自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我姑拉都係咁!每次約C6出嚟食飯都扮窮,不嬲佢約/C6約。講唔夠兩句就借錢,每次都係我哋埋單

子爵府

2024勳章 親子王國15週年勳章

honeydeer 發表於 22-7-20 17:35
我前同事,明明正常有飯開餓唔死,但咩都貪,聽到同事中幾十蚊六合彩都要求人地請食嘢,麥當勞2蚊雪糕都好 ...
公司都有呢種同事本身生活吾差、但就乜都貪又會著數拎盡...正正同你上面形容差唔多、成日話無錢開口叫人請佢食野飲野😅

水晶宮

mowingc 發表於 22-8-4 05:24
我姑拉都係咁!每次約C6出嚟食飯都扮窮,不嬲佢約/C6約。講唔夠兩句就借錢,每次都係我哋埋單:anger ...

佢哋金句,有大食大。

而家我哋不用做水魚啦!各有各食,一係奶奶煮,大家都不用夾錢。佢厚面皮我都厚。

佢仲有句金句:「我最環保,兩手空空。」(本身呢類場合,識做會買餸加料,佢奉旨沒有。沒買仲好意思咁說。佢心態係阿嫂,姐夫是外人,洗咩有野益佢哋。)我心想,是但啦,難怪個天比佢沒得賺大錢啦。

大宅

畀面勳章

我有個朋友好好客成日都請我地想去屋企食飯但係完全唔會收我哋錢,靚湯靚餸餐餐我諗都幾舊水,我都覺得唔好意思說每次都會買份禮物上去送俾佢,但係其中一對情侶朋友上親去唔單止淨係屋企攞兩個生果就算,仲必定帶埋暖壺飯盒打包走,有一次嗰個朋友生日佢話唔想出街食又喺自己屋企度煮埋俾我哋食,我除咗買禮物之外我同佢哋講不如夾錢送個生日蛋糕,嗰對情侶話有好多嘢食所以生日蛋糕唔需要買太大,竟然提議買個30幾蚊嘅蛋糕仔但係當時我哋有成五個人…最後我嬲得制就去美心買過一個蛋糕唔需要佢哋夾錢…

子爵府

回覆樓主:

每逢有人話自己好幸福,生活好開心,做人唔辛苦的人,大都因為這種人不付出,專搵家人朋友笨。許多C9,都是這類,甚麼都依賴他人,已經不去工作,仲要怨人怨地怨唔夠錢洗,只做taker,貪得無厭。

珍珠宮

owla 發表於 22-7-20 20:21
諗起有次去大x樂食飯, 買完飛之後有個阿叔叫住我話佢冇錢,
問我可唔可以買個飯比佢, 我話好, 之後佢揀左$7 ...

其實最衰應該係大X樂個收銀,佢冇可能唔知個阿伯嘅行騙行為,唔出聲即係助騙!應該搵個經理投訴再報去東張西望,作為企業都應該防止客戶喺公司環境被騙

男爵府

mizuho 發表於 22-8-4 07:49
其實最衰應該係大X樂個收銀,佢冇可能唔知個阿伯嘅行騙行為,唔出聲即係助騙!應該搵個經理投訴再報去東張 ...

咁我又冇覺得個收銀有責任, 始終呢d都係願者上釣,
而且佢又唔算行騙既, 睇佢真係似冇錢食飯

男爵府

萍pig 發表於 22-8-4 07:15
每逢有人話自己好幸福,生活好開心,做人唔辛苦的人,大都因為這種人不付出,專搵家人朋友笨。許多C9,都是 ...

如果成日怨又點會話自己好開心好幸福?

首頁

尾頁

跳至