自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

jarjarjar 發表於 22-7-19 07:34
如果搵工,其實應唔應該寫呢份工係cv入面

no

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

有信心搵過份,又無經濟壓力,走人!

男爵府

我後生時都做過類似嘅公司,我個位係長期轉人,因為一定會extend(同事爆料),我同事連續extend左兩次,第三次佢發脾氣鬧老闆添。

後來到我被extend,我直接拒絕左,但介紹咗個friend 去見工,因為佢等錢使,佢之後當然又係被extend,但都捱左半年先走。

別墅

erumic 發表於 22-7-19 10:03
我後生時都做過類似嘅公司,我個位係長期轉人,因為一定會extend(同事爆料),我同事連續extend左兩次,第 ...

岩既公司遇上岩既求職者

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

本來唔想講 不過見你經濟上好似有少少問題 ⋯⋯10月至年尾 全球經濟會向下 插 有幾深就到時先知(我只係講實體經濟)你如果依家辭職 你要有把握可以頂到下年三月(至少)先好做

珍珠宮

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

騎牛搵馬。

珍珠宮

回覆樓主:

自己不知試用期有幾耐?見薪金比其它公司少30%,見工又壓15%,做幾個月冇長工肯來做,多parttime-般做一個月走,辛苦及工作多和上司黑面,做咗半年冇消息過試用期,byebye....

侯爵府

環保接龍勳章

如果自問表現唔錯,
家庭經濟又OK的話.
會辭職

大宅

jarjarjar 發表於 22-7-19 07:34
如果搵工,其實應唔應該寫呢份工係cv入面

唔建議你寫,實會問你點解唔做,講extend 嘅話hr 印象實唔好。

侯爵府

jarjarjar 發表於 22-7-19 07:07
謝謝,但我依家狀況未必好易搵到新工,因為做左FTM給年,呢份係出返來做嘢嘅第一份工,做左剛3個月,我都 ...

其實你有冇睇清楚封信的內容寫乜? 正常來講, extend 你 probation 唔使你同意, 返工第一日份約應該已經寫清楚, 幾耐 probation, 公司有權 extend 等等! 所以呢封信應該只係通知你被 extend, 唔使你同意, 你唔高興就可以自己辭職走。

我份人直腸直肚, 已經忍住唔好咁 mean, 但真係忍唔住了。

有人問你有冇檢討下自己, 你避而不答, 轉頭仲讚自己話頭醒尾, 其實係咪你未睇到自己問題所在, 自視過高? 見你又開 post 問要不定時 OT 可以點, 今時今日, OT 幾乎係常態 (唔係講 "扮" 工果啲)。可能上司都睇到, 你果種不自覺流露出來唔夠積極的態度。唔排除佢傾都唔想同你傾有乜嘢要改善, 其實係想你自己走!

等錢使, 又知自己搵工唔易, 不如先學會唔好計較, 如果你真係咁叻, 做完嘢甚至可以主動幫人! 自己 bargaining power 唔高, 就要馬死落地下, 捱到份份工都有 offer, 咁先可以大聲啲。

點都好, 返去睇清楚自己份合約同 extend 果封信先啦, 連自己點辭工都唔知, 就真係唔好覺得自己 "話頭醒尾"。可能我未知 full picture, 但就咁睇呢 6 版, 真心唔覺得你被 extend 係咩出奇的大事! 得罪了!

whyyou    發表於 22-7-20 12:52

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

hasting 發表於 22-7-18 21:52
我會做主先,返得一日就多一日人工,最重要你要知道辭工要幾耐通知? 七日的話我會做住先,反正係唔係都唔會 ...

總有離別的時候

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

jarjarjar 發表於 22-7-18 20:00
FTM四年,上年辛辛苦苦讀完degree, 前幾個月終於搵到工,雖然好辛苦,但自知無返工幾年,辛苦都要挨夠一年 ...

根據我嘅經驗extend probation基本上都冇乜運行

珍珠宮

回覆樓主:

先反問自己工作情況是否真的有問題,如果唔係,我會同佢講已另找到工作,唔留底了

男爵府

jarjarjar 發表於 22-7-18 21:57
我個位得一人架咋,之前對上幾手都聽講要佢哋extend, 都走晒了,佢哋走左,先到我嚟,然後遭遇同佢哋一樣
...

咁聽個經理都悟慌係好人,如果自問自己已交足功課,都比人 extend, 咁可能雙方要求有好大不同,我唔會接受extend, 努力再搵工吧!

男爵府

2024年龍年勳章

我試過,見到好正既員工,頭一個月已同佢傾馬上過probation,調薪。唔啱既,extend都無用,只會令佢感覺唔好,我會即炒

大宅

Out of market成4年,真係未必掌握到職場上應有的節奏,所以表現不好,俾人extend probation 都係唔係好出奇。僱主大多不願請脫離職場多時的人,你可以邊做邊搵,試用期內通知期多數只需七日,比你過咗試用期再搵工要一個月通知期更佳

大宅

jarjarjar 發表於 22-7-18 20:46
我4年冇工作,呢份做左3個月咋,佢要求我extend 2個月,冇得拖住搵,一來冇得請假,二來,如果我接受exten ...

Extend 期resign 都係一星期通知,一定騎牛揾馬,去見工,咪call sick leave, 即使no pay leave也抵

男爵府

青青河邊草 發表於 22-7-18 20:36
我公司都試過extend人試用,不過真係表現唔好 最後都係勸退左。
...

我公司都有見過咁情況

男爵府

舞娃娃 發表於 22-7-19 20:30
Out of market成4年,真係未必掌握到職場上應有的節奏,所以表現不好,俾人extend probation 都係唔係好出 ...

但變相,個冇得寫且前呢份工出嚟

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 22-7-18 20:34
騎牛搵馬,搵到叫佢食自己

同意!

首頁

尾頁

跳至