自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

iriss00 發表於 22-7-20 09:53
新聞話5個考DSE 2個入大學,記得當年會考都係得十分,心情十分低落,升中六都難,何況入大學,你哋又幾多分

CE+AL年代。文商人,當年6C2D 18分,夠分原校升中六。兩年後4D1E,只有英文冇跌grade,碌咗入U水泡科。其實兩次公開試都比預期差,同比校內成績差,感覺上自己不是考試才料,冇乜技巧。
完成Bachelor degree後再讀Master洗底。工作又真係同讀書張沙紙冇乜直接關係,比上不足,比下有餘就算。

侯爵府

丁丁aunty 發表於 22-7-20 23:26
相信你妹妹同我一樣,傳統教學同學習模式唔啱,反而上到大專同大學嘅project base更合適

好 ...

係,人生漫漫長路,我唔會睇學業成績睇到咁重。長老有時會比較啲孫考第幾,我話,唔好再比較了。10幾歲考第一唔代到40歲就事業有成的。

侯爵府

回覆樓主:

我自問讀書成績好,但在職場上,都係靠我拼搏拼番來,同讀書成績無關。

子爵府

小mama 發表於 22-7-20 16:19
科科e
但依加搵好多錢
人睇際遇,分數只係入場卷

好勵志!

侯爵府

1mocha 發表於 22-7-20 17:45
其實會考係點計分。 我冇考過唔識計。
是否和Dse 唔同。我老公話佢當年好勁。 但問佢幾多分佢又話唔係咁計 ...

DSE同會考成績表達好唔同
樓上已經有人說過:會考成績由A-H+U,E為之合格。升中六不是以分數決定,係用等級來定,一般學校聲稱要求係4個C以上,但實際當然唔得啦。
DSE成績由5**,5*,5,4,3,2,1咁表達,2為之合格。

侯爵府

得閒傾下 發表於 22-7-20 22:39
以前會考10分
等唔等於而家 DSE 10分

如果平均計既話,
會考10分即係5個D;DSE10分即係5個E

侯爵府

蝦米豬 發表於 22-7-20 23:00
以前要考兩個試先入到大學,A level成績比cert重要,所以我信會考28分但入不到大學的事。
...

中文中學就考H level

伯爵府

BK Milk勳章

青青河邊草 發表於 22-7-20 23:34
係,人生漫漫長路,我唔會睇學業成績睇到咁重。長老有時會比較啲孫考第幾,我話,唔好再比較了。10幾歲考 ...

你講得非常好,我正正你人辦

靠小聰明小學年年第一,中學一落千丈,但覺得都要俾個交代父母,點都要讀落去,好彩過到骨

珍珠宮

回覆樓主:

8分, 後生嫁左。無乜出黎做過野。 反而好想出去返下工唔想脫節。但c6唔比。

子爵府

回覆樓主:

我得18分, 老公30分, 仔女中上, 可能比我基因拖累啩! 不過教仔女讀書反而我有心得, 全因能反思當時不足之處再去改善, 教學相長。

侯爵府

2024年龍年勳章

Caleung 發表於 22-7-20 12:40
係自律性強

有無得教,點可以做到

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

文科13 分,原校放榜嗰日已經話會即收,之後都直上大學讀完degree。下個月我又會讀返書,真係返campus 讀嗰種,只係讀一科,我都好期待

男爵府

hahaha1231 發表於 22-7-21 08:51
有無得教,點可以做到

自細就每日有固定時間表,作息定時,最重要係大人要堅持,我哋屋企,基本上要求細路唔打機唔玩手機,就真係連大人返到屋企,都會鎖起自己部手機,全家一視同仁

首頁

尾頁

跳至