自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

依然係 發表於 22-7-28 23:12
都幾傷下,希望人冇事

https://fb.watch/eyodPpN3tv/

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

伯爵府

回覆樓主:

樓主不如改下標題啦。件件聲,真係好唔專重囉。每次見到呢個帖都 本身都唔想留言但係真係第一次忟一次

大宅

回覆樓主:

我睇到“一件”都覺得好唔舒服,
樓主,“一件”係用於物件,唔係人,日常生活中有時我地會笑人“一件蛋散”,“一件廢物”,呢啲通常是貶義,如果用於家人朋友講下笑無傷大雅,但用於受害的傷者就唔太合適,令人覺得唔尊重,
其實樓主只要改一改標題,這個post就不會發酵下去,大家只係為傷者感到不值先提醒你,唔係要道德審判你,希望樓主明白

子爵府

回覆樓主:

一件...又真係無禮貌,唔尊重人嘅。

水晶宮

回覆樓主:

仲未封ge

子爵府

loved 發表於 22-7-30 00:47
一個人係香港慣用既量詞,我記得內地有 d地方係用一隻黎形容人,生果會用一粒。其實大家無謂咁執著,反而我 ...

明顯佢係用港式口語,其他山旮旯地方用乜又有乜关係?
就算佢係出於無知/無心,呢度九万幾人已經話左普遍性係不能接受,佢就應該道歉更正。
唔通你鄉下殺人無罪,你就可以全世界殺人話自己鄉下屋企係咁,我無問題吹咩?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

希望他早日康復

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

longlokma 發表於 22-7-30 09:11
明顯佢係用港式口語,其他山旮旯地方用乜又有乜关係?
就算佢係出於無知/無心,呢度九万幾人已經話左普遍 ...

我一望都覺得有問題,人哋咁慘就唔好咁(口語化)啦

首頁

尾頁

跳至