3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

洋房

求救!!! 我是爸爸. ,,女兒,工人,4人同住. 媽朝95,我上午在家工作,下午外出上班. 女兒剛滿3,獨女,中英文說話能力都幾好,可以完整表達自己意思. 非常親近菲藉工人姐姐,姐姐亦十分喜歡她.

1歲半開始,她動不動便放盡喉嚨,來表達及要求任何事情, 當然喊左之後就可以達到要求. 對爸媽90%時間沒有用來表達. 現在發展到只要是要求都會喊住講,例如 ”I want spoon” “I want banana”.

這情況只發生在姐姐身上, 其他人不會的, 那聲音實在令我發瘋, 姐姐也不好受. 試過教姐姐用我的方法同小孩溝通,不出1星期又還完. 對小孩講過幾百次,奬賞過,鬧過,傾過,罰過,用心愛玩具要脅都係keep得幾日. 大家有無咁既經驗呢? 有咩方法解決呢? 真係頂唔順,再係咁我會離家出走.

p.s.

: 你可唔可以唔喊,爸爸好辛苦,好頭痛. 無人鐘意你咁喊.

: 我星期日唔喊架………(因為星期日姐姐放假)

大宅

喊係咩意思?Cry or shout?

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

由佢喊,要姐姐忍下。
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

子爵府

回覆樓主:

由佢喊,其實喊佢自己都辛苦

我小朋友試過喊左1.5hr, 係放聲大喊,之後越喊越短時間,只要忍住唔就佢就得

珍珠宮

我女4歲仲係咁真係搞到我就黎抑鬱,突然好明白點解有d父母趕d仔女出門口,因為咁樣反而唔會傷害佢,如果再係我面前喊真係勁想打佢。
女女只對我一個人係咁樣,真係超級難頂,任何要求都用哭腔黎表達,一日對到黑都係咁,100%耐性被磨滅到-100

我真係幾度想一把車埋去,死忍爛忍,希望佢快d跳過呢個階段,作為家長都要明白小朋友情緒發洩大爆發階段……

男爵府

marco8171 發表於 22-8-4 17:42
求救!!! 我是爸爸. 爸,媽,女兒,工人,4人同住. 媽朝9晚5,我上午在家工作,下午外出上班. 女兒剛滿3歲,獨女,中 ...

係咪姐姐太就佢,佢想要啲乜嘢只要喊就可以得到,所以次次用呢招

子爵府

爸爸辛苦了,如果小朋友對你地唔係咁,對工人姐姐先係咁,要留意工人姐姐同小朋友相處有咩唔同?你地同工人姐姐又係點相處?教養主要責任係父母,0-6歲父母要做多D主導,可以試下

1) 身教,示範如何向人表達自己想要咩,玩一D情景遊戲,好似煮飯仔
2) 講故事,小朋友理解力無問題,故事係最入腦,幼童對道理係聽唔入耳
3) 獎勵計劃,見佢今日大半日都無用喊表達,獎佢一張叻叻貼紙,儲整一定數量,可以換取禮物
4) 平靜情緒練習,坊間有d兒童讓平靜嘅書,例如深呼吸靜下來,可以同佢做下入面練習
5) 中英文說話能力都幾好,唔代表佢知自己要咩,識表達自己想要咩,好多大人都唔識,其實,佢未必係想要spoon,佢想要嘅可能係爸爸陪佢食野

別墅

2024年龍年勳章

爸爸你辛苦了, 我覺得你小朋友蝦姐姐, 因為知道姐姐好錫佢, 知道佢自己喊一姐姐一定會俾佢, 而對你同其他人佢知道唔同所以先有禁既表現.

要留意下姐姐同囡囡相處同處理方法, 因為我囝囝都係禁不過佢就無大叫大喊係痴姐姐,
要姐姐唔要媽咪 ><

複式洋房

問下老師係學校係咩咁,聽老師話訧叫老師幫忙

洋房

mcs74 發表於 22-8-4 23:37
我女4歲仲係咁真係搞到我就黎抑鬱,突然好明白點解有d父母趕d仔女出門口,因為咁樣反而唔會傷害佢 ...

同我女情況好相似,點解佢淨係喺你身上先至用哭腔呢?有冇搵到原因? 幾時開始?

洋房

CCHINGC 發表於 22-8-5 08:25
爸爸辛苦了,如果小朋友對你地唔係咁,對工人姐姐先係咁,要留意工人姐姐同小朋友相處有咩唔同?你地同工人 ...

多謝你詳細教導,好多點都有用,我會一嘗試,謝謝

別墅

我地由好細個就開始同小朋友灌輸喊同扭係唔會達到目的,反而調返轉每次佢喊你等佢冷靜咗再教佢慢慢講你就會比佢,當佢願意跟你慢慢講你一定要比佢,父母同小朋友之間要建立信任,當佢做到你都一定要守諾言,久而久之你會發現小朋友用喊去得到一樣野嘅次數會愈來愈少,反而小朋友會明白原來佢喊冇用,慢慢表達父母先會比佢。

少少經驗希望幫到你

別墅

女: 我星期日唔喊架………(因為星期日姐姐放假)
擺明係姐姐就慣,所以蝦姐姐

大宅

marco8171 發表於 22-8-4 17:42
求救!!! 我是爸爸. 爸,媽,女兒,工人,4人同住. 媽朝9晚5,我上午在家工作,下午外出上班. 女兒剛滿3歲,獨女,中 ...

如果佢已經懂得表達自己,佢一大叫,你試下蹲在地下,眼神平視(好重要)心境平和同佢講:shu, 你宜家係10咁大聲,請你轉到5的音量(指令要清晰要符合佢年齡的字詞,就咁講「你細聲D」小朋友理解唔到何為大聲細聲,所以係無效指令)。姐姐都要跟呢個方法。我仔歲半左右係咁樣,用呢個方法幾日就學識要注意音量。希望幫到你。

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

mcs74 發表於 22-8-4 23:37
我女4歲仲係咁真係搞到我就黎抑鬱,突然好明白點解有d父母趕d仔女出門口,因為咁樣反而唔會傷害佢 ...

我細仔3歲9個月都係咁, 成日都喊喊喊, 扭扭扭, 今朝我真係忍唔住星咗佢幾巴

自己瞓唔夠起咗身喺度喊, 跟住食早餐唔比佢搽果jam又喊, 真係D火係即時上黎..............控制唔到自己

伯爵府

eeyorepigpig 發表於 22-10-27 11:49
我細仔3歲9個月都係咁, 成日都喊喊喊, 扭扭扭, 今朝我真係忍唔住星咗佢幾巴

自己瞓唔夠起咗身喺 ...

我女又係咁

首頁

尾頁

跳至