自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

cattz288 發表於 22-7-17 23:13
所以點解要有紅黃碼既需要
問題係佢爸都冇掃碼, 只係出街唔入要掃碼的地方, 呢啲人真係防不勝防!

有人中左唔報, 照出街甚至堂食。又原來有人報左都可以照出街, 即係手環都冇帶? 定偷偷地除左?

其實我都唔覺得要絕對清零, 但都唔好失控咁傳播。但有呢啲自私自利的人, 對守規矩的人, 真係好冇保障。

伯爵府

2023年兔年勳章

Shellyxlk 發表於 22-7-17 21:52
其實你應該即刻話俾興趣班負責人聽,佢全家確診唔應該出現興趣班,而唔係你自己即刻避開,所以話班人自私 ...

係囉!講到同一班興趣班有成廿幾人,而樓主又唔舉報,其他小朋友咪好大風險囉!

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

iamyiten 發表於 22-7-17 21:17
今日帶我女去興趣班,排隊入課室期間有另一個小朋友排我後面,平時我都會同佢媽媽傾兩句,今日只係見到小朋 ...

應該即時同中心負責人講。咁樣會害左其他小朋友

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

今日帶我女去興趣班,排隊入課室期間有另一個小朋友排我後面,平時我都會同佢媽媽傾兩句,今日只係見到小朋 ...
你現在只可儘快通知興趣班
負責人,由他們通知家長帶
小朋友去做檢測吧,否則你小朋友在本星期上堂也有風險,可能有些小朋友仍在潛伏期中。
當作補救措施吧!

男爵府

更新,我打漏左,我同我女即時請假時我有通知興趣班導師,不過我知道導師沒有當一回事,繼續同小朋友上兩小時的興趣班。

男爵府

Shellyxlk 發表於 22-7-17 21:52
其實你應該即刻話俾興趣班負責人聽,佢全家確診唔應該出現興趣班,而唔係你自己即刻避開,所以話班人自私 ...

我同女即時請假時有通知導師但導師好似完全無理,繼續上堂

男爵府

Horsebbj 發表於 22-7-17 22:19
你應該即時同興趣班老師講, 如果知道小朋友讀邊間學校, 亦應該通知學校, 以免其他小朋友有機會感染病毒 ...

我知小朋友讀邊間小學,所以我決定明天會打去小學同學校講聲。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

iamyiten 發表於 22-7-18 00:27
我知小朋友讀邊間小學,所以我決定明天會打去小 ...

如果興趣班導師明知而沒有向家長確認, 沒有好好保護學生很差啊!

希望小學職員會認真一點, 謝謝你!

男爵府

iamyiten 發表於 22-7-18 00:27
我知小朋友讀邊間小學,所以我決定明天會打去小 ...
做得好!

男爵府

KOKOMAN 發表於 22-7-18 08:08
做得好!

好笑,頭先我打咗去學校通知學校,完全冇問到個小朋友係咩年級男仔定女仔就話:哦,收到.然後收線

等我一陣間試吓問吓佢哋學校其他認識佢即小朋友問下個小朋友有冇繼續上堂先,我知道佢今日有返到學

珍珠宮

iamyiten 發表於 22-7-17 21:23
小朋友有同我講有返學
興趣班係私人既,但都二十幾人一班我今日特登幫個女即時請假
...

應該即時同小朋友講,佢係密切接觸者,唔可以出街,出街係犯法,叫佢即刻搵返父親回家隔離。更加要即時通知興趣班老師,點會由得佢入興趣班呀!

只幫你個女請假,但可能全班已被感染

男爵府

回覆樓主:

真心問,其實可唔可以報警?其實佢己違返隔離令?

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

佢地全家人都唔可以出街喎,點解興趣班同學校都懶理此事

男爵府

肥嘟媽 發表於 22-7-18 16:23
佢地全家人都唔可以出街喎,點解興趣班同學校都懶理此事

Um…已知小朋友星期一同星期二都有返學昨天該小朋友同班同學有一個快測確診學校竟然真係懶理

公爵府

情況1: 小朋友三個月內中過,所以佢屋企有人中都唔使隔離,但其他人未中過就要

情況2: 小朋友係屋企早中果批,佢day6、7陰性放監,其他人未好返

情況3: 自私

首頁

尾頁

跳至