自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb平時少出聲,媽媽都唔係經常叫,今日帶睇醫生,建議去轉介去做評估,政府要等15個月,私家要12K,請教下媽媽意見?

大宅

orangejuice2007 發表於 22-7-27 18:12
Bb平時少出聲,媽媽都唔係經常叫,今日帶睇醫生,建議去轉介去做評估,政府要等15個月,私家要12K,請教下 ...

揾間正常的言語治療機構做平估先,一邊做治療,一邊等正苦。入N班有幫助

水晶宮

orangejuice2007 發表於 22-7-27 18:12
Bb平時少出聲,媽媽都唔係經常叫,今日帶睇醫生,建議去轉介去做評估,政府要等15個月,私家要12K,請教下 ...

係咪你哋平時少同佢講嘢?係咪工人照顧?因為眼見好多小朋友都係因為呢啲原因語言遲緩。

水晶宮

c9jen 發表於 22-7-27 18:19
揾間正常的言語治療機構做平估先,一邊做治療,一邊等正苦。入N班有幫助
...

同意,入N班會好好多

大宅

eggcarol 發表於 22-7-27 19:33
係咪你哋平時少同佢講嘢?係咪工人照顧?因為眼見好多小朋友都係因為呢啲原因語言遲緩。
...

可能有關係

大宅

c9jen 發表於 22-7-27 18:19
...

請問你知道有咩機構嗎?

伯爵府

回覆樓主:

我大約2歲發現大仔言語有少少問題,去健康院見姑娘再見醫生,我堅持要做轉介,排了差(emoji)多k1,k2開始有得睇,做了好多test, 包括智力,手腳協調,聽力,說話等等,仲要阿一段時間再重做,最後係証實係有少少嘅言語問題, 同發音發唔到某啲音

我自己覺得,政府呢個test好值得做,起碼佢排除了我最担心嘅讀寫障礙, 或者智力問題,而我都知佢嘅理解表達會差啲,會對佢學業成績都唔好有過高要求

從來冇睇過私家,我淨係請假帶做test 都有十次8次,而且做得好詳細
如果私家我唔知會唔會做到咁廣,或者做到咁廣收費會否好金

升了上小學,有學校私家繼續跟佢發音嘅問題,係由果時兒科轉介

公爵府

隊就照派,評估係我就唔做,直接治療。唔知咁得唔得。。。係我角度,歲幾唔講咩也,就算評估話無事,我都會去訓練下。。所以就唔會係私人醫生度做

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

加菲貓3 發表於 22-7-27 22:19
隊就照派,評估係我就唔做,直接治療。唔知咁得唔得。。。係我角度,歲幾唔講咩也,就算評估話無事,我都會 ...

唔得

出去私人ST或者機構個啲全部都要做評估,然後先上堂
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

小談心 發表於 22-7-27 22:14
我大約2歲發現大仔言語有少少問題,去健康院見姑娘再見醫生,我堅持要做轉介,排了差(emoji)多k1,k2開始有 ...

私家已經有信比我我去排政府Child Assessment Centre,今天電話去預約8月中見姑娘,我怕要等15個月先有得做評估,會錯過黃金時期?

公爵府

crystal媽咪 發表於 22-7-27 22:21
唔得

出去私人ST或者機構個啲全部都要做評估,然後先上堂
原來係咁。

大宅

orangejuice2007 發表於 22-7-27 22:23
私家已經有信比我我去排政府Child Assessment Centre,今天電話去預約8月中見姑娘,我怕要等15個月先有得做 ...

協康會都有得評估。。你可以上網或者打去問下

子爵府

有錢就出去上堂,好快追到
等政府有排

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

orangejuice2007 發表於 22-7-27 22:23
私家已經有信比我我去排政府Child Assessment Centre,今天電話去預約8月中見姑娘,我怕要等15個月先有得做 ...

你不如直接打電話去協康會排隊做評估(要見心理學家嗰種,好似$6500左右),呢個評估都要排隊㗎,見完心理學家如果有需要跟進,佢哋會比報告你去排政府嘅服務。

男爵府

orangejuice2007 發表於 22-7-27 22:00
可能有關係

不如首先改變親子互動,每日抽多d時間同小朋友傾計、講故事、玩角色扮演遊戲(語言發展不外乎都係用呢d方法)

治療始終係後著,你本身日常生活都無好努力同小朋友互動,再勁既治療師都幫唔到你小朋友好多。

申利:我地屋企自小(由佢bb時)同個細路講好多無聊野,依家細路多野講到你想靜下都唔得。

已刪除用户

男爵府

我個仔2歲先開始識講嘢,之後想佢靜下都好難,我哋平時同佢講好多嘢,婆婆亦都好有心機照顧佢,未識講嘢可能只係佢未ready,所以20個月未識講嘢都唔太擔心,當然評估可以照排,繼續同佢多啲傾計都會有幫助

水晶宮

orangejuice2007 發表於 22-7-27 22:00
可能有關係

工人係咪講英文?你試下同bb講英文睇吓佢係咪反應大d,如果係,佢只慣英文唔熟中文

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

咁耐?
不如你問吓協康,我相信唔使12K咁貴!
或者你試吓聯絡庭恩兒童中心,佢哋都好有心,價錢亦都唔貴

http://www.benjiscentre.org.hk/服務包括/

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

加菲貓3 發表於 22-7-27 22:19
隊就照派,評估係我就唔做,直接治療。唔知咁得唔得。。。係我角度,歲幾唔講咩也,就算評估話無事,我都會 ...

其實你不如了解吓特殊治療嘅資料先至講啦

首頁

尾頁

跳至