咁講,人哋會以為你有病。

已刪除用户

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

可能真係好難飲

珊瑚宮

回覆樓主:

人嘅問題 可能非常難飲

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

可能佢太口乾但唔方便繼續拎住

子爵府

Gorgor0612 發表於 22-7-17 20:51
我去華x 冰室食嘢,見到好多人食常餐唔食件toast ! 但件toast 係厚身好脆,正嗰隻黎㗎喎!好大嘥 ...

我唔食火腿,會預早講定

有時同朋友食飯,見啲某啲小朋友、青少年,挑三揀四,魚雞要冇骨、食炸唔食蒸,蝦蟹唔識剝、家務唔使做,餸菜稍唔合意,又要另煮烏冬、炒麵、煎牛扒、餃子侍奉………….幸福得腐敗

珍珠宮

回覆樓主:

如果難飲或難食,我都會掉,我覺得免強我飲左佢,仲更浪費

子爵府

回覆樓主:

浪費兼唔環保
正義或會遲來但不會缺席

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

姸媽 發表於 22-7-17 21:09
如果難飲或難食,我都會掉,我覺得免強我飲左佢,仲更浪費

Me too

公爵府

我覺得唔係港女,係比較後生一代都係咁,嗰日去食日本嘢,後面嗰對男女廿零三十歲,叫左成枱嘢但食淨好多,後來佢哋離座,我哋以為佢哋行出去食煙,有個侍應過嚟想執枱,見到仲有咁多嘢都即刻停手,去counter 問清楚係埋左單先敢執。

首頁
12345...7

尾頁

跳至