自由講場

跳至

首頁
23456...15

尾頁

水晶宮

pomanlife 發表於 22-7-21 08:40
即係香港唔會整暖氣道理一樣姐

係囉,唔明點解咁多人要因此笑人落後。

睇到嗰邊咁熱,我唔覺好笑囉,而係真心驚 -- 氣候劇變,影響嘅係全世界,點解仲要講風涼話。

珍珠宮

pauline_c 發表於 22-7-21 09:41
有 d 人一踩英國就好開心,唔知咩原因令佢地咁大仇口。
等同有好多香港人逢中必反,一有中國黑材料就開心,依種人更難明,有咩原因令佢哋對自己國家咁大仇口

hungng    發表於 22-7-23 03:51

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

地方大,通爽,又唔熱,裝冷氣做咩。
以事論事,冇乜要踩人啫我覺得。
比我去住我都唔知裝,一年用幾日,放得耐都壞。o徒錢。

公爵府

EstrellaDamm 發表於 22-7-21 11:25

睇到嗰邊咁熱,我唔覺好笑囉,而係真心驚 -- 氣候劇變,影響嘅係 ...

其實作為一個中國人,又經歷過呢2,3年黑暴,憎外國係好合理,好正常的。

個唔該唔好咁無知,一味唔睇因由,就笑人囉。睇見某D回覆都覺得肉酸。

fdfk    發表於 22-7-21 18:07
SU213    發表於 22-7-21 12:12

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

蜜蜂糖 發表於 22-7-21 10:53
唔知移民過去嘅香港人慣唔慣?

慣。 高溫但唔熱。

水晶宮

2024勳章

三國1 發表於 22-7-21 11:29
等同有好多香港人逢中必反,一有中國黑材料就開心,依種人更難明,有咩原因令佢哋對自己國家咁大仇口
...

某啲戶口踩自己國家最開心

別墅

fatgarden 發表於 22-7-21 08:11
睇新聞才知道,地鐵車廂都没有冷氣。香港真是好得多。

我未去過美國,但朋友去過NY,話地鐵爆污糟且有陣尿味 。。。反而東亞地方都較乾淨,香港的港鐵,台灣的捷運,新加坡的mrt都好整潔,日本未去過,但聽返都是乾淨。

大宅

ddkaka 發表於 22-7-21 08:46
[星島日報] 李力持移居內地生活幸福 難以想像英國地鐵無冷氣:咁落後
https://std.stheadline.com/realti ...

咁李力持好似又有少少哂命

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

三國1 發表於 22-7-21 11:29
...

Bk 唔常見

hungng    發表於 22-7-23 03:53

男爵府

fatgarden 發表於 22-7-21 08:11
睇新聞才知道,地鐵車廂都没有冷氣。香港真是好得多。
中國都一樣多地高溫破紀錄:屋頂融化、道路開裂、動物也要避暑

中國迎來了一年中最熱的日子,今年對很多人來說格外炎熱。上海的最高氣溫週三(7月13日)達到40.9℃,追平1873年以來的最高溫紀錄。
其他很多地方也被艷陽炙烤。重慶一家博物館因高溫導致屋頂塌陷,江西省則有道路因高溫而開裂。
感到酷熱難耐的不止是人,動物園也不得不採取各種措施,為狒狒、鸚鵡和大象降溫解暑。

中國都冇冷氣?

hungng    發表於 22-7-23 03:53

伯爵府

回覆樓主:

要自由唔需要冷氣

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

可能遲啲英國冷氣會大賣,因為極端天氣只會增加不會減少

珍珠宮

回覆樓主:

朋友話早晚得十幾度,同埋電費好貴
另外有人話一裝冷氣即知你係香港人,等爆格

大宅

小肥兔 發表於 22-7-21 08:52
咁多年嚟, 說好咗要減排, 但事實只有中國積極減排, 西人就大安旨意, 造成今日惡果
...
中國係呢十年碳排放大國之一,人均碳排放全球頭四位,佔全球總排放量四分之一。而且中國係以發展中國家簽訂京都議訂書。巴黎協定通過中國、印度有義務減排。

中國發展再生能源真係做得唔錯,但可惜仍不斷增建火力發電站。只希望大家都盡力減少碳排放。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

EstrellaDamm 發表於 22-7-21 11:25

睇到嗰邊咁熱,我唔覺好笑囉,而係真心驚 -- 氣候劇變,影響嘅係 ...

香港早幾年凍到接近零度屋企冇暖氣冇暖爐既又咪要咁過

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

因為以前無需要嘛,好小會高温,以前凍多過熱,英國反而裝暖氣多,但而家天氣反常。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

元朗73 發表於 22-7-21 08:55
仲有係入咗地籠車就無網絡

好似仲係4G

水晶宮

我諗係移民嘅港人唔慣咁熱無冷氣,所以先成為新聞!
等如我d北方黎嘅同事,都話香港嘅冬天好難頂,無暖氣又濕凍

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實無裝冷氣都可以理解, 因為以前熱嘅日子唔多

但係我就有小小留意佢嘅基建落後, 因為鐵路嘅路軌熱到變形, 電纜又會驚過熱, 咁其實真係好影響出行.

到依家地鐵都收唔到電話, 4G都話要幾年後先可以覆蓋, 雖說好多建築物都過百年甚至幾百年, 但係都要保養維修, 適時提升先可以㗎. 其實我覺得係, 與其用咁多錢跟住某國出去打人地, 不如留返啲錢搞吓啲民生基建好過啦, 至少可以保障生活

子爵府

kk1979 發表於 22-7-21 11:16
香港涷可以著好多衫. 蓋好多被, 打下邊爐都可以取暖!
熱.... 就算你除晒衫都係熱...點同!
北京都係有冷氣同 ...

OkOk,住英國真係慘,冇冷氣。

咁講係咪好啲

首頁
23456...15

尾頁

跳至