自由講場

跳至

首頁
34567...28

尾頁

已刪除用户

珍珠宮

加菲貓3 發表於 22-8-2 16:03
哩個我明。一級100人。本來有三成人b1。就有33人份額。但你學校走50人。就得返15個額。你平時派20名既都無 ...
唔係計你學校, 係計全港呀, 當全港有三萬個小學生, 理論上band 1-3 各一萬人, 點知有3000人移民, 全港得返27000 學生派位, 即係band 1-3各9000人, 如果小朋友咁啱係band 1 入面第9000-10000名之間, 佢就由原本band 1 跌咗落band 2, 派位變咗要派晒band 1嗰9000人先按band 2嘅隨機嘅碼派俾佢, 即係最極端可以由第1人變咗第18000人

男爵府

加菲貓3 發表於 22-8-2 16:03
哩個我明。一級100人。本來有三成人b1。就有33人份額。但你學校走50人。就得返15個額。你平時派20名既都無 ...
但系咁講的話, B1中學會唔會收唔夠B1 人數?會有B1 學額空出來?

別墅

快樂ma 發表於 22-8-2 15:42
中學派位分3組,即係俗稱既band1,2,3.每一組內都隨機派編號,編號前既派先,咁入心儀中學愈易。例如你係ba ...

咁請問如果係band 1學生,頭3志願係咪都可以選band 1學校呢?博唔到會唔會碌到去band 2或 3 學校?

子爵府

好媽媽勳章

薯圈 發表於 22-8-2 15:50
成績只係用於分group, b1/b2/b3 group, 入左group後就係抽號碼,真係靠運氣架!
...

我想請教下,分完banding後喺個組別pool度抽,點解會話號碼後或號碼唔靚而有影響?

已刪除用户

珍珠宮

hkgra 發表於 22-8-2 16:08
校內排名,一般多少先係band 1?
間間學校唔同, 要睇之前佢地師兄師姐考TSA嘅成績

公爵府

auroresy 發表於 22-8-2 16:18
但系咁講的話, B1中學會唔會收唔夠B1 人數?會有B1 學額空出來?
點知會唔會縮班

珍珠宮

fong2005 發表於 22-8-2 16:21
唔啱
每間學校band 1位唔同
有啲頭三成
我係講全港, 教育局係將全港學生分三份

琥珀宮

asdf0012345 發表於 22-8-2 14:09
小朋友係邊緣人,第一填Band 1, 第二填Band 2, 派左去18。

咁我一路覺得我地錯估佢係Band 1, 其實佢係Band ...

老師錯,升中派位係派完band 1學生先派band 2學生。
如果另一個肯定係band 2而係大抽獎入到,但你入唔到,咁你一定唔係band 1。如果你係band 1,不論幾後號碼,都係派你先過band 2學生。

大宅

回覆樓主:

小學跌Band,我個女六年级是A班全级考51我以為老師話可以選band 1中學,我朝照方向去選擇,點知佢小學跌Band 全級49已經選擇唔到band 1, 唔知派咗去band 3 中學。

男爵府

畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

tszchungmama 發表於 22-8-2 16:04
乜有張咁嘅紙咩???我哋學校無嘅

我哋學校都冇,我囡呈分試考得好好,我自己當佢係band1生,自行已經入咗band1學校

已刪除用户

男爵府

加菲貓3 發表於 22-8-2 16:22
點知會唔會縮班
所以系唔系其實唔存在有人講的因為多左人移民, 就會多左機會讀B1 校, 本來唔夠班的都可以讀B1 ,以此類推

已刪除用户

公爵府

auroresy 發表於 22-8-2 16:31
所以系唔系其實唔存在有人講的因為多左人移民, 就會多左機會讀B1 校, 本來唔夠班的都可以讀B1 ,以此類推 ...
如果你係名校,都會縮班,唔會整差自己個品牌,

已刪除用户

大宅

mandy952 發表於 22-8-2 15:32
如果唔用呢個方法,只跟成績高低派位,無論中學定小學,兩者都好痛苦,亦會加快左弱勢學校被殺嘅機會
小學 ...

但我覺得現在的方法, 折騰家長同小朋友至少2年, 我們家長要緊張三個考試的成績, 更要比較同學的排名. 唔見得比之前的升中試輕鬆! 亦唔見因為咁樣派位多左家長不以入名中為目標. 反而更多家長, 由小四開始不停操練, 成績好的要繼續操練, 保持級頭, 成績差小小的要努力追趕. 成績平平的更要加強操練以防跌band. 大部份學生都要操操操. 教育局唔係睇唔到掛? 反而咁既制度, 令弱校更弱! 以前的升中試, 就算在弱校, 只要考得成績好, 就不怕運氣差, 派不到理想中學. 家長學生唔靠學校都可自行努力不怕入讀所謂寶校. 但現在是要睇你係咪住名校區?係咪讀名小一線?夠唔夠運氣?先可以入到理想中學.好明顯, 取消升中試不是要減輕家長學生壓力或是保住較弱嘅小學而是要延續或穩住名小升中優勢如果,有學生在弱校可在升中考試中考出比名校更好的成績, 會不會有更多人入讀. 但現在是不可能的, 只有成績好的弱校學生積極轉入一線名校以求更好的升中機會, 弱校被殺只是遲早. 甚至一般小學都不斷有學生轉校搏取名小一席位

子爵府

whyyou 發表於 22-8-2 14:37
一句講晒, 你第一志願可以搏b1, 但你第二志願唔應該填b2大熱囉

咁應該要點填先啱?

男爵府

fong2005 發表於 22-8-2 16:31
收唔夠band 1學生
英中就要開少一班英文班
(落車變中中)
咁會唔會都有B2學生叩門入B1校 ? 純屬我自己想象

首頁
34567...28

尾頁

跳至