自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Astra00 發表於 22-7-27 18:48
好彩我教個仔,靚但沒內涵,等於一個公仔。我身邊有人板。娶妻娶著個花瓶,咩都不做,衰過單身。仲有,靚都 ...

認同,我仔話娶著個港女,乜都唔做自私自利,情願單身好過。

子爵府

Herobear 發表於 22-7-28 05:55
我都覺得係
我老公係唔使食住家飯
仲要自己識煮

因為以前女人普遍只有煮飯家務技能,其實都係重要....可惜大環境改變左好耐,而家識搵錢好似比一切其他都重要

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 22-7-28 07:15
認同,我仔話娶著個港女,乜都唔做自私自利,情願單身好過。

你仔同我仔近似。

不只是港女,我身邊,港女或內地女都有,樣不叫做好(可能各花入各眼),總之都是嫁左,做ftm,係環境不許可都做,有個生三件排公屋,排八年,啃老加老公一人賺二萬幾元去維持!仲租樓住。又要面,唐樓劏房平多4-5000元不住,係都租12000-13000元!個老公得二萬多元收入!我哋好心比啲新淨小朋友衫佢哋,話我哋看不起佢哋,拒絕要。我事後轉比其他人,人地不知幾開心。

另一個好少少,都係ftm但生一件。佢好彩有少少錢供居屋。但大洗沒錢儲。

做ftm都要看屋企咩環境。生小朋友都是,未必一定樣樣政府包底。

以上二件,絕不想將來女婿或心抱咁款。

子爵府

Jane1983 發表於 22-7-27 19:28
睇條件。樣靚、身材正,又溫柔,大把人追。

不過玩壓便會棄。明星藝人都靚唔到終身,何況一般街外人。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Sumyeema1 發表於 22-7-27 18:31
樣靚身材正, 大把男人制

X 2

靚、就有能力講條件~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

sisilee321 發表於 22-7-28 07:17
因為以前女人普遍只有煮飯家務技能,其實都係重要....可惜大環境改變左好耐,而家識搵錢好似比一切其他都 ...

坦白說,是否生下一代係二人要共識,大家共識不到,直接不好結婚,拍下拖算數。

其他事項,如家務煮食清潔之類,大家有收入就一人夾一半錢請鐘點或工人。有錢好易解決。

想慳錢就唯有大家協議,一人做一半。又係那句,共識不到,不好結婚。結婚前都望下對方父母及兄弟姐妹咩情況,太大家累都考慮清楚。尤其是好賭、無業之類,有機會連累自己財政就小心。

水晶宮

大力大力 發表於 22-7-28 07:32
X 2

靚、就有能力講條件~

大力兄,靚不是大晒。青春很快沒有。靚係得會殼,到佢哋生下一代要教育時就露底。

我慶幸仔女叫做五官端正樣,不存在要求仔女另一半好靚,正常外表、中等身形便可以。

內在,性格、智能、品行更重要!我有少少貪心,如果仔女找的另一半不是近似佢哋咁,我會有啲失望及反感。鄧佢哋辛苦。

珍珠宮

shirley784 發表於 22-7-27 18:21
識得有個女仔 , 講明唔生 b , 又講明唔會放工飯 ( 會出街食 ) , 只做少量家務 , 佢放工時間早又穩定無 ...

外母?應該係奶奶吧!女仔正常嚟講結了婚唔會有外母。

珊瑚宮

冇乜特別啊!又冇不良嗜好 大把呢啲女仔 實搵到嘅 睇吓幾時啫

水晶宮

sweetmomo 發表於 22-7-28 07:07
你係分工合作
如果個女人係完全唔掂家務 甘又不同左

都係嗰句,家務可以搵人做,姐姐/鐘點已解決

水晶宮

cyyiu 發表於 22-7-28 00:49
我明白我嗰件男人,佢話佢媽煮嘅飯好難食 !
我地一家三口,放工、放假都係我老公煮飯,佢又好enjoy喎,因 ...

坦白說,我都好少煮飯。未有工人前,我老公煮多。我做其他家務。

社會提倡男女平等,咁家務也應男女分擔。

自己拒絕做雙標奶奶、外母,不會話自己仔女係人,人地仔女工人不如。

忠言逆耳,早點望清現實,調節心態,好過到時期望太大有沖擊。

男爵府

唔生BB完全冇問題,大把男人唔想要小朋友,好多2人世界養貓狗。

唔生小朋友唔係缺點,似乎呢度某部份人思想落後。

男爵府

我覺得女人點都要肯煮飯
無可能永遠食外賣

大宅

其實呢個年代係咪應該調返轉問,如果一個男人娶老婆講明一定要佢生bb,準時放工返屋企就要做家務煮飯佢食,係咪好少女仔會揀佢?

禁止訪問

大宅

Become 發表於 22-7-28 07:47
我覺得女人點都要肯煮飯
無可能永遠食外賣

如果個男人唔想永遠出街食或者食外賣,點解佢唔可以係煮飯嗰個?

水晶宮

檸檬芝士餅 發表於 22-7-28 07:54
其實呢個年代係咪應該調返轉問,如果一個男人娶老婆講明一定要佢生bb,準時放工返屋企就要做家務煮飯佢食, ...

百貨應百客的。但結得婚,都想有下一代居多。

如果不打算有下一代。很多都同居算數。

水晶宮

檸檬芝士餅 發表於 22-7-28 07:55
如果個男人唔想永遠出街食或者食外賣,點解佢唔可以係煮飯嗰個?

咁要問下男人的媽媽了。好多由家庭影響到價值觀。

子爵府

shirley784 發表於 22-7-27 18:21
識得有個女仔 , 講明唔生 b , 又講明唔會放工飯 ( 會出街食 ) , 只做少量家務 , 佢放工時間早又穩定無 ...

生得靚就冇問題

禁止訪問

首頁
45678...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊