自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

好叻女,肯努力用心成長,祝佢成功入讀心儀學校

男爵府

俾父母所誤,如果正常情況點止21分?香港地話太遠,一個女仔同爸爸租屋分開住有幾唔合理?我只想到佢爸爸另有家庭,希望小妹妹有自己嘅一片天

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實呢啲唔奇既,因為當年我有師妹已係咁,講緊係30幾年前,當年佢十五歲啫,佢點落黎我就唔清楚,我無問過,只知佢父母响國內做考古既,當年好有興趣聽秦桶故事。

佢係一個人租外國人兩公婆既一間房黎住,村屋黎,亦可能因為咁,佢英文好好既。中文叻就唔使講。佢好多時考第一既,所以响校內都幾出名。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

mcs74 發表於 22-7-21 13:52
點解家庭咁複雜ge,呀爸在港返工,但呀媽同姐弟在深圳住,女在港租房返學都無同爸爸住?學校在上水但租沙田 ...

其實香港咁細,個女仲要住沙田,成個香港嘅中心咁淨,去到最遠返工咪最多搭個幾鐘車,咁都唔同個女一齊住,個女生日自己獨自過都唔同爸爸過,個爸爸9成係有第二頭家

琥珀宮

hct300 發表於 22-7-21 11:36
新冠疫情下跨境學生嚴受影響。噩夢籠罩本港近三年,原在深圳居住的東華三甲寅總理中學應屆考生司徒 ...

佢父母好錫佢,同埋最緊要有money

琥珀宮

檸檬芝士餅 發表於 22-7-22 07:57
其實香港咁細,個女仲要住沙田,成個香港嘅中心咁淨,去到最遠返工咪最多搭個幾鐘車,咁都唔同個女一齊住 ...

可能住北角呢

男爵府

新冠疫情下跨境學生嚴受影響。噩夢籠罩本港近三年,原在深圳居住的東華三甲寅總理中學應屆考生司徒 ...

學校及女孩子都很好

男爵府

小菜豆 發表於 22-7-21 14:09
即使係爸爸, 未必溝通到。比著我都寧願
同其他同學分租好過單獨同爸爸住。
反正都係自己搞掂自己。 ...

未成年少女,冇同爸爸媽媽住,冇出事算夠運。

伯爵府

2023年兔年勳章

funghon 發表於 22-7-22 08:17
未成年少女,冇同爸爸媽媽住,冇出事算夠運。

其實覺得會出咩事?
講獨居嘅地方,父母都應該幫佢揀過吧!
如果講其他時間,要出事嘅,同唔同父母住都會出事喇!
Gigi炎都未成年,咪又係一個人返大陸做野添喇!

子爵府

回覆 mcs74 的帖子

感覺上佢係雙非,自己住香港,不過都好叻女!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

好自律乖女

男爵府

bonbonyy 發表於 22-7-22 08:21
其實覺得會出咩事?
講獨居嘅地方,父母都應該幫佢揀過吧!
如果講其他時間,要出事嘅,同唔同父母住都會 ...

炎Gigi有姑丈陪佢跟出跟入。

未成年少女,出事都係果樣啦

公爵府

2024年龍年勳章

讚~

珍珠宮

Chowying 發表於 22-7-21 14:03

係囉,甲寅本來係上水, 租北區唔係仲平啲咩, 不過阿爸喺 ...

可能仲要就其他人呢!學生租沙田,好常係中大學生。

珍珠宮

回覆樓主:

我家附近都有一個學生係咁。不過佢唔係自租,係熟人介紹住在某鄉里家,俾返錢。

男爵府

有爸爸係香港但係自已出來租屋住, 尼的都要上新聞? 大把香港留學生係外國homestay成績都好好, 唔見上新聞?

珍珠宮

回覆樓主:

2020年已一個人租樓住,當時14歲,好叻好獨立。

男爵府

檸檬芝士餅 發表於 22-7-22 07:57
其實香港咁細,個女仲要住沙田,成個香港嘅中心咁淨,去到最遠返工咪最多搭個幾鐘車,咁都唔同個女一齊住 ...

蔚珊除父母外,家中還有一個弟弟,媽媽是家庭主婦長期在深圳居住,爸爸雖然在港工作,但因地點較遠,故未在港同住。她表示,跨境學生雖然可選擇用網課代替,但怕自己不自律,亦認為面授較好,故父母為讓她能更好準備DSE,決定讓她前往香港居住。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

bobo05 發表於 22-7-21 14:01
即係中四開始就喺香港獨居,可以咁忍心俾佢自己住? 要做家務煮食又要兼顧學業。 返大陸同父母一齊住讀大學 ...

正如香港一些父母一様、孩子從小獨自去外國讀書~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至