婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

30歲,5年前做抹片係hpv+cin1,期間做過3次陰道鏡,最後一次係今年6月做,報告都係中左hpv+cin1,今日複診醫生建議做leep
1.請問jm呢個程度需要做嗎,定係再keep住check幾次先?
2.5年都無好過其實算唔算嚴重?
3.做完leep後 hpv病毒仲會唔會係度?大機會翻發嗎?
4.如果想再有bb,有影響嗎?
感謝!

水晶宮

回覆樓主:

CIN 1 唔使做LEEP
HPV 仲喺到,做完大機會翻發,下下CIN1 就切,有排你切
切多幾次影響宮頸,bb 會陀唔穩

大宅

Nbs 發表於 22-7-26 15:56
CIN 1 唔使做LEEP
HPV 仲喺到,做完大機會翻發,下下CIN1 就切,有排你切
切多幾次影響宮頸,bb 會陀唔穩

請問hpv次次check都有,應該可以點做先會冇

水晶宮

kolamb 發表於 22-7-26 18:29
請問hpv次次check都有,應該可以點做先會冇

靠自己抵抗力
有HPV 唔等如宮頸細胞有病變

大宅

Nbs 發表於 22-7-26 18:44
靠自己抵抗力
有HPV 唔等如宮頸細胞有病變

即係cin1原因唔關hpv事?定係hpv導致cin1?多謝jm解答

水晶宮

kolamb 發表於 22-7-26 23:26
即係cin1原因唔關hpv事?定係hpv導致cin1?多謝jm解答

CIN1 關HPV 事,HPV 導致CIN 的

但身體有HPV, 唔等於宮頸一定會有病變 (所以抹片可以係negative)

所以有同無HPV 唔係重點,重點係抹片/ 宮頸鏡檢查的結果
所以次次check 到有HPV 唔緊要

大宅

Nbs 發表於 22-7-27 00:05

唔該jm(emoji)(emoji)

大宅

回覆 kolamb 的帖子

即係你CIN1 已經持續左五年?我有少少好奇點解你醫生係持續左5年之後先叫你做leep? 係呢5年入面你有無改善自己既生活模式? 有無打返HPV針? 同另一半做愛時候有無用condom?

大宅

Genini_kwok 發表於 22-7-28 22:36

即係你CIN1 已經持續左五年?我有少少好奇點解你醫生係持續左5年之後先叫你做leep? 係 ...

係5年,醫生話check住先,同埋陰道鏡睇個狀況都係同之前差唔多。加上之前未生bb,舊年生咗。仲可以打hpv針?醫生話無乜用,聽d人講話有用(emoji)

大宅

你不如搵過另一個醫生睇下,因為持續既CIN1 係有少少risk . 2015年我係CIN1,中左HPV16/52/66/68, 無做leep, 3個月後再check 變返Normal, 醫生話只要keep check 住無事就吾駛理. 今年review 保險順便再驗下有無HPV, hopefully detect 吾到. 我有打返HPV 針, 呢幾年都拍過幾之拖,sex 會用condom, 當然我生活自律左好多,一星期五日會做yoga, 有時間既話假日會去行山或者玩下獨木舟. 最緊要係放鬆,保持良好心情

大宅

Genini_kwok 發表於 22-7-29 21:33

你不如搵過另一個醫生睇下,因為持續既CIN1 係有少少risk . 2015年我係CIN1,中左HPV16 ...

我都驚持續5年以上既CIN1,因為再之前冇check 過,可能唔止5年了,你好好彩好快冇事(emoji)(emoji)幫我做陰道鏡果個醫生話睇臨床情況都ok冇惡化,但複診果個副顧問醫生就建議做咗佢,所以搞到我唔知做唔做好(emoji)

洋房

我今年抹片驗到asc-us、而hpv連續第二年陽性(上年打咗hpv針),e家醫生建議內窺鏡+leep一齊做,其實係咪可以唔做住等自然好返?
另想請教邊度有得單獨做內窺鏡?需要麻醉嗎?謝謝!

水晶宮

peterrabbit2022 發表於 22-8-9 19:30
我今年抹片驗到asc-us、而hpv連續第二年陽性(上年打咗hpv針),e家醫生建議內窺鏡+leep一齊做,其實係咪可以 ...

做咗LEEP d HPV 都仲會喺到
跟guideline 的話只係需要子宮頸鏡+夾組織驗

子宮頸鏡唔需要麻醉,診所都可以做
不過唔係間間診所都有呢部機啫

attach1_sign/tmp/phpE5SLnr

洋房

Nbs 發表於 22-8-10 07:38

請問有冇介紹?謝謝回覆(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

洋房

有hpv 要加強免疫系統先可以整走佢。而且5年cin1至少半年check一次。
運動加食大量supplements 食得健康可以整走hpv及cin 你上網做些research 好多人增加免疫後可以整走佢

大宅

Lifeis 發表於 22-9-4 06:35
有hpv 要加強免疫系統先可以整走佢。而且5年cin1至少半年check一次。
運動加食大量supplements 食得健康可 ...

感謝(emoji)(emoji)每半年有check 抹片,而家食緊維c維e睇吓有冇幫助

洋房

我之前看到要食multi v , folic acid,vitamin C 等等。

珍珠宮

Nbs 發表於 22-7-27 00:05

咁無hpv… 係咪一定無cin1?

珍珠宮

Nbs 發表於 22-8-10 07:38

做子宮鏡,醫生話順便電走啲有問題既地方。

是嗎?

水晶宮

bananaGi 發表於 22-11-23 09:55
咁無hpv… 係咪一定無cin1?

9 成9 啦
醫學上無嘢係"一定" 嘅

HPV 同CIN1 就唔使電嘅,CIN 2 或以上先使
不過都要睇個人病歷,子宮頸狀況等

首頁

尾頁

跳至