自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

近年不少港人移民海外,新加坡一套紀錄片就道出部分移民港人背後辛酸,其中一對夫婦移居英國後,面對求職困難、開支大等挑戰,頻因家庭開銷問題爭拗,二人甚至曾苦笑或會離婚收場。節目導演近日分享該家庭近況,指他們花一年時間終取得BNO簽證,妻子也由餅廠女工變為求職公司的項目經理

新加坡媒體《亞洲新聞台》(CNA)節目《單程》(OneWay)導演Wei Du和攝影指導Matt Ma近日分享製作節目的原意,並回應觀眾意見,同時提及阿文和Fiona一家四口近況,原來他們已成功取得BNO簽證,過程花費了1年時間。

她指Fiona在工作上亦獲得晉升機會,原本在當地餅廠工作的她,受上司賞識獲得一份全職工作,最近更升任項目經理,現時不但會為當地求職港人提供就業轉介服務,亦會到當地工廠向僱主解釋港人的工作習慣,為他們創造職位、制定求職計劃。

至於丈夫阿文則正在考車牌,目標成為貨車司機。Wei Du形容當地車牌筆試很難通過,阿文已失敗2次,目前仍在努力。而他們的幼子則正在接受言語治療

紀錄片《單程》講述阿文和Fiona一家四口移居英國前後的情況,阿文本身是巴士車長,英語水平不高,太太Fiona則為教師,在香港擁有高薪厚職,兩人月入共6萬多元。夫婦倆原本期望移民後能住大屋,子女讀書亦會更輕鬆,然而抵埗後並非一帆風順,由於他們持LOTRLeave Outside The Rules)特快申請入境,令BNO簽證自動取消,全家需重新提交申請,以致一度出現沒有足夠積蓄滿足簽證財政要求情況。此外,兩人搵工亦處處碰壁,尋覓住處、生活開支也現分歧,兩人曾笑言或會離婚收場

***努力加油~咁快就升職!

等埋老公考到貨車牌,一家人收入可能拍得住喺香港,否則點應付英國平均五百鎊電費嘅生活!

la_source    發表於 22-8-2 09:07
333s    發表於 22-8-2 08:56

男爵府

櫺囹桼 發表於 22-8-2 07:44
近年不少港人移民海外,新加坡一套紀錄片就道出部分移民港人背後辛酸,其中一對夫婦移居英國後,面對求職 ...
人地老公未考到車牌都生活到一年
之前做開教書都可以做到 Project Manager
你唔需要同人擔心電費

ilovebb2019    發表於 22-8-2 09:53

侯爵府

2024年龍年勳章

真係好正面, 希望多啲香港人移去英國!

趙元嵩    發表於 22-8-2 10:10
fanny590    發表於 22-8-2 09:40
jon12345    發表於 22-8-2 09:38

珍珠宮

個男係咪之前又不做家務又充大頭果個?

珊瑚宮

okgoodla 發表於 22-8-2 07:57
真係好正面, 希望多啲香港人移去英國!

非常認同
我較衰, 好想香港無咁迫

子爵府

最緊要唔好返黎

珍珠宮

回覆樓主:

恭喜哂
移英真係好好架

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

非常好,只要努力,一定攪得掂
龍鳳媽

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

近年不少港人移民海外,新加坡一套紀錄片就道出部分移民港人背後辛酸,其中一對夫婦移居英國後,面對求職 ...

恭喜佢

公爵府

真心恭喜佢,各自安好。。唔好移民都關心香港,上哩論壇挑機。你有你生活,我地又唔會去外國論壇挑你,各有生活,哩吹下水就歡迎

伯爵府

好事!吸引多啲無能力又想走嘅人過去

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

恭喜

珍珠宮

cbeyond 發表於 22-8-2 08:08
非常認同
我較衰, 好想香港無咁迫

咁又唔關事,除左有人走亦都有人黎。

伯爵府

恭喜你地一家

子爵府

加菲貓3 發表於 22-8-2 08:14
真心恭喜佢,各自安好。。唔好移民都關心香港,上哩論壇挑機。你有你生活,我地又唔會去外國論壇挑你,各有 ...

講得好啱!各自生活安好,唔需要再關心中國香港,少噪噪閉,好好努力生活,咁咪好好lor

伯爵府

ahpoo 發表於 22-8-2 08:27

最緊要嚟啲唔好破壞香港嘅人

侯爵府

2024年龍年勳章

ahpoo 發表於 22-8-2 08:27

有選擇就係好, 有人嚟或回流番香港嘅人都係自己嘅選擇;揀得响呢度生活, 起碼係心甘情願! 起碼吾會响呢度有怨氣, 社會氣氛都吾會太受影響!

人多吾多對我嚟講吾係太大問題, 反而係佢哋嘅心態!

水晶宮

多d報導d正面的新聞。憎恨香港的人,離開對大家都好。

如果去到一個國度,吸啖空氣都覺得開心,白領變藍領都覺得快樂,3、40度無冷氣都覺得舒服,其實真係搵到烏托邦,好難得,識唔識都應該凳佢開心。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Fiona真係幾叻,幾本事。一個女人頂起頭家,又肯拼搏。

ilovebb2019    發表於 22-8-2 09:55

男爵府

ironmanmama 發表於 22-8-2 08:38
講得好啱!各自生活安好,唔需要再關心中國香港,少噪噪閉,好好努力生活,咁咪好好lor
...

首頁

尾頁

跳至