自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

ilovematthew 發表於 22-8-6 02:58
昨晚亞仔7:30堅持出街,話12:00零會返來,1:30都未見人,打比佢唔聽,WhatsApp唔覆,點知同一時間屋企電話 ...

又係好激心

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

大力大力 發表於 22-8-6 07:25
我標準、發生在16歳便不是小事~

如果只是16歲,我也不能接受。
我反而會擔心他身邊的朋友,和他一起飲酒的朋友是怎樣的人?

子爵府

其實如果得16歲,醉到咁係好危險,依家出面好多變態佬,青少年都唔放過。

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

昨晚亞仔7:30堅持出街,話12:00零會返來,1:30都未見人,打比佢唔聽,WhatsApp唔覆,點知同一時間屋企電話 ...

我都試過聯絡唔到個仔,明白嗰種焦慮牽掛
為人父母,真係……生兒一百歲,長憂九十九

雖然嬲但見到人嗰刻……會頓時鬆一口氣!覺得乜都唔重要!

同意有jm講,影低相俾番佢自己睇……打開個話題……慢慢傾!
萬大事都有解決辦法,最緊要唔好傷害自己

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大力大力 發表於 22-8-6 07:24
等他醉醒、叫他爸爸向他了解一下、發生了什麽事、為何飲酒飲到甘醉?因感情問題?

我會呃佢、他飲醉後大 ...

好喎,港鐵職員話係條街度發酒癲,比好多人圍觀 唔知有冇比人拍低擺上網,好彩港鐵借張輪椅 推返去
嚇一嚇佢,睇佢下次敢唔敢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果只得16歲,我不能接受。

等佢醒左後,冷靜心平氣和同佢傾下啦…可能佢都有心事,了解下先吧。而且要比佢知道你們係擔心,始終咁樣醉左喺街,會好危險。

水晶宮

俾我都會好嬲

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

最緊要個人冇事,其他事要慢慢傾。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

幾大先?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

16歲我都接受唔到,我仔17歲都唔會週圍去,難為呢度仲有家長話小事

樓主要多啲同個仔溝通先得,相信佢飲醉酒都係因失戀多過成績,解釋比佢知飲酒係解決唔到問題,飲醉更加會做錯事,比人打挾/性侵..... ,天下何處無方草,就算失戀都冇咩大不,而且初戀幾乎係九成會失敗。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

如果未成年當然好激心,但長大成人就要對自己做嘅事負負。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

sytckm 發表於 22-8-6 03:09
幾大?點解有輪椅?邊個推?最緊要人冇事,之後再了解發生咩事。

16歲,地鐵職員見佢坐在月台,佢搭係尾班車,嘔到車箱一地,佢同女朋友講咗分手,但佢話唔係借酒消愁喎

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

仲講到屋企電話俾地鐵站職員知,算係咁啦!

男人失戀,試吓搵阿爸輔導佢!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ilovematthew 發表於 22-8-6 08:14
16歲,地鐵職員見佢坐在月台,佢搭係尾班車,嘔到車箱一地,佢同女朋友講咗分手,但佢話唔係借酒消愁喎:ig ...

所以中學生最好真係避免拍拖

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

16歲,地鐵職員見佢坐在月台,佢搭係尾班車,嘔到車箱一地,佢同女朋友講咗分手,但佢話唔係借酒消愁喎:ig ...

分手是好事、了解一下為什麼要分手?

其實、每個人性格都不同、真是要臨場發揮、見招拆招、不能一本通書睇到老~

失戀分手、好過結婚後、才發覺性格不合而離婚~

Boeing787    發表於 22-8-6 13:02
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 22-8-6 08:13
16歲我都接受唔到,我仔17歲都唔會週圍去,難為呢度仲有家長話小事 ?

樓主要多啲同個仔溝通先得 ...

就是了、就算成年人也不是小事~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

平時同佢有溝通嗎
醉酒後果可以好嚴重,如中酒毒

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

佢自己話分
都冇需要飲
好好傾下
愛一個
上一課
父母真係吾易做

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

大力大力 發表於 22-8-6 07:25
我標準、發生在16歳便不是小事~

賣酒俾18以下係犯法
點解啲人會覺得小事?
喺屋企一啖半啖試下OK
出去飲到劏都係小事

瑪瑙宮

16岁唔可以饮酒喎

首頁

尾頁

跳至