自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Freedomfish 發表於 22-7-22 17:10
你哋就好啦、我呢度啲同事係鬥遲放工架

想問每個同事嘅工作量係咪都差唔多?如果係,咁越遲收工嗰個咪代表工作能力同效率越低囉

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

擦鞋這樣野要睇老闆受唔受。講個古仔你聽下。

話說有位女同事最喜歡搞少圈子,又喜歡擦事頭婆的鞋,每當事頭婆找佢,佢都微彎腰頭向下四萬咁ge口(真係好似一隻狗)。總愛說事頭婆喜歡聽的話,但當時係老闆話事(公司分二黨「老闆黨」「事頭婆黨」)苦心擦左差不多8年鞋,機會來啦,太子女回來掌權老闆半退下,改由事頭婆太子女話事,當然老闆黨失勢,全黨覆滅炒的炒辭的辭,事頭婆黨水鬼升城隍,這位女同事當然升上掌權之位,但無料就係無料,坐左兩年就被太子女炒左了,因為太子女唔喜歡這種擦鞋,而事頭婆始終要交權比太子女,所以靠擦鞋上位比你又能坐得幾耐?

子爵府

是老細問題,亦是你問題,因為好老細是憎下面的人做這些,亦要問自己點解還要在這些公司做。

水晶宮

如果你做老闆呢? 鍾唔鍾意人哋敬重你、討好你?

珍珠宮

以前有個老闆叫員工annual dinner扮狗吠,個員工又真係吠,個老闆仲叫佢吠多幾聲,我覺得呢啲先叫擦鞋

子爵府

虎到金來勳章

唔一定要嘅
總有人係睇能力

珍珠宮

真OT定假,有眼睇的。
擦鞋,可視為人際能力的一種。
如果靠擦鞋擦到上位,都係佢嘅本事。當然其他人可以話自己不屑咁做,咁自己放棄呢個上位捷徑,就無謂話人啦。職場從來都唔係如單考公式1+1=幾多的試場。

水晶宮

Freedomfish 發表於 22-7-22 16:33
例如:永遠都扮勤力遲一個鐘放工
又或者打小報告

冇料先會搞呢啲小動作

伯爵府

個個上司唔同,有啲鍾意人早返公司開工。
又有啲自大上司佢自己遲收工就係多嘢做,員工遲收工就係效率差。You just can’t please everyone.

伯爵府

Freedomfish 發表於 22-7-22 17:10
你哋就好啦、我呢度啲同事係鬥遲放工架

以我角度睇,遲放工即工作效率唔夠高,時間管理有問題,只要我員工能完成我的任務就得。我可能係另類老世。
不過咁,你睇到的是擦鞋,鬥遲放工係表面野,或者人地背後付出了好多無話你知啫。我唔相信老世因為你遲放工會升你,你大可試下就知。

大宅

並非

睇老細

我從不擦鞋

公爵府

回覆樓主:

鐘意人刷鞋的都係唔做野的
有料的老細唔受刷鞋仔

公爵府

我係老細嘅話,我唔介意下屬準時放工,但唔樂意OT的,我一定唔鍾意。

伯爵府

opclk99 發表於 22-7-22 16:54
要老细buy你先講,
唔,buy你,
做乜都無用的。

x2

珍珠宮

mini_yan 發表於 22-7-22 16:55
遲一個鐘收工唔=勤力,如老闆正常 會諗個員工 能力直頭有問題

我公司OT時間同升職掛勾,你幾叻唔OT or OT較別人少一定無得升,不是好叻但肯OT有機會升

珍珠宮

相信做得老闆就唔可能接受一個只識擦鞋而一無是處嘅下屬,更大嘅可能係呢個下屬有其他嘅你睇唔到嘅才能
若果你真係肯定你老闆係盲/傻/蠢/廢,最好都係你自己作為良禽,擇木而棲吧!唔好期待你老闆會醒,突然會懂得欣賞你。工作係雙向嘅,勉強冇幸福!

男爵府

OT看公司文化和老細喜好,打小報告就有風險嘅,你未必知道老細真正心意。
個人經驗大路啲嘅八卦嘢好過打小報告,尤其是關係到同行業嘅公司和平時交手嘅客戶,大家得啖笑傾到眉飛色舞

伯爵府

回覆樓主:

depend 果位係老闆定老細
好多老細都係打工,唔洗擦鞋,唔洗讚美, 好實務, 工作能力比較重要
跟過2位老闆,係真金白銀嘅老闆,都喜歡有人擦,有工作能力但氹唔到佢開心,保得住份工嘅。但氹得開心嘅,就吃喝玩樂少不了他,能夠陪老闆出去玩,都係一種技能嚟,唔好覺得佢冇用

大宅

Freedomfish 發表於 22-7-22 16:33
例如:永遠都扮勤力遲一個鐘放工
又或者打小報告

遲收工係潛規矩,準時收工代表你冇嘢做,好得閒

水晶宮

opclk99 發表於 22-7-22 16:54
要老细buy你先講,
唔,buy你,
做乜都無用的。

無錯
我上一個上司好buy我,佢喜歡我少說話多做事,所以佢寫我apprasial寫得好好,而佢好憎另一位喜歡擦鞋的老海鮮,所以老海鮮嗰幾年無運行!
但之後轉左而家嘅上司,佢喜歡打小報告的下屬,所以老海鮮就有運行了!
擦鞋呢門學問,好深奧,我從來都唔做,因為見到d同事,明明好憎d高層,但見到面就「十熟九頭」,真係好嘔心!

opclk99    發表於 22-7-22 19:50

首頁

尾頁

跳至