自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果你鄉下係增城,但增城係屬於廣州,
敢你在小朋友手册的籍貫係寫廣州定係增城架?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

寫到去市級
惠州/東莞/清遠咁囉

寫廣州

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得應該寫返「增城」。

舉個唔啱聽例子,當拜山時,見到啲碑點寫,就會明白喇。

la_source    發表於 22-8-4 12:13
goldpiglet    發表於 22-8-3 23:43
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

瑪瑙宮

p95832516 發表於 22-8-3 22:06
...

係咪應該寫:廣東省增城縣。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

...

写省再写县

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

一般會咁寫,省之後就縣、城、區
跳過市
廣東番禺(隸屬廣州市)
廣東順德(隸屬佛山市)

跟呢個排序
廣東增城唔會錯

男爵府

回覆樓主:

現在手冊還要寫籍貫?我仔小一至高中從來未寫過!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

...

增城係廣東省內

應該寫 廣東省增城縣

男爵府

宜家小學手冊唔駛寫

子爵府

回覆樓主:

宜家仲要寫咩?我小朋友由幼稚園到高中都無寫過。

男爵府

回覆樓主:

吳洗填甘細

大宅

...

其實咩野叫籍貫,即係你小朋友既爸爸既故鄉?
咁唔係應該寫香港?

瑪瑙宮

STOPME666 發表於 22-8-4 00:51
咁唔係應該寫香港?

冇人会写香港

子爵府

牛年勳章

咁唔係應該寫香港?

籍貫又叫做原籍地,它的意思就是原來的籍貫,籍貫一旦登記之後,即使你的祖先因為各種原因又進行遷徙,又更改了户口,那麼籍貫也不會再跟隨户口更改了。這是因為寫籍貫的目的就是要以後可以追溯到你祖先的出生地的,這樣就有利於你或你的家族知道自已祖先最早是從何地遷徙而來的,這叫追根溯源,知道自己的根在哪裏,從哪裏來,到哪裏去

伯爵府

咁唔係應該寫香港?

唔會寫亦無人寫香港,以前啲人會寫寶安。籍貫即祖籍,嚟香港之前祖先發源地,唔係只追溯到爸爸嗰一輩。

大宅

紅酒 發表於 22-8-4 00:56
籍貫又叫做原籍地,它的意思就是原來的籍貫,籍貫一旦登記之後,即使你的祖先因為各種原因又進行遷徙,又 ...

寫北京周口店應該無錯

newuser    發表於 22-8-4 13:28

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Lihoma 發表於 22-8-3 23:40
增城係廣東省內

應該寫 廣東省增城縣

頭先查過
增城係區,唔係縣
市、縣、區係唔同行政等級

http://www.gd.gov.cn/zjgd/sqgk/xzqh/content/post_3222994.html

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

...

籍貫係你亞爷亞爷出世的地方或祖先, 而不是有大寫大, 不如寫廣東省啦!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tkop 發表於 22-8-4 00:55
冇人会写香港

廣東省寶安縣
我爸係原居民,我細個手冊係咁寫(雖然懷疑咗十幾年究竟呢幾粒字點解,同埋同學話「返鄉下」即咩意思)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

而家仲要寫咩?

首頁

尾頁

跳至